Vitajte Neregistrovaný užívateľ na stránkach GastroSlovník.sk Dvojica #5
 
Dnes je Utorok, 14 Aug. 2018 · Dvojica #5
Spoločenská etiketa

Ako správne konzumovať dezerty a syry


Autor článku

Meno: GastroSlovnik

Pridané: 23 Nov. 2009

Počet videní: 3711x

Ďalšie články užívateľa

Ako si elegantne poradit s dezertami a syrmi v reštaurácii

Dezerty

Na múčniky používame múčnikový príbor pozostávajúci z vidličky, ktorú držíme ako obvykle v ľavej ruke a lyžičky, ktorou manipulujeme ako s nožíkom.

Ovocný šalát alebo zákusok môžeme konzumovať len vidličkou v pravej ruke.

Krémzmrzlinu je možné jesť len lyžičkou v pravej ruke. Týka sa to i nanukov.

Penové dezerty taktiež konzumujeme lyžičkou.

Jogurtové a  _tvarohové_ dezerty dlhou lyžičkou v pravej ruke.

Pralinky, mandle v čokoláde, arašidy v horkej čokoláde, alebo akékoľvek dezertné jednohubky jeme pomocou rúk.

Syry

Podávajú sa vo forme syrových mís, alebo nám obsluha odreže z vybraných druhov syra. Špeciálnym nožom si môžeme ukrojiť kúsok sami tak, že ho napichneme a prenesieme na tanier. Mäkšie druhy syra ako mozzarella alebo gorgonzola sa nanášajú na kúsok pečiva. Tvrdé syry sa krájajú príborom a do úst vkladajú vidličkou. Syry ako parmezán a pecorino sa ulamujú spomínaným špeciálnym nožom so zahnutým špicom a kúsky si do úst vkladáme rukou.
Pri konzumácii začíname od jemnejších, menej aromatickejších druhov k pikantnejším syrom s intenzívnejšou chuťou. Kôrky syrov nekonzumujeme.

L.Z.

Komentáre (0)
    Nebol pridaný žiadny komentár.
Pridať komentár
Prihláste sa a pridajte komentár.