Vitajte Neregistrovaný užívateľ na stránkach GastroSlovník.sk Dvojica #2
 
Dnes je Piatok, 19 Júl 2019 · Dvojica #2

Valašská kuchyňa v súčasnosti


Autor článku

Meno: GastroSlovnik

Pridané: 23 Okt. 2013

Počet videní: 2259x

Ďalšie články užívateľa
Galéria obrázkov
Kuchár Pavel Václavík
Valašská kuchyňa v súčasnosti

Neďaleko od hraníc, pár minút za priechodom Makov sa nachádza hornatá oblasť Valašsko, najvýchodnejšia časť malebnej Moravy. Tento kraj je dodnes bohatý nie len na kultúrne dedičstvo a históriu ale i na to, čo máme najradšej, na kuchyňu plnú gastronomických zážitkov.

Jeden z jej udržiavateľov je i Pavel Václavík, šéfkuchár Spa hotela Lanterna a zážitkovej reštaurácie Vyhlídka. Tento doslova rodený gurmán neustále ponúka návštevníkom hotela bohaté zážitky nie len na tanieri, ale i v kuchyni. Tá je totiž riešená tak, aby príprava menu nezostala pre hostí iba tajomstvom.

Na čom si pochutnávali
Valasi sa na Moravu dostali počas valašskej kolonizácii, prebiehajúcej medzi 14. až 17. storočím. Tieto pastierske kmene migrovali z oblasti dnešného južného Rumunska pozdĺž karpatského oblúku smerom na západ. Postupne stratili svoj pôvodný jazyk, ale kultúru a tradície si zachovali v tomto kraji až dodnes. „Hornaté Valašsko bolo vždy veľmi chudobnou oblasťou, takže aj kuchyňa bývala jednoduchá a skromná. Jedlo sa to, čo sa vypestovalo doma a čo práve „dala“ sezóna. Najčastejšie boli bezmäsité jedlá a pokrmy zo zemiakov,“ zasväcuje do tajov valašskej kuchyne zanietený šéfkuchár Václavík. Mäso sa objavovalo na miskách Valachov len zriedka a keď, tak to bolo hlavne jahňacie, zajačie, divina alebo ryby. Z hľadiska zdravej výživy je tak tradičná valašská kuchyňa považovaná za zosobnenie racionálnej výživy.

Haluškové škriepky
Verte či neverte, v kuchyni Valachov často rozvoniavali aj halušky. Nečudo, veď na naše Slovensko je to čoby kameňom dohodil. Hádať sa tak, koho výsadou je na ne zamiesiť je úplne bezpredmetné. Okolitá pôda hornatých Beskýd nebola najhostinnejšia, ale stačila na to, aby odchovala košiare oviec. Darilo sa tu tiež zemiakom a kapuste. Kúsky, alebo koláčky, ako sa haluškám na Valachoch hovorievalo, sa teda podávali i tu najčastejšie s bryndzou, syrom a spomínanou zeleninou.

Slivovica, kyselica a frgále ?Ak sa povie Valašsko, možno si niektorí z nás spomenú na Bolka Polívku, jeho Dedičství, Valašské kráľovstvo a neodmysliteľnú slivovicu. Áno, aj tá je ďalšou špecialitou, ktorá nás s týmto kúskom zeme susedného Čska spája. To však nie je zďaleka všetko. Skvelá valašská polievka – kyselica – je obdobou našej kapustnice. Ak sa sem niekedy vyberiete, nemenej si pochutnáte tiež na tradičnom valašskom koláči z tenkého cesta – frgáli. Valašská „prapuvídka“ hovorí, že frgál je po valašsky „nevydarený koláč“, zrejme preto, že kysne až trikrát. Opak je však pravdou, po frgáloch si budete prsty oblizovať! Na Valachoch sa už tradične koná rok čo rok prestížny Karlovský festival. Pre tento rok naň mnohí zavítali práve kvôli súťaži o najlepší valašský frgál.

Súčasné podávanie tradície
Spolu s Pavlom Václavíkom vám prinášame niekoľko tradičných receptov, servírovaných na súčasný spôsob. Komu by sa málilo, ten je vítaný priamo v zážitkovej reštaurácii Vyhlídka, kde môže ešte do konca októbra ochutnať špeciálne degustačné menu – Kúzlenie z tekvice.

Tradičná Valašská kyselica
Zajačia polievka s pohánkou a červenou repou
Domáce cestoviny so žihlavou a slaninkou
Jahňacie kotlety v bylinkovej kruste
Metyja

Komentáre (0)
    Nebol pridaný žiadny komentár.
Pridať komentár
Prihláste sa a pridajte komentár.