Vitajte Neregistrovaný užívateľ na stránkach GastroSlovník.sk Dvojica #3
 
Dnes je Sobota, 18 Sep. 2021 · Dvojica #3
Novinky

Bentianna


Autor článku

Meno: GastroSlovnik

Pridané: 8 Apr. 2015

Počet videní: 1786x

Ďalšie články užívateľa
Galéria obrázkov

Viac obrázkov
Bentianna

Nový slovenský nápoj, čistý prírodný produkt vyrobený z pôvodných ingrediencií, čerpajúci z dochovaných receptov ešte z 15. storočia, si úspešne razí cestu do sveta.

Bentianna je na trhu ešte len niekoľko mesiacov, no za ten čas dokázala vytvoriť vlastnú, úplne jedinečnú kategóriu drinku, a prezentovať sa na najprestížnejších európskych adresách. Ide o bylinný nápoj na základe horca žltého s 13-percentným obsahom alkoholu, ktorý v sebe dômyselne spája to najlepšie z histórie  vo veľmi súčasnom a modernom poňatí. Jeho predchodca sa objavil uprostred slovenských hôr už niekedy v 15. storočí, keď benediktínski mnísi z kláštora v Tatrách pretavili svoje excelentné znalosti o bylinkách a okolitej prírode do chutného a zdravého elixíru. Základnou zložkou bol už vtedy horec, ktorý upevňoval imunitu ľudského organizmu a údajne aj zaručoval dlhovekosť, no okrem toho ´zázračný nápoj´ aj skvele chutil. Neskôr však kláštor zachvátil devastačný požiar, a tak si tento výnimočný recept musel počkať niekoľko ďalších storočí na svoje znovuobjavenie… Na oživenie prastarej prírodnej receptúry sa podujal Joseph Benji Benian (zakladateľ spoločnosti Taste Evolution), ktorý už dlhší čas nosil v hlave myšlienku vytvoriť súčasný moderný produkt s odkazom najlepších domácich tradícií, stelesňujúci slovenskú prírodu, historické posolstvo aj ducha krajiny. Dnešná Bentianna je výsledkom tohto snaženia.

Základ receptúry zostal zachovaný, no zloženie bolo prispôsobené a doladené pre potreby a chute dnešnej doby. Vzácny horec žltý, ktorý zostáva dušou nápoja, dáva mu nezameniteľnú chuť aj množstvo blahodarných účinkov pre telo, sa tu snúbi s tmavým horským medom, ktorý vytvára delikátnosť a zamatovosť textúry nápoja. Hroznová šťava a víno z tokajskej oblasti obohacuje Bentiannu o prekvapivé plné a lahodné arómy, pramenistá voda je garanciou čistoty produktu. Okrem toho v drinku nájdete ešte materinu dúšku, echinaceu a niekoľko ďalších zložiek, ktoré zostávajú výrobným tajomstvom a poznávacou značkou chuti á la Bentianna. Unikátnym je aj proces dozrievania v dubových sudoch po tokajskom víne, ktorý dodáva drinku definitívny punc jedinečnosti.
Nový nápoj so svojím poctivým zložením bez umelých dochucovadiel vychádza v ústrety všetkým vyznávačom súčasného trendu čistých, prírodných produktov. Svoj prirodzený charakter dokazuje aj faktom, že alkohol, ktorý Bentianna obsahuje, je výsledkom prirodzenej fermentácie horského medu – teda bez dolievania akéhokoľvek liehu.

