Vitajte Neregistrovaný užívateľ na stránkach GastroSlovník.sk Dvojica #6
 
Dnes je Nedeľa, 23 Nov. 2014 · Dvojica #6

Ako pripravit doma hovädzí steak?

9. Apr. 2010 pridal  hela k , Počet videní: 63560x

Ahojte, poradte mi ako pripravit doma hovädzí steak, podobny ako v restauracii. Skusala som to uz velakrat, ale stale to nieje ono. Pouzivam kvalitnu hovädziu svieckovicu, asi mam zly postup.

Komentáre (10)
  • avatar

    Ja mám jednoduchý a zaručený recept na steak ,,po domácky”. Mäso musí byť dosť hrubé aby sa ti neprepieklo, na prozpálenej panvici na oleji zprudka opeč mäso zo všetkých strán aby sa ti pri pečení z neho nestrácala šťava. Rozohrej si rúru na 180°C a daj ho do rúry na cca 10 - 15 min. Ako dlho ho tam necháš tak bude urobený smile Ak toto dodržíš, tak tvoj výsledok už bude len závisieť od kvality použitého mäsa.

    12. Apr. 2010 - 22:03 pridal Veronika
  • avatar

    Konečne som mala čas to vyskúšať a dopadlo to dobre. Steak bol ako z reštaurácie. Dakujem

    22. Apr. 2010 - 10:43 pridal hela k
  • Muž

    Nevidím dôvod robiť hovädzí steak v rúre. Podla mojich skúseností začiatočníci robia niekoľko zásadných chýb: 1. maso je z čerstvo zabitého zvieraťa, kde ešte nie sú narušené kolagénové väzby medzi svalovými vláknami, takže ostáva tuhé 2. použijú sviečkovú z kravy, ktorá je spravidla staršia ako sviečková z býkov, takže nie te taká chutná “ako v reštaurácii” 3. pripravujú steak na veľmi rozpálenej panvici, ktorý sa na povrchu spáli a vnútri ostáva surový. Odporúčam kupovať odležanú sviečkovú z býka(ideálne sú steakové plemená z južnej ameriky), najlepšie odležanú niekoľko týždňov pri teplote okolo 0°C Nie je problém kúpiť v sieti METRO v rozličných cenových hladinách(hľadajte tú vo vákuovom balení). V gastronomicky vyspelej európe sa iné ako odležané hovädzie do predaja nedostane. Podla posledných informácií je už v ČR niekoľko predajní s takouto kvalitou mäsa.

    6. Aug. 2010 - 21:28 pridal enológ
  • avatar

    Dakujem za radu, s tým mäsom úplne súhlasím ale nebola spomenutá príprava ... Skúšala som to v tej rúre a musím povedať že som si vedela veľmi ľahko ustrážiť ako chcem mať ten steak upečený. Predtým som ho robila na panvici ale nebolo to ono. Viete poradiť iný spôsob prípravy? Dakujem

    7. Aug. 2010 - 11:00 pridal hela k
  • avatar

    Ja ho tiež robím v rúre. Predhrejem si rúru na 170°C. Steak nasolím a okorením (niekto pridáva aj malé množstvo cukru - na zhnednutie) na panvici rozpálim olivový olej zprudka steak orestujem asi dve minúty z každej strany. Vložím do rúy na 25 až 30 minút a mám krásny steak na “médium”. Dajte si však pozor na čas pretože každé mäso je iné a takisto hrúbka mäsa hrá veľkú úlohu.

    18. Dec. 2010 - 12:57 pridal Andrej
  • avatar

    O tom cukre som tiež počula, asi to vyskúšam.

    19. Dec. 2010 - 23:42 pridal hela k
  • avatar

    Ja si dá vam steaky už nakrájané marinovať 24 hod pred pečením do olivového oleja a až potom ich pripravujem už popisovaným spôsobom, na panvici z každej strany zprudka opečiem aby sa steak uzavrel a potom ho dám do rúry upiecť . Myslím že tým marinovaním je steak šťavnatejší. Vyskúšajte

    6. Feb. 2011 - 15:41 pridal Maja
  • avatar

    Podarilo sa veronika Dakujeeem smile

    21. Máj 2011 - 19:22 pridal Dodo
  • avatar

    Profíci to robia tak ako to robí VERONIKA, v každej luxusnej reštaurácii sa to takto robí a výsledok je vždy zaručený, je už len na tebe aké mäso použiješ a aký dlhý čas ho necháš v rúre na pečenie ... lepší návod nepoznám a to som už vyskúšal hocičo. Potom už skúsiť len sous vide ako je písané tu: http://www.gastroslovnik.sk/gastro-sprievodca/gastro-sprievodca-detail/sous-vide/ ale toto je zasa finančne náročné riešenie ....

    31. Júl 2012 - 0:26 pridal Yuro
  • avatar

    Prečítajte si náš nový článok o steakoch http://www.gastroslovnik.sk/gastro-sprievodca/gastro-sprievodca-detail/co-treba-vediet-o-steakoch

    13. Okt. 2014 - 1:32 pridal GastroSlovnik
Prihláste sa a pridajte komentár.