Vitajte Neregistrovaný užívateľ na stránkach GastroSlovník.sk Dvojica #7
 
Dnes je Nedeľa, 15 Sep. 2019 · Dvojica #7
Tovaroznalectvokáva

Druhy kávy a jej pestovanie


Autor článku

Meno: GastroSlovnik

Pridané: 18 Mar. 2015

Počet videní: 1557x

Ďalšie články užívateľa
Druhy kávy a jej pestovanie

Dnes máme možnosť výberu z množstva rôznych káv. Ich rozdiely v chuti nezávisia však len od krajiny pôvodu, ale aj od odrody.

Dnes máme možnosť výberu z množstva rôznych káv. Ich rozdiely v chuti nezávisia však len od krajiny pôvodu, ale aj od odrody. Zrná kávy Arabica majú bohatú vôňu, sú veľmi výrazné so sladkastou a jemne kyslastou chuťou obsahujú menej kofeínu ako Robusta: zelená káva obsahuje približne od 1 do 1,4% kofeínu.

Coffea Canephora (Robusta)objavili a klasifikovali ju až na konci devätnásteho storočia. Táto rastlina rastie predovšetkým v Afrike, Ázii, Indonézii a Brazílii. Predstavuje asi štvrtinu svetovej produkcie kávy. Po pražení Robustu spoznáte v chuti plným čokoládovým tónom a dlhou výraznou dochuťou.

Pestovanie kávy:
Kávovým zrnkám sa za celú históriu jedla venovalo asi najviac pozornosti spomedzi všetkých zŕn. Dlhá cesta, ktorá končí šálkou voňavého nápoja sa začína zberom úrody. V priebehu 7-8 mesiacov sa opelené kvietky zmenia na jasne červené alebo žlté plody, čo znamená, že dozreli. Všetky „Čerešne“ ale nedozrievajú v rovnaký čas, trvá aj niekoľko týždňov, než sú naozaj všetky pripravené na zber. Výnimočný zber sa odohráva vždy pred a po hlavnom zbere. Klimatické podmienky sa menia v závislostí od krajiny a preto sa aj termín zberu môže byť rozdielny.

Zrelý plod sa zbiera buď manuálne alebo špeciálnymi strojmi na zber, ktoré celý proces výrazne urýchlia. Výberový zber a hromadný zber sú dva celosvetovo zaužívané výrazy spájané so zberom kávy. Zber triedením prináša rovnomerný zber vysokej kvality už od prvého dňa. Zberači vyberajú a zberajú len úplne zrelé „čerešne“. Na dosiahnutie vynikajúcich výsledkov sa zberači musia k tomu istému kríku vrátiť viac krát počas niekoľkých týždňov.

Hromadný zber, sa používa na rozsiahlych plantážach. Keď nastane čas dozrievania, všetky „čerešne“ sa zbierajú naraz ručne, alebo za pomoci špeciálneho náradia. Tento spôsob je samozrejme rýchlejší, avšak do zberu sa dostanú aj nezrelé alebo prezreté čerešne. Kvalitatívna prebierka prebieha až po zbere. V oboch prípadoch sa zrelý plod musí rýchlo obrať, aby nezačal prezrievať, čo by viedlo k nežiadúcemu hnitiu čerešní priamo na kríku.

Komentáre (0)
    Nebol pridaný žiadny komentár.
Pridať komentár
Prihláste sa a pridajte komentár.