Vitajte Neregistrovaný užívateľ na stránkach GastroSlovník.sk Dvojica #4
 
Dnes je Nedeľa, 21 Dec. 2014 · Dvojica #4
Kuchárske techniky

Ako si pripraviť domácu plnku


Autor článku

Meno: GastroSlovnik

Pridané: 1 Aug. 2010

Počet videní: 4203x

Ďalšie články užívateľa
Ako si pripraviť domácu plnku

Vynikajúca domáca plnka

Kura, kačica, iná hydina či bravčové rolky, to je len malý príklad z množstva pokrmov, ktoré môžete vylepšiť plnkou a pripraviť tak svojej rodine vynikajúci nedeľný obed. Receptov na výrobu plnky alebo nádievky, ktorá sa pečie oddelene, je mnoho. Ak ste pečené kura s plnkou ešte nikdy neskúšali alebo používate dookola ten istý babičkin recept, inšpirujte sa naším článkom a obohaťte svoju kuchyňu o niečo nové.
Plnky sa vyrábajú z troch, zväčša rovnakých ingrediencií. Z pečiva, najčastejšie chleba, vody alebo vývaru a korenín. Na výrobu plnky na jedno väčšie kura spotrebujeme:
1 polovicu chleba
1 ½ šálky kuracieho vývaru
3 vajíčka
2 dkg margarínu
1 cibuľu
1 zeler
soľ
majoránku
čierne korenie
3 strúčiky cesnaku

1. Chlieb nakrájame na kocky a cez noc necháme vyschnúť na pekáči alebo pečieme v rúre, pokým sa kocky dostatočne nevysušia. Chlieb pravidelne pretáčajte, aby bol rovnomerne suchý.

2. Cibuľu a zeler nakrájame na malé kúsky.

3. Na panvici roztopíme margarín a pridáme cibuľu a zeler, opekáme do zlatohneda.

4. Vysušené kúsky chleba, cibuľu a zeler vymiešame v plastovej miske, osolíme, okoreníme a pridáme roztlačené strúčiky cesnaku.

5. Do zmesi postupne vlievame vývar. Zo začiatku stačí ¾ šálky, potrebná na zlepenie všetkých ingrediencií, potom zvyšok vývaru.

6. Pridáme vyšľahané vajíčka a miešame, až pokým nie je zmes dokonale spojená.

7. Kura zvnútra poriadne poumývame a necháme odkvapkať.

8. Kura položíme na prsia a cez krčnú časť ho naplníme dobre vychladnutou zmesou.

9. Obrátime a pokračujeme v plnení cez spodnú časť kuraťa. Treba dávať pozor, aby sme kura nenaplnili až príliš tesno, mohlo by prasknúť.

10. Otvory, cez ktoré sme vkladali plnku, zašijeme hrubou nitkou a kuraťu zviažeme nožičky.

11. Pečieme v rúre pri 180 °C 40 minút na každej strane (takže spolu 80 minút).

Naplniť môžeme i iné druhy mäsa. Napríklad plátky bravčového, ktoré jednoducho prerežeme, naplníme a zašijeme. Tenšie plátky môžeme stočiť do rolky a obviazať hrubšou nitkou.
Ak robíme iba samotnú nádievku, ktorou neplníme žiadne mäso, pridáme do zmesi opečenú slaninku, párku alebo klobásku. Zmes premiestnime do vymasteného pekáča, pridáme trochu vody, prikryjeme fóliou a pečieme v mierne predhriatej rúre 30 až 40 minút.

L.Z.

Komentáre (0)
    Nebol pridaný žiadny komentár.
Pridať komentár
Prihláste sa a pridajte komentár.