Vitajte Neregistrovaný užívateľ na stránkach GastroSlovník.sk Dvojica #5
 
Dnes je Nedeľa, 25 Jún 2017 · Dvojica #5
Nezatriedené

Ako fotiť jedlo


Autor článku

Meno: GastroSlovnik

Pridané: 8 Apr. 2015

Počet videní: 1135x

Ďalšie články užívateľa
Ako fotiť jedlo

Fotenie jedla a food styling je rovnaké umenie ako varenie. Na jeho zvládnutie treba fantáziu a zopár dobrých grifov.

Pozor, vyletí vtáčik! Jedlo sa nehýbe, napriek tomu je jeho fotenie náročnejšie, než sa zdá. O tom, či bude obrázok na zjedenie, alebo odradí od jedenia aj varenia, rozhodujú maličkosti. Dobrá technická výbava nie je základ, ešte pred ňou je trpezlivosť, fantázia a cit pre detail, lebo tie nenahradí ani najlepšia zrkadlovka na svete.

Pár sekúnd a zhasnúť!
Food fotografi tvrdia, že na to, aby vznikla krása fotka jedla, treba pretekať s časom. „Šanca na najchutnejší záber trvá iba 45 sekúnd od naservírovania,“ hovorí šéfkuchár bez čapice James Oliver. Preto sa oplatí mať vopred premyslené, na čo jedlo dáme a kam ho položíte. Pokojne aj do prostred neporiadku, ktorý vznikol počas varenia. „Osvedčilo sa mi nerobiť veci strojené a prečačkané, neporiadok patrí k vareniu, preto ho radím odfotiť!“

Podľa fotoautora niekoľkých kuchárskych kníh Dušana Křísteka nezáleží na fotovýbave. Aj statív je šikovná pomôcka iba do momentu, kým nezačne v práci obmedzovať. Tajomstvo dobrej kulinárskej fotky je podľa neho ukryté vo svetle. „Ideálne je mäkké denné svetlo z okna, niekedy urobí veľký efekt, keď okno zastriete bielou priepustnou látkou. Všetky ostatné svetlá radím zhasnúť. No a potom sa už treba iba pozerať, lebo dobrá fotka je hlavne o oku.“

Na jeseň a v zime, keď je denného svetla žalostne málo, radí pri fotení jedla používať fotolampu, ktorá imituje denné svetlo. Aby jedlo pôsobilo živo a detaily nezanikali, treba nastaviť dlhšiu uzávierku a makro.

Čarovať so svetlom sa dá aj pomocou zrkadiel. Jednoducho malé kozmetické zrkadlá rozložte okolo jedla a skúšajte, aké efekty sa dajú dosiahnuť, keď sa od nich odrazí svetlo. Pokiaľ v kúpeľni nemáte toľko „pozerátok“, úplne stačí, ak kusy kartónu obalíte alobalom a použijete ich namiesto zrkadiel.

Na pozadí záleží
Kým okolo taniera s fotenou dobrotou môže a zároveň nemusí byť vidieť ďalšie detaily, pozadie fotky by rozhodne malo byť jednoliate. V domácom prostredí to rýchlo a jednoducho vyriešite napríklad jednofarebnou doskou, kusom kartónu alebo starým drevom, ktoré iba opriete do pozadia.

Jedlo zbytočne neprezdobujeme, na fotke sa viac vyníma jednoduchosť. Takže na ozdobu stačí jedna bylinka. Mäso stačí prekrojiť a skúsiť zachytiť aj paru, ktorá pritom z neho uniká. Z koláčika kus vykrojte a nechajte ho na zábere aj s plechom. Že sa pritom namrvilo? Skvelé! Pôsobí to živo, domácky a pritom efektne.

Platí zásada, že biele polievky či omáčky servírujeme do nádoby inej farby alebo aspoň s ozdobným vrúbením. Nikdy, ale naozaj nikdy nefotíme jedlo na plastových tanieroch. Darmo sú dnes už krásne a pekne nazdobené, umelina bude na fotke vždy vyzerať umelo a nejedlo.

Pri fotení je praktické mať po ruke kuchynské utierky alebo biele rukavičky, ktorými v pretekoch s časom jednoducho zotriete z taniera prípadné šmuhy a kvapky. Nenahraditeľnou pomôckou pri fotení mäsa je rozprašovať na olej alebo olej + mašľovačka – keď je už kompozícia jasná a chystáte sa fotiť, mäso jemne poprášte olejom, na fotke budú pôsobiť sviežejšie. Ak pripravujete zeleninu, pridajte k nej štipku sódy bikarbóny, budete prekvapení, ako krásne si zachová farbu. A ešte jedna praktická pomôcka z kúpeľne – pinzeta. Tou sa jednoducho a rýchlo dorábajú detaily, s ktorými by ste sa inak mordovali minúty.

Niekedy sa napriek všetkej snahe fotka nevydarí. Ani profesionálnym fotografom. No nezúfajú, lebo aj na to majú grif. Foťák vypnú a s jedlom urobia to, čo sa s ním robiť má– zjedia ho!

Komentáre (0)
    Nebol pridaný žiadny komentár.
Pridať komentár
Prihláste sa a pridajte komentár.