Vitajte Neregistrovaný užívateľ na stránkach GastroSlovník.sk Dvojica #4
 
Dnes je Nedeľa, 22 Sep. 2019 · Dvojica #4
Tovaroznalectvodestiláty

Grappa


Autor článku

Meno: GastroSlovnik

Pridané: 20 Feb. 2015

Počet videní: 1008x

Ďalšie články užívateľa

Taliansky destilát vznikajúci spracovaním zvyškov hrozna, šupiek a strapcov. Tento „vedľajší produkt“ vína si od stredoveku vychutnávali najmä chudobní farmári, ktorí ho požívali na zahriatie počas zimy. Názov destilátu je odvodený od mestečka Grappa v regióne Veneto, kde destilát vznikol. Postupným vylepšovaním výroby sa z Grappy stal obľúbený nápoj.

Vylisované „odpady“ z hrozna sa ihned po lisovaní zalejú vodou a postupujú k procesu kvasenia, v tomto procese je zakázané pridávať cukor. Po prekvasení vzniká výluh s nízkym obsahom alkoholu ktorý putuje do dvojplášťových destilačných prístrojov a vzniká destilát s názvom grappa. Takáto destilácia Grappy je vysoko energeticky náročná. Častokrát sa používa i druhý spôsob destilácie v kontinuálnych destilačných prístrojoch. Najkvalitnejšie Grappy sa vyrábajú z výliskov pochádzajúcich iba z jedného druhu hrozna, ktoré boli lisované šetrne, takáto Grappa býva označená na etikete názvom odrody hrozna z ktorej bola vyrobená. Grappa dozrieva v sudoch z dubového, agátového alebo višňového dreva a pol roka pred transportom do obchodov oddychuje v sklenených fliašiach, čo Grappe dodáva špecifickú silnú a suchú príchuť.

Komentáre (0)
    Nebol pridaný žiadny komentár.
Pridať komentár
Prihláste sa a pridajte komentár.