Vitajte Neregistrovaný užívateľ na stránkach GastroSlovník.sk Dvojica #5
 
Dnes je Nedeľa, 25 Jún 2017 · Dvojica #5
Novinky Produkty

AGWA - likér z listov koky


Autor článku

Meno: GastroSlovnik

Pridané: 13 Apr. 2015

Počet videní: 1042x

Ďalšie články užívateľa
Galéria obrázkov
AgwaĽadová socha AGWA
Viac obrázkov
AGWA - likér z listov koky

Koka bola známa v oblasti východných Ánd už pred tisíckami rokov. Využívali ju najmä farmári na získanie energie a šamani pri špiritistických rituáloch, keď jej žuvaním nachádzali pocity eufórie. Koka je v súčasnosti surovina spojená hlavne s výrobou exkluzívneho bylinného likéru AGWA de Bolivia.

Vína a likéry vyrábané z koky boli hitom medzi aristokratickou smotánkou už v 19. storočí. Izolácia alkaloidu kokaínu z roku 1859, ktorú mal na svedomí Albert Niemann, vyvolala senzáciu. Z kokaínu sa stalo vynikajúce anestetikum a pridával sa dokonca i do obľúbených nealkoholických nápojov. Na začiatku 20. storočia sa svetom rozšíril poznatok, že alkaloid kokaín, nachádzajúci sa v koke, je nebezpečnou a vysoko návykovou látkou. V roku 1912 zakázali nielen kokaín, ale i všetky produkty z neho vyrobené. Až na konci 20.storočia sa Mark Wilson , odborník z priemyslu výroby alkoholických nápojov , odvážil vrátiť koku späť na trh.

Bola to dlhá a namáhavá cesta. Zo začiatku bolo potrebné získať povolenie na výrobu nápoja z listov rastliny, ktorá bola negatívne preslávená. Dlho sa pracovalo i na návrhu obalu a loga a zostavenia správnych pomerov ingrediencií a bylín. V roku 2007 sa AGWA de Bolivia konečne ocitla na americkom trhu a od tej doby je obľúbeným exotickým nápojom. Príprava a výroba samotnej AGWY je originálnym procesom, pri ktorom treba vykonávať priam až kaskadérske kúsky. Listy koky rastú totiž hlboko v tropických pralesoch východných Ánd približne 2000 metrov nad morom a dovážajú sa ozbrojenou strážou do Amsterdamu. Tu sa z nich, po odstránení kokaínu, máčaním a následnou destiláciou vyrobí tekutina, ktorá získava svoju typickú chuť a arómu pridaním extraktov z 36 byliniek a rastlín. Vzniknutý mok sa riedi na konzumný 30-percentný alkohol a vyváža sa do 35 krajín. Každá fľaša AGWY obsahuje 40 gramov listov koky.

Okrem výnimočnej chuti skrýva v sebe i neuveriteľné množstvo energie. Z likéru AGWA de Bolivia sa v najlepších amerických a európskych baroch mieša vynikajúci kokteil Bolivian Kiss – Bolívijský bozk, ale je vhodná i do mnohých iných miešaných drinkov vrátane Mojita a Krvavej Mary. Do kokteilu Bolivian Kiss, ktorý je známy i pod názvom Agwa Buzz, sa pridáva limetka, ktorá zmení PH úst a aktivizuje alkaloidy. Výsledkom je jemné poštípanie alebo popŕhlenie pier.

Na oslavu tradičnej bolívijskej rastliny bolo v meste Amsterdam zriadené múzeum koky. Toto múzeum sa snaží očistiť jej meno, ktoré bolo začiernené ilegálnou výrobou drogy kokaínu. Koka je avšak rastlina bohatá na výživné látky a pozitívne ovplyvňuje zdravie. 100 gramov koky obsahuje odporúčané dávky vápnika, železa, fosforu a vitamínov A, B a E. Inkovia si dokonca pomocou koky liečili svoje fyzické a psychické ochorenia. Samotná rastlina predstavuje súbor pozitívnych vlastností, ktoré dokázali obyvatelia Ánd po tisíce rokov vhodne využívať, avšak jej zneužitím drogovým priemyslom sa meno koky ocitlo na čiernej listine. Vďaka dynamickému nápoju AGWA de Bolivia si môžete vychutnať chuť koky a osláviť jej zaslúžený návrat.

Zdroj: agwabuzz.com

L.Z.

Komentáre (0)
    Nebol pridaný žiadny komentár.
Pridať komentár
Prihláste sa a pridajte komentár.