Vitajte Neregistrovaný užívateľ na stránkach GastroSlovník.sk Dvojica #5
 
Dnes je Utorok, 12 Nov. 2019 · Dvojica #5
Zdravá výživaSuroviny

Chia semená


Autor článku

Meno: GastroSlovnik

Pridané: 10 Jan. 2013

Počet videní: 7121x

Ďalšie články užívateľa
Chia semená

Do novej super potravy sa najskôr zamilovali všetci Američania. A čo je americké, je vždy cool, preto sa hneď chia semená uchytili aj v Anglicku a ostatných európskych krajinách. V tomto prípade nebolo americké poblúznenie na škodu, práve naopak, chia sú najbohatším rastlinným zdrojom omega-3 mastných kyselín. A skrývajú v sebe omnoho viac.

Rastlina Salvia Hispanica L., z ktorej semienka pochádzajú, rastie najmä v Mexiku a Južnej Amerike – chia semená uznávali pre ich zdravú silu aj dávni Aztékovia. Salvia Hispanic L. je príbuzná mäte a klíči veľmi rýchlo, avšak najbohatší zdroj vitamínov, minerálov a iných látok skrýva v malých semienkach. Chia obsahujú bohaté zásoby antioxidantov (dokonca štyrikrát viac ako čučoriedky),  minerálnych látok a množstvo proteínov vrátane ôsmych esenciálnych aminokyselín. Obsahujú viac omega-3 mastných kyselín ako losos a majú väčšie zásoby vlákniny ako ľanové semienka. Kalcium je v chia semenách zastúpený päťkrát viac ako v mlieku, vitamín C sedemkrát viac ako v pomarančoch, fosfor dvakrát viac ako v banáne a v chia semiačkach nájdete trikrát viac železa ako v špenáte. Niet čudo, že sa chia dostali spolu s acai a goji na zoznam super potravín. Američania ich označili za potravinový zázrak, sen všetkých diétnikov, jedlo bežcov, energetické super jedlo a podobne.

História chia semien ako potravy sa datuje zhruba do tretieho tisícročia pred Kristom na územie dnešného Mexika, Bolívie a juhozápadu dnešného USA. Chia sa spájajú so starodávnymi indiánskymi civilizáciami – Aztékmi a Mayskou civilizáciou. Koluje tradícia, že Aztéci si počas dobýjania ich krajiny dobíjali sily konzumáciou chia semienok. V Mayskej kultúre hrali chia semená dôležitú rolu základnej plodiny spolu s kukuricou, fazuľou a amarantom. Dôležitosť chia semien v oboch indiánskych kultúrach možno dokázať aj tým, že dlho slúžili ako platidlo daní alebo cenné preukázanie úcty indiánskemu kňazstvu a „šľachty“. Španielskym dobyvateľom sa chia semená nepozdávali hlavne preto, že hrali výsostné postavenie v indiánskom náboženstve, preto pestovanie Salvie Hispanic L. jednoducho zakázali. Nová história takzvaného „running food“ začala veľkým záujmom amerických trhov. Len počas piatich rokov zo začiatočných sedem chia produktov vďaka ďalším nadšeným výrobcom vzniklo do roku 2011 celkovo sedemdesiatdva rozličných výrobkov z chia semien, v roku 2012 ich pribudlo skoro tridsať. Najviac výrobkov majú na svedomí samozrejme producenti z USA, medzi inými výrobcovia sladkostí, snackov, jogurtov, jedál pre deti či korenín.

Oproti ostatným dostupným semenám sú chia porovnateľne drahé a podľa mnohých názorov bez chuti, po prípade len s jemným orieškovým nádychom. V prípade chia semienok nejde ani tak o chuť ako o liečivé účinky, ktoré majú. Stačí že vraj niekoľko polievkových lyžíc a chia semiačka dokážu vyliečiť skoro akúkoľvek chorobu. Háčikom je, že lekári odporúčajú len 15 gramov denne, čo je zhruba jedna polievková lyžica chia semien. Pri konzumácii zázračných semienok treba zvýšiť aj príjem tekutín, lebo obsahujú veľké množstvo vlákniny. Látky v chia semienkach redukujú zápaly, posilňujú srdce, stabilizujú hladinu cukru v krvi. Znižujú vysoký tlak, pomáhajú pri liečbe artritídy a cukrovky.

