Vitajte Neregistrovaný užívateľ na stránkach GastroSlovník.sk Dvojica #5
 
Dnes je Piatok, 22 Nov. 2019 · Dvojica #5
Hotely-reštaurácie a bary

Eko farma Tuška


Autor článku

Meno: GastroSlovnik

Pridané: 24 Okt. 2010

Počet videní: 4808x

Ďalšie články užívateľa
Galéria obrázkov

Viac obrázkov

Rodinná biofarma Marty Tužinskej, ktorej pri práci pomáhajú všetci príbuzní, vznikla v roku 2003. Názov pre svoj podnik, pridržiavajúci sa zásad ekologického poľnohospodárstva, odvodila zo zdrobneniny svojho mena - Tuška. Tužinskí sa zaoberajú chovom hovädzieho dobytka, ošípaných a oviec. Z prebytkov vlastnej produkcie vyrábajú a predávajú mliečne výrobky ako maslo, tvaroh, mini-pareničky, korbáčiky, žinčicu, ovčí syr a bryndzu. Ich najväčším skvostom je určite netradičná výroba SYROVÝCH TORT. V zimnom období rozširujú svoju bohatú ponuku i o domáce zabíjačkové špeciality, ako sú klobásky, slanina, škvarky a pečené prasiatka.

Celé tajomstvo úspechu tejto farmy tkvie podľa pani Tužinskej v jednoduchosti a v inšpirácií, ktorú nachádza vo svojich predkoch: „Boli to majstri a ja som si začala brať príklad z našich rodičov a starých ľudí.“ Všetky syry sa vyrábajú klasickou salašníckou metódou, v kotly nad pahrebou s použitím nepasterizovaného mlieka, čo je základ vysokej kvality produktov farmy Tuška. Nevyužívajú chemikálie a nepoužívajú stroje, všetku prácu vykonávajú tak ako naši predkovia – ručne. „V kvalite je zahrnutá aj cena. Uvedomujem si, že moje výrobky nie sú lacné, ale sú jedinečné, “ dodáva pani Marta.

Na začiatku všetkého bol chôv kôz. Neskôr sa malá kozia farmička rozrástla i o kravy a celá rodina začala uvažovať nad rentabilným spotrebovaním mlieka. Raz pani Tužinská prišla na skvelý nápad, bude predávať syrové torty. Na trh ich uviedla v roku 2007 na Veľkonočnom gazdovskom dvore, ktorý každoročne uskutočňuje Ministerstvo poľnohospodárstva Slovenskej republiky. „ Nápad dať ochrannú známku na moje výrobky mi vnukli redaktori časopisu Farmár.“ hovorí vďačne pani Marta . Z tortičiek, ktoré sa zo začiatku predávali len počas Veľkej noci, sa postupom času vyvinuli torty na rôzne príležitosti: „Viac-menej ma k tomu dopracovali moji zákazníci. Do dnešnej doby som vyrobila okolo 200 syrových tort.“ Pani Tužinská vysvetľuje, že nie každá torta je zobrazená na webovej stránke farmy. Zákazníci, ktorí majú záujem o syrovú tortu, môžu zasielať obrázky cukrových tort, podľa ktorých im pani Marta vyrobí tortu syrovú.

Zákazníci majú na výber dva druhy syrových tort, a to plnené a parenicové. Plnené syrové torty sa skladajú z troch plátov a v ponuke nájdete sedem rozličných a vynikajúcich chutí. Klasickou je údený syr, neúdený syr a diablov syr, výborné sú avšak aj ďalšie štyri príchute syrov : cesnaková, bylinková, cibuľová a grilážová príchuť. Pláty syra sa natierajú mexickou nátierkou, na ktorú sa poukladá šunka plnená chrenom. Druhým typom je parenicová torta, v ktorej sú zmiešané syry všetkých príchutí.

Okrem syrových tort ponúka farma Tuška okrasné oštiepky v tvare šípovej ruže, šišky, zvonca, zajačika a podobne. Tužinskí majú formu na akúkoľvek oslavu či slávnostnú príležitosť. Z kravského mlieka, ktoré tvorí 10 % produkcie, vyrábajú maslo, tvaroh a klasické mlieko. Z ovčieho, ktoré tvorí až 90 % , pripravujú všetky ostatné výrobky ako klasické korbáčiky so siedmimi príchuťami či v panenskom olivovom oleji nakladané parené a ovčie syry.

Viac informácií o ekologickej farme Tuška a skvostných syrových výrobkoch nájdete na webovej stránke farmatuska.sk

Komentáre (1)
  • Muž

    !!!!Chcem vsetkych upozornit na KLAMSTVA a NESERIOZNOST firmy FARMA TUSKA.
    Od pani Tuzinskej sme si objednali syrovu tortu a zaplatili zalohu 50 EUR.
    Kedze balik dosiel po dohodnutom termine a dokonca poskodeny odmietli sme ho prijat. Pani Tuzinska suhlasila s vratenim zalohy, s tym ze si danu vec s postou vyriesi. Preslo uz vyse troch mesiacov a zalohu nam stale nevratila, pricom nam viac krat telefonicky a e-mailom tvrdila ze peniaze odoslala.

    Pani Tuzinska tymto Vas este raz prosim o vratenie nasej zalohy!!!!

    11. Jan. 2012 - 18:49 pridal Matej Dutko
Pridať komentár
Prihláste sa a pridajte komentár.