Vitajte Neregistrovaný užívateľ na stránkach GastroSlovník.sk Dvojica #2
 
Dnes je Piatok, 20 Sep. 2019 · Dvojica #2
Tovaroznalectvoćaj

Biely čaj


Autor článku

Meno: GastroSlovnik

Pridané: 8 Apr. 2015

Počet videní: 1116x

Ďalšie články užívateľa
Biely čaj

Biely čaj – čaj pre labužníkov

Najjemnejší druh čaju je gurmánskou lahôdkou síce nevýraznej bledunko zelenej farby, ale vynikajúcej lahodnej chuti bez náznakov horkosti. Z Číny sa do okolitého sveta dostal len nedávno, ale jeho fanúšikovia vďaka výbornej chuti a zdravému účinku rastú zo dňa na deň.

Biely čaj sa vyrába z mladých lístkov a tzv. tipsov (vrchné nerozvinuté chlpaté lístky), ktoré sa zbierajú na skorú jar. Nerolujú sa, hneď sa nechajú zvädnúť a po dlhšej dobe zvädnutia sa ich
pretriasaním dosiahne slabá fermentácia, ktorá sa urýchlene pozastaví parením alebo sušením bez prudkého zahrievania. Biely čaj sa pripravuje pri nižších teplotách a nezavinuje sa.
Výhradne v Číne pestovaný biely čaj býval obľúbenou lahôdkou cisárskych stolov. V súčasnosti je vzácnym (vďaka náročnej príprave) nápojom labužníkov, ktorí si vychutnávajú jeho výraznú podobnosť s čerstvým prirodzeným čajom.

Minimálne spracovanie dodáva tomuto čaju neskutočne veľa živín. Biely sa nazýva vďaka už spomínaným striebristo bielym chĺpkom nachádzajúcich sa na neotvorenom púčiku čajovníka, ktorý sa používa na výrobu najkvalitnejších odrôd (Silver Needle –Strieborná ihla).

Zo všetkých čajov obsahuje najmenej kofeínu a tým pádom má i najmenšie povzbudivé účinky. Avšak žiadny iný čaj neobsahuje toľko antioxidantov ako práve biely. Antioxidanty chránia telo pred nebezpečnými voľnými radikálmi a zabezpečujú spomalenie procesu starnutia buniek.

Svojou jemnosťou pozitívne prospieva pri už vzniknutej rakovine žalúdka a čriev, a má taktiež preventívny účinok pred týmito ochoreniami. Posilňuje tepny a cievy, znižuje hladinu zlého cholesterolu v krvi, čím zabraňuje kôrnateniu ciev a blokovaniu prietoku krvi. Ľudia, ktorí vypijú aspoň dve šálky bieleho čaju, majú väčšiu šancu prežiť srdcový kolaps. Jeho konzumácia (ako i konzumácia ostatných druhov) sa odporúča ľudom trpiacich na osteoporózu a artritídu. Zvyšuje totižto hustotu a pevnosť kostí. Má antibakteriálne a antivírusové schopnosti a hovorí sa, že biely čaj dokáže vďaka týmto účinkom dokonca zmierniť príznaky AIDS. Chráni pleť pred nadbytočnými lúčmi slnka, nadmerným stresom a svojimi regeneračnými účinkami ju zbavuje nedostatkov a malých poškodení. Tým, že znižuje hladinu cukru v krvi, zmierňuje príznaky cukrovky. A pomáha taktiež pri chudnutí.

Pai Mu Tan (Biela pivonia) zaujme sladkastou chuťou a vyrába sa z púčikov a priľahlého listu. Má silnejšiu farbu i samotnú chuť. Na prípravu *Shou Mee (Obočie dlhého veku) sa používa tmavší list a menšie tipsy (čo zostane z listov Pai Mu Tan a Baihao Yinzhen). Baihao Yinzhen (Silver Needle alebo Strieborná ihla) je najslávnejším a najlepším bielym čajom, ktorý sa vyrába len zo striebristých púčikov. Má ľahkú sladkastú chuť.

Sypaný biely vkladajte do horúcej (nie však vriacej vody) a lúhujte 7 minút. Ak ho necháte lúhovať menej stratíte chuť, ak dlhšie, prídete o čerstvosť. Odporúča sa ochutenie bieleho čaju škoricou. Ide o vznešené spojenie, pôžitok pre Vaše chuťové bunky je zdvojnásobený, a to isté platí i o zdravých účinkoch čaju.

L.V.

Komentáre (0)
    Nebol pridaný žiadny komentár.
Pridať komentár
Prihláste sa a pridajte komentár.