Jedinečnosť, štýlovosť, vysoké nároky na kvalitu stelesňuje už samotný obal Bentianny. Fľaša bola zvolená v bielom odtieni ušľachtilej keramiky, evokujúc tak čistotu, tradičnosť, ručnú výrobu ale aj tie najvyššie nároky na kvalitu. Precízne odvedenú detailnú prácu a exkluzivitu obsahu zasa predstavujú pákový uzáver a ručne viazaná visačka na každej jednej fľaši. Dominuje jej citlivo zvolená etiketa v zlato-čiernych tónoch, ktorá umelecky stvárňuje základnú zložku nápoja – horec žltý. Toto mini-dielo na fľaši stvoril výlučne pre Bentiannu akademický maliar Jozef Cesnak. Aj kartónový obal fľaše zaraďuje nový produkt do kategórie výnimočných a štýlových. Svojím nádychom art deco sa balenie, ale aj filozofia celého nápoja hlási k rozžiarenej dobe z prelomov 19.  a 20. storočia – La Belle Epoque, kedy sa v európskych salónoch a baroch viedol čulý spoločenský život, ľudia si vedeli vychutnávať jedinečné okamihy a oceniť to najlepšie.

Bentianna chce byť nápojom pre výnimočné chvíle s výnimočnými ľuďmi. Jej prednosťou je, že ide o harmonický drink, ktorý poteší dámy aj pánov – je v chuti vyvážená a delikátna, ale aj unikátna a provokatívna. So svojou bylinkovou podstatou je vhodná ako aperitív aj digestív, ale aj príjemné meditatívne pitie na príjemné večery s priateľmi.

O reprezentatívnosti a ´svetovosti´ tohto pôvodného slovenského výtvoru svedčí aj fakt, že už po pár mesiacov od zrodu sa stala pevnou súčasťou nielen desiatok najlepších slovenských a českých gastronomických prevádzok, ale hľadá si svoje miesto aj vo svete. A úspešne! Asi žiadny iný slovenský nápoj sa nemôže pýšiť tým, že by ho ponúkal podnik s dvomi hviezdami Michelinu, no Bentianne sa to podarilo. Môžete sa o tom presvedčiť, keď si zájdete do reštaurácie Taubenkobel v rakúskom mestečku Schützen (neďaleko Bratislavy), kde je Bentianna v úzkej, prísne a starostlivo vyberanej ponuke nápojov. Jej chuť už mohli spoznať aj na monackom kniežacom dvore, kam putovala ako darček pre princa Alberta II., a zo svojej návštevy Slovenska si ju odnášal aj maďarský premiér Viktor Orbán.
„Keď som sa stretol s predchodcom receptu Bentianny, veril som, že presne toto by mohlo byť niečo so značkou ´made in Slovakia´, čo si môžu obľúbiť naši ľudia, a zároveň to budeme môcť hrdo ponúknuť svetu,“ vysvetľuje J. B. Benian. „Niečo autentické, výrazné a tiež jemné ako naša príroda, sofistikované ako naši ľudia. Nechceme prvotne predávať alkohol,“ dodáva ´otec´ Bentianny. „Chceme ponúknuť kus Slovenska, zdravia a výnimočnej chuti v nádhernej fľaši.“

Základné fakty o BENTIANNE:
Je čistým prírodným produktom, vyrábaným z pôvodných ingrediencií najvyššej kvality, bez umelých dochucovadiel, či dolievania liehu.
Je ideálna takisto pred jedlom, ako po jedle, do dobrej spoločnosti, v bežný deň aj na intímne chvíle, prispôsobená pre chuťové poháriky žien aj mužov.
Vďaka nádhernému baleniu, fľaši a etikete prekvapí aj ako exkluzívny darček na každú mimoriadnu príležitosť.

Najlepšie vynikne vo svojej prirodzenej podobe: 5 cl Bentianny, vychladenej na 10oC, čistej v pohári typu sherry, alebo na dezertné víno, si vychutnajte s citrónovou kôrou, alebo lemon twistom.
Poskytuje však nové možnosti a neobjavené kombinácie chutí v miešaných nápojoch, dokonca ako inovatívna prísada novej haute cuisine.

Vyskúšajte aj lahodné cocktaily z Bentianny ako napríklad Bentianna Martini

Komentáre (0)
    Nebol pridaný žiadny komentár.
Pridať komentár
Prihláste sa a pridajte komentár.