Vitajte Neregistrovaný užívateľ na stránkach GastroSlovník.sk Dvojica #7
 
Dnes je Sobota, 18 Jan. 2020 · Dvojica #7
Suroviny

Gilt-head (sea) bream - Pražma Kráľovská Video icon


Autor článku

Meno: GastroSlovnik

Pridané: 18 Feb. 2011

Počet videní: 8678x

Ďalšie články užívateľa
Video k článku
Video
Gilt-head (sea) bream - Pražma Kráľovská

Táto morská ryba má najchutnejšie a najjemnejšie mäso zo všetkých druhov Pražmy. Prívlastok kráľovská dostala i vďaka svojej zlatej škvrne medzi očami. Žije v Stredozemnom mori a pri východných pobrežiach Severného Atlantiku , najviac Pražiem dochovajú v chovných staniciach Grécka, z kadiaľ pochádza až 50 % všetkých Pražiem na európskych trhoch. Pláva vo väčších hĺbkach, má striebristé zafarbenie a jej dĺžka počas života nepresiahne 60 centimetrov. Priemerná cena tejto ryby je 10 eur na každé kilo hmotnosti. V gréckej mytológii sa Pražma kráľovská spájala s gréckou bohyňou krásy a lásky Afroditou.

Pražma je v kuchyni obľúbená najmä pre svoju šťavnatú chuť a diétne biele mäso. V pevnej textúre mäsa možno nájsť mnoho malých avšak pevných kostičiek, ktoré sa po tepelnej príprave ľahko oddeľujú. Najčastejšie sa pripravuje smažením, pečením, dusením, grilovaním. Menej vhodné je pošírovanie alebo varenie, pretože dlhšou tepelnou prípravou stráca Pražma svoju prirodzenú šťavnatosť. Menšie ryby sa môžu piecť, smažiť či grilovať v celosti, väčšie ryby je lepšie naporciovať na filety, až potom grilovať, dusiť či smažiť. Filety v tvare podkovy sa môžu naplniť talianskym bazalkovým pestom. V niektorých kuchyniach pripravujú Pražmu i mikrovlnnej rúre. Podáva sa s mladými zemiakmi, kuskusom a so zeleninou. Hodia sa k nej krémové, ostré, korenené a jemné omáčky, marinuje sa v citrónovej, limetkovej šťave alebo v bielom víne. Z byliniek je najvhodnejší rozmarín, kôpor, tymian, koriander, fenikel, výbornú kombináciu tvorí s rajčinami, olivovým olejom, mandľami alebo smotanou. Výborne chutí zapečená s hríbikmi, sušenými rajčinami a často sa vyskytujú recepty na grilovanú Pražmu so sušeným ovocím. Konzumuje sa i s mozzarelou, grilovanou zeleninou či teplým opekaným pečivom. Biele mäso Pražmy krásne kontrastuje s červeným rizotom, zelenou praženou šalviou , dusenými červenými čili papričkami a drvenými oranžovými maslovými orechmi. Je súčasťou francúzskej kuchyne, nájdete ju vo všetkých francúzskych obchodoch a reštauráciách.

Ak idete pripravovať celú pražmu, vložte ju na dve hodiny do marinády z olivového oleja, citrónovej šťavy, cesnaku, petržlenu a korenia. Prešpikujte ju marinádou presne takým spôsobom ako napríklad bravčovinu. Ostrým nožom urobte zopár diagonálnych zárezov (tri, štyri) na obe strany ryby a vtrite do nich pripravenú marinádu. Namarinádovanú rybu poriadne z oboch strán osoľte, upečte na olivovým olejom alebo maslom potretom pekáči v predhriatej rúre, usmažte na masle či ogrilujte z oboch strán. Každá strana sa opeká približne 5 až 7 minút, záleží na veľkosti celej ryby alebo samotnej filety. Ak sa chcete presvedčiť, že Pražma je už hotová, vpichnite nôž do najhrubšej strany mäsa a skontrolujte textúru, upečené mäso by malo byť jemné, ľahko oddeliteľné, s chrumkavou kôrkou na povrchu. Ak sa Pražma dusí jej povrch je naopak vlhký a vláčny.

L.Z.

Komentáre (0)
    Nebol pridaný žiadny komentár.
Pridať komentár
Prihláste sa a pridajte komentár.