Vitajte Neregistrovaný užívateľ na stránkach GastroSlovník.sk Dvojica #6
 
Dnes je Streda, 26 Júl 2017 · Dvojica #6
Kuchárske techniky

Vyrobte si doma vlastnú zmrzlinu


Autor článku

Meno: GastroSlovnik

Pridané: 24 Júl 2010

Počet videní: 32530x

Ďalšie články užívateľa
Vyrobte si doma vlastnú zmrzlinu

Leto je v plnom prúde a každý človek túži schladiť si telo niečím osviežujúcim. Mnoho z nás v týchto teplých dňoch siaha po ľadových drinkoch alebo zmrzline. Málokto avšak vie, aké jednoduché je vyrobiť si vynikajúcu zmrzlinu doma, použitím obyčajných domácich spotrebičov a využitím ľahko dostupných ingrediencií.

Z kuchynských náradí budete na výrobu domácej zmrzliny potrebovať sklenenú misku, šľahač, bain-marie (dve panvice rôznej veľkosti, viď článok bain-marie) alebo silnú panvicu, drevenú varechu, kuchársku špachtľu, vidličku a umelú dózu vhodnú do mrazničky.

Medzi základné ingrediencie tejto lahôdky patria :
Smotana –smotana na šľahanie dodáva zmrzline jemnosť a krémovú príchuť, kyslá smotana je vhodná pri vanilkovej zmrzline, pretože pri ovocných typoch narúša chuť ovocia.
Mlieko – použite plnotučné mlieko, ktoré obsahuje najviac tuku, nízkotučné by dodalo zmrzline vodovú príchuť a hotový produkt by bol príliš riedky. Môžete použiť i sójové mlieko.
Cukor –obyčajný cukor, med alebo trstinový cukor dodajú zmrzline sladkosť.
Ochucovadlá – pridajú produktu konkrétnu chuť, ktorú chcete dosiahnuť. Najčastejšie sa používa vanilka, ovocie, čokoláda, sirupy, oriešky, sušienky a pod. Výsledná chuť zmrzliny je na vás.
Vajcia- i keď vajca zabezpečujú stuhnutie zmesi a dodávajú zmrzline pevný tvar, nie sú pri výrobe nutnosťou. Vaječné zmrzliny sú oveľa náročnejšie na prípravu.

Na výrobu vanilkovej zmrzliny (bez požitia vajec) spotrebujeme:
1 šálku plnotučného mlieka
1 šálku cukru
1 šálku pol na pol (polovica šálky mlieko, polovica cukor)
1/2 čajovej lyžičky vanilkového extraktu (po prípade spracovaného vanilkového lusku a v najhoršom prípade 2 balíky vanilínového cukru)
2 šálky chladenej smotany na šľahanie
štipka soli

1.Šálku plnotučného mlieka ohrievame v bain-marie alebo v silnej panvici pri strednej teplote variča. Keď okraje mlieka začnú bublať, odstavíme ho na studenú platňu.

2.Pridáme šálku cukru (alebo necelú šálku cukru a 2 balíky vanilínového cukru, ak nemáme vanilkový extrakt) a štipku soli a miešame, pokiaľ sa nerozpustia v teplom mlieku.

3.Po dokonalom zmiešaní pridáme ostatné ingrediencie – šálku pol na pol, vanilkový extrakt a 2 šálky smotany na šľahanie. Zmes poriadne premiešame, ingrediencie musia utvoriť jednu konzistenciu.

4.Celú zmes prelejeme do sklenenej misky a chladíme ponorením do väčšej misky s chladnou vodou.

5.Hneď ako sa nám zmes vychladí, zakryjeme ju plastovými obalom a vložíme do chladničky, kde pobudne 4 až 24 hodín. Tento krok dodá zmesi lepšie vlastnosti pre výrobu zmrzliny.

6.Po uplynutí určeného času, vytiahneme misku so zmesou z chladničky a poriadne ju premiešame.

7.Pomiešanú zmes riadne prikryjeme plastovým obalom alebo fóliou, aby dovnútra misky neprechádzal vzduch a odložíme ju na dve hodiny do mrazničky.

8.Po dvoch hodinách misku vytiahneme a vyšľaháme ručným mixérom, aby sme odstránili ľadové kryštáliky, ktoré sa v zmrzline teraz nachádzajú. Ručný mixér môžeme nahradiť i šľahačom alebo obyčajnou vidličkou, ale bude to fyzicky i časovo náročnejšie.

9.Opäť vložíme do mrazničky a po dvoch hodinách zmes vyberieme a vyšľaháme. Ak je zmes ešte stále dosť riedka, vrátime ju do mrazničky a počkáme pokiaľ nezhustne, až potom vyšľaháme.

10.Dostatočne stuhnutú zmes môžeme dochutiť nakrájaným ovocím ,sušienkami alebo čokoládou, ktoré vmiešame do zmrzliny.

11.Hotovú a dochutenú zmes premiestnime zo sklenenej misky do plastovej zatváracej dózy. Dóza avšak nemôže byť naplnená až po okraj, pretože zmes sa môže ešte zväčšiť.

12.Prikrytú dózu vložíme do mrazničky a počkáme pokiaľ dostatočne stuhne.

13.Konzumujeme.

L.Z.

Komentáre (2)
  • avatar

    Domaca bezvajecna zmrzlina, dobry tip na leto. smile

    24. Júl 2010 - 17:19 pridal Veronika
  • avatar

    Tak toto skúsim, nevedela som ze sa da vyrobit zmrzlina aj doma bez zmrzlinárskych strojov ...

    29. Júl 2010 - 17:18 pridal Veronika
Pridať komentár
Prihláste sa a pridajte komentár.