Vitajte Neregistrovaný užívateľ na stránkach GastroSlovník.sk Dvojica #6
 
Dnes je Streda, 26 Júl 2017 · Dvojica #6
Zdravá výživa

Hydina a jej kvalita


Autor článku

Meno: GastroSlovnik

Pridané: 23 Feb. 2016

Počet videní: 580x

Ďalšie články užívateľa
Hydina a jej kvalita

Máte radi vo svojom jedálničku hydinu? Zamysleli ste sa nad jej kvalitou, alebo odkiaľ jednotlivá hydina pochádza? Dnes je veľký výber hydinového mäsa z rôznych zdrojov. Preto je vhodné, ak sa zaujímame o to, ako je hydina chovaná a odkiaľ pochádza, pred tým ako si ju položíme na tanier. Samozrejme, že medzi najkvalitnejšie hydinové mäso patrí mäso z domácich zdrojov, alebo z farmárskych chovov.

Medzi hydinu zaraďujeme kurčatá, kačky, morky, husi. Mäso z týchto druhov hydiny majú dobré biologické a nutričné vlastnosti. Hlavne kurčatá a morky majú vysoký obsah bielkovín a nízky obsah tukov. Obsahujú priemerne 3 % tuku, preto hydinové mäso môžeme využiť ako prevenciu civilizačných chorôb. Bielkoviny sú kvalitné , dobre a ľahko využiteľné v organizme.
Tým ,že hydinové mäso radíme medzi mäsá s nižším obsahom tuku, obsahuje aj nízky podiel cholesterolu. Zvýšený podiel polynenasýtených mastných kyselín zohráva dôležitú rolu v prevencii srdcovo-cievnych ochorení. Je zdrojom minerálnych látok ako je draslík, horčík, fosfor ale aj vápnik. Hydinové mäso má široké využitie najmä pri liečebných a redukčných diétach.

Základné hygienické zásady a podmienky skladovania
Hydinové mäso však bohužiaľ patrí medzi vysoko rizikové potraviny najmä z hľadiska pravdepodobnosti výskytu a rozvoja mikrobiálnych patogénnych látok ako je napríklad salmonela, kampylobakter, alebo listéria.
Preto má uchovávanie hydinového mäsa svoje pravidlá. Teplota pri skladovaní by nemal byť vyššia ako + 4 stupne. Mäso musí byť chránené pred svetlom a skladujeme ho oddelene od iných potravín hlavne z dôvodu krížovej kontaminácie . Zmrazené hydinové mäso sa nesmie opakovane rozmrazovať a zmrazovať. Po rozmrazení treba mäso ihneď spracovať.

Čo nám garantuje legislatíva
Platná legislatíva považuje za čerstvú hydinu, alebo hydinové mäso, mäso ktoré nebolo tepelne spracované, je uchovávané v chladenom, alebo zmrazenom stave. Jedná sa aj o mäso balené vákuovo, alebo v ochrannej atmosfére. Môže obsahovať limitované množstvo absorbovanej vody takzvané nevyhnutné množstvo .
Mäso, ktoré poznáme pod názvom krehčené, šťavnaté, alebo krehké obsahuje až 30% podielu vody a prídavných látok. Výrobcovi je tak umožnené pridávať do mäsa vodu vo forme vodných roztokov kuchynskej soli, prídavných látok, cukrov poprípade korenín.

Označenie hydiny a jej pôvod
Pokiaľ chceme konzumovať kvalitné potraviny a hydinu mali by sme si na každom výrobku všímať tieto zásadné údaje.

Názov na výrobku musí vystihovať podstatu potraviny .

Zloženie musí obsahovať všetky použité suroviny a ostatné použité látky. Ak kupujete hydinu sledujte obsah vody. Čerstvé hydinové mäso neobsahuje žiadnu vodu.
Každá potravina musí byť riadne zabalená a označená kde sa dajú overiť všetky údaje o pôvode hydiny.
Ako zistíme krajinu pôvodu výrobku? Trojčíslie 858 na čiarovom kóde, alebo ovál so značkou SK poprípade štátny znak vyobrazený na výrobku nezaručuje že sa jedná o slovenský výrobok . Jediný údaj ktorý nám prezradí odkiaľ surovina, alebo potravina pochádza je krajina pôvodu.
Výrobcu označuje oválna veterinárna značka na etikete – SK 106 ES, SK 136 ES, SK 301 ES.

Autor: Júlia Rašlová

Komentáre (0)
    Nebol pridaný žiadny komentár.
Pridať komentár
Prihláste sa a pridajte komentár.