Vitajte Neregistrovaný užívateľ na stránkach GastroSlovník.sk Dvojica #5
 
Dnes je Utorok, 14 Aug. 2018 · Dvojica #5
Spoločenská etiketa

Ako správne konzumovať ovocie


Autor článku

Meno: GastroSlovnik

Pridané: 23 Nov. 2009

Počet videní: 13872x

Ďalšie články užívateľa

Ako si poradiť s ovocím na tanieri v reštaurácii

Ovocie sa mnohokrát servíruje vo svojom obale, čiže v šupke, preto ho musíme pred konzumáciou jednoducho “odbaliť”. Ovocie jeme pomocou príboru, rukami len v prípade, ak nám obsluha na stôl prinesie misku na opláchnutie prstov finger-bowl.

banánu najprv odrežeme konce oboch strán, šupku narežeme na oboch pozdĺžnych stranách, ľavej i pravej, šupku zrolujeme na vidličku a banán krájame na kolieska.

Bobule ako jahodyhrozno jeme rukami. Jahodu uchytíme za stopku, strapec hrozna si prenesieme vidličkou na tanier a ujedáme bobule hrozna.

Broskyne sa konzumujú ovocným príborom.

Čerešne si prenesieme na dezertný tanier a konzumujeme rukami, pričom kôstku vyberieme z úst na tanier použitím lyžičky.

Grapefruit rozkrojíme na dve polovice, jednotlivé mesiačiky oddelíme od tenkých priesvitných blaniek a zahnutým grapefruitovým nožom vyberieme dužinu zo šupky. Konzumujeme dezertnou vidličkou.

Kiwi rozpolíme na polovičky a jednoducho vyjedáme malou dezertnou lyžičkou.

Kôstkovičky ako maliny a černice a malé bobuľovité plody ako čučoriedky a brusnice si naberáme dezertnou lyžičkou.

Mango nie je ľahkým orieškom. Jednoduchšia verzia jeho konzumácie sa začína opatrným ošúpaním celého plodu. Potom ovocie len jednoducho krájame na plátky dezertným príborom až pokiaľ nenarazíme na kôstku. Ak si myslíte, že zvládnete i zložitejší spôsob, položte mango na časť, ktorá viac plochá, prerežte mango pod kôstkou a zopakujte to i na druhej strane. Vzniknú Vám dve polovice tohto ovocia a stredná časť s kôstkou. Polovice vyjedáme lyžičkou. Podobným spôsobom sa konzumuje i avokádo, s tým rozdielom, že pri avokáde sa kôstky zbavíte jednoduchšie a to protichodným otáčaním polovíc avokáda.

Melónové plátky alebo kúsky, ktoré dostaneme od obsluhy na tanier, si nakrájame ešte na menšie kúsky a zároveň odstránime nožíkom malé zrniečka. Kúsky konzumujeme vidličkou.

Šupku pomaranča narežeme na niekoľko dielov, medzi šupku a dužinu vložíme lyžičku a od seba oddeľujeme. Použitím lyžičky a vidličky oddelíme od seba jednotlivé mesiačiky, ktoré si potom vkladáme do úst dezertnou vidličkou.

Slivky jemne prepolíme a vyberieme kôstku a  následne si polovice plodu vidličkou vložíme do úst.

L.Z.

Komentáre (0)
    Nebol pridaný žiadny komentár.
Pridať komentár
Prihláste sa a pridajte komentár.