Semienka sa stali potravinovou módnou vlnou v Amerike nielen vďaka zdraviu prospešným účinkom, mladé ženy zaujali aj estetické dôsledky, ktoré chia zabezpečujú – zdravú a jemnú pleť, hebké a lesklé vlasy a silné nechty. Slečnám neušiel ani poznatok, že s chia sa dá bezbolestne a rýchlo schudnúť. Semená redukujú chuť na jedlo a blokujú vstrebávanie kalórii. Pri ich konzumácii sa navyše cítite rýchlejšie sýty a stačí vám menej jedla. Okrem „diétnikov“ zaujali semená aj amerických atlétov, pretože gél vyrobený z vody a chia výborne hydratuje telo a dodáva mu sviežu energiu.

Biele a čierne
Poznáme dva základné druhy chia semien – biele rastliny produkujú „biele“ chia semienka, ktorých sfarbenie je biele až mramorové s jemne žltým alebo sivým odtieňom. „Čierne“ chia rastú na rastlinách s fialovými kvetmi a sú sfarbené do rôznorodých odtieňov hnedej, častokrát sú strakaté a vytvárajú rôzne unikátne obrazce. Biele chia majú viac bielkovín, čierne semená väčšie množstvo vlákniny. Pri používaní sa väčšinou oba druhy zmiešavajú dokopy.

Čo s nimi?
Vegetariánom, vegánom či alergikom na vajíčka pomôžu ako náhrada pri pečení koláčov, zákuskov a múčnikov – stačí zmiešať polievkovú lyžicu so štvrtinou šálky vody. Vďaka nulovému obsahu lepku si z chia semienok a horúceho mlieka môžu celiatici pripraviť ovsenú kašu .

Chia semienkami možno zahustiť polievku, ochutiť jogurt alebo müsli, pridať ich môžete do ovocných nápojov, šalátových dressingov či samotných šalátov, alebo z nich vyrobíte ľahkú nátierku na chlieb. Chia zmiešajte s múkou, vajíčkami a mliekom a urobte si bezlepkové chia palacinky. Ak ste maškrtný a potrebujete nahradiť chipsy a chrumky, vyberte si chia ako váš každodenný zdravý snack. Alebo semienka jednoducho vmiešajte do ovocných štiav či do mlieka a uvarte si puding. Pridajte hrsť semien do omelety alebo marinády na mäso – výborne sa hodia k Worčestrovej, sójovej alebo barbecue omáčke. Chia semienka sú výborným zahusťovadlom omáčok a polievok. Ak radi pečiete domáci chlieb alebo iné pečivo, vyskúšajte pridať za hrsť chia a obohaťte svoj chlieb o vitamíny.

Chia semienka možno uvariť spolu so šošovicou – ako prívarok alebo polievku. Pre vegetariánov a vegánov budú opekané alebo pražené chia semiačka dobrou prílohou k celozrnnej ryži a chia fašírky prílohou k zemiakom. Ryža a chia k sebe naozaj sedia, možno z nich pripraviť ryžový nákyp alebo iný sladký dezert a na slano ich spojiť v chutné zeleninové rizoto. Olúpané Chia semená možno namočiť do mlieka a pridať do zemiakovej kaše. Ak ich opražíte na olivovom oleji, pridáte cesnak, nakrájanú zeleninu – papriku, mrkvu, petržlen, baklažán, karfiol, brokolicu, rajčiny, čokoľvek , čo máte radi, máte chutnú omáčku na cestoviny. Z chia semien si vyrobíte aj falošné ságo – stačí zmiešať chia semienka s jablkovým džúsom. Pripravíte z nich aj zdravé toppingy na zákusky a zmrzliny – stačí primiešať chia semená k rozmixovanému ovociu a ku kvapke ovocnej šťavy.

L.Z.

Komentáre (0)
    Nebol pridaný žiadny komentár.
Pridať komentár
Prihláste sa a pridajte komentár.