Vitajte Neregistrovaný užívateľ na stránkach GastroSlovník.sk Dvojica #6
 
Dnes je Streda, 26 Feb. 2020 · Dvojica #6
Kuchárske techniky

Flambovanie Video icon


Autor článku

Meno: GastroSlovnik

Pridané: 30 Apr. 2010

Počet videní: 7884x

Ďalšie články užívateľa
Video k článku
Video
Flambovanie

Pri flambovaní pridávame do už hotových pokrmov alkohol, ktorý potom zapálime.

Pri flambovaní pridávame do už hotových pokrmov alkohol, ktorý potom zapálime. Ide o záverečnú fázu prípravy jedál. Cukor v alkohole vzplanutím ľahko skaramelizuje a jedlo dostáva jemne sladkú pečenú arómu. V skutočnosti záleží skôr na efekte (veľkosť ohňa, spôsob, akým flambujeme) ako na výsledku. Veľkým plusom je avšak nižšie množstvo tukov vo flambovanom pokrme.
Veľmi dôležitá je bezpečnosť, treba z dosahu panvice na flambovanie (ktorá mi mala byť mimochodom hlbšia) odstrániť všetky bavlnené veci ako záclony, chňapky, utierky a iné, a je potrebné flambovať vo voľnom priestranstve – vysoký strop, v okolí žiaden človek alebo drevený nábytok. Vždy majte v prípade možnej nehody po ruke pokrievku alebo omáčku, ktorou zahasíte príliš vysoký a nebezpečný oheň.
Flambujte iba horúce alebo minimálne teplé jedlá, studené by nezbĺkli. Jedlo polievame najlepšie 40 percentným alkoholom ako je vodka, rum, koňak, ovocné dezerty ovocnými likérmi alebo čerešňovicou, hruškovicou či marhuľovicou.
Panvicu s pripraveným jedlom či už steakom, hydinou, banánmi alebo iným dezertom premiestnite z horiacej platničky sporáka, nalejte asi šálku alkoholu (pri dezertoch alkohol prihrejeme v malom hrnčeku alebo i mikrovlnej rúre asi na 50 stupňovú teplotu) dôkladne potrite pokrm a presuňte opäť na horiacu panvicu. Výpar z alkoholu môžete zapáliť buď nakloneným panvice do ohňa z platničky (vždy smerom od seba) alebo lyžicou či naberačkou s horiacim alkoholom (vtedy už nepotrebujete horiacu platničku). Zdvihnite panvicu a jemne ňou pokrúžte, plameň sa začne pohybovať okolo panvice. Keď sa celý alkohol vyparí, oheň ustúpi. Trvá to približne od 15 do 40 sekúnd. Počas flambovania zľahka natriasame panvicou, čím regulujeme veľkosť ohňa (jemným potrasením zväčšujeme plameň).
Pamätajte, čím menej tekutiny alebo omáčky máte v panvici, tým dosiahnete väčší oheň (preto je nevhodné mať priveľa omáčky alebo nemať žiadnu, kedy hazardujeme dokonca s výbuchom), neflambujte príliš chuťovo výrazné pokrmy ako nakladaná zelenina, ktorých vlastná aróma prekryje vôňu alkoholu. Pred flambovaním si všetko dôkladne prichystajte, potom už nebude žiaden čas na prípravy. S alkoholom to nepreháňajte, prilejte maximálne 3 deci, inak Vám jedlo nepríjemne zhorkne. Pozorujte oheň. Modročervený je ideálny, červený už nevhodný (pravdepodobne sa Vám už prepaľuje oheň). Alkohol nikdy nelejte z fľaše, ale pomocou naberačky alebo lyžičky, je to veľmi nebezpečné a mohlo by Vám zhorieť i to, čo ste si neželali zapáliť (vrátane seba samého).

L.Z.

Komentáre (0)
    Nebol pridaný žiadny komentár.
Pridať komentár
Prihláste sa a pridajte komentár.