Vitajte Neregistrovaný užívateľ na stránkach GastroSlovník.sk Dvojica #3
 
Dnes je Sobota, 21 Okt. 2017 · Dvojica #3
Zdravá výživa

MAKROBIOTIKA – strava ako liek


Autor článku

Meno: GastroSlovnik

Pridané: 26 Mar. 2017

Počet videní: 8635x

Ďalšie články užívateľa
MAKROBIOTIKA – strava ako liek

Ak sa čudujete, odkiaľ berie päťdesiattriročná speváčka Madonna energiu na to, aby mohla tancovať a vyvádzať na pódiu ako dvadsiatka, odpoveď je jednoduchá: dodržiava makrobiotickú stravu a každý deň cvičí.

Vyprážané , ťažké a mastné jedlá extrémne vyčerpávajú organizmus. Preto po takom obede cítite únavu a máte chuť skôr zaľahnúť do postele, ako pokračovať v práci. Naši predkovia sa stravovali oveľa racionálnejšie, ich strava bola prírodnejšia a jednoduchšia a možno aj preto vydržali počas dňa viac. Návrat k racionálnemu spôsobu stravovania hlási makrobiotika.

Hlavnou zložkou ich potravy sú obilniny. Nezabúda sa ani na kukuricu, proso, pšeno alebo pohánku. Kombinujú sa najmä so zeleninou a ovocím. Rafinovaný cukor a bežne jemne mletá múka sa úplne vylučuje. Živočíšne produkty ako mlieko a vajíčka sú tiež obmedzené na minimum. Z mäsa sa konzumujú väčšinou len ryby a biele mäso. Mnohí makrobiotici sú vegetariáni, odmietajú mäso úplne.

„Podľa odborníkov na makrobiotiku je to presne ten spôsob konzumovania jednoduchej, rastlinnej potravy, ktorý vyjadruje tradičný spôsob stravovania ľudí a zároveň aj ich harmóniu s prírodou.“

Tento typ stravovania je charakteristický tým, že strava obsahuje vysoký podiel vlákniny, minerálov, vitamínov a nízky obsah tukov. Energeticky sa radí medzi nízkokalorické. Znižuje riziko vzniku obezity, upravuje hladinu cholesterolu v krvi a priaznivo vplýva na vysoký krvný tlak. „Ak stravu vhodne skombinujete, podporíte samoliečiace procesy vo vašom tele,“ hovorí Gabriela Žlebeková, odborníčka na makrobiotiku.

Okrem zaujímavého spôsobu stravovania, má táto energická žena aj zaujímavý osobný príbeh. Kedysi pracovala na vysokej pozícii v tabakovej spoločnosti, no pred jedenástimi rokmi nastal v jej živote zlom. Jej dcéru postihla po operácii slepého čreva výrazná skolióza chrbtice, ktorá celú rodinu donútila prehodnotiť život a vydať sa na inú cestu. „Niečo sa muselo skriviť, aby sa nám narovnali charaktery,“ vysvetľuje pani Gabika. Znamenalo to odchod z práce a dlhé hľadanie. Momentálne je však podľa nej všetko ako má byť. Prevádzkuje vlastnú jedáleň, kde varia aj makrobiotické menu. Je vegetariánkou a odmieta bioprodukty. Podľa nej nie je možné v súčasnosti dopestovať čokoľvek, čo by bolo „bio“. Za stravu, ktorá lieči a prináša zdravie považuje makrobiotiku. Vypadávanie vlasov, stres, problémy s trávením. S tým všetkým už Gabiky svojim stravníkom pomohla.

Výhody makrobiotickej stravy:

-neprekysľuje organizmus
-potláča šírenie choroboplodných zárodkov
-zlepšuje imunitu
-môžete zjesť koľko chcete
-rýchlejšie sa dostaví pocit nasýtenia
-schudnete
-neunavuje telo
-organizmus má viac energie
-náklady na sezónnu zeleninu, strukoviny a obilniny sú nižšie, ako na mäso alebo mliečne výrobky

Slovo “makrobotický” pochádza z gréčtiny (macros a bios) a znamená “dlhý život”.

Makrobiotické jedlo nerovná sa nechutné
Hoci sa v makrobiotike uprednostňujú zeleninové pokrmy a obilniny, vôbec to neznamená, že sú bez chuti. Sme len naučení jedávať presolené a prekorenené jedlá. Soľ výrazne mení chuť pokrmu a tak sa konzumácia makrobiotickej stravy v takomto prípade niekomu môže zdať bez chuti. Je to len otázka zvyku. Makrobiotika nie je len diéta, či stravovací návyk, ale aj filozofia a životný štýl.

„Podľa zásad makrobiotiky sa dá chutne pripraviť aj pečená kačka, alebo guľáš či sviečkovica.“

Ako nabehnúť na makrobiotickú stravu?

„Zmena stravovacích zvyklostí spôsobí zásadnú zmenu v našom živote,“ hovorí makrobiotička Žlebeková. „Prechod na nový spôsob stravovania nie je jednoduchý, je to dlhotrvajúci proces a potrebná je predovšetkým psychická príprava a odhodlanie. Na začiatku výrazne obmedzte soľ, pečené a vyprážané jedlá. Úplne vylúčte rafinovaný cukor, všetky jedlá a nápoje sladené cukrom, sladkosti a zákusky a začnite konzumovať prirodzene kvasenú zeleninu. Namiesto múčnych výrobkov a chleba jedávajte obilninové kaše. Nezabúdajte na strukoviny, denne zjedzte aspoň 2 – 3 veľké lyžice v rôznej podobe. Bezpodmienečne vynechať mlieko a mliečne výrobky, obmedzte a napokon vylúčte mäso a mäsové výrobky, zredukujte tuky, hlavne živočíšne.“ Pokiaľ cítite, že zmena je nevyhnutná, no jej každodennej príprave nemôžete venovať veľa času, siahnite po špeciálnych mrazených výrobkoch, ktoré svojim zložením poskytujú ľahko stráviteľný pokrm z kvalitných surovín, bez umelých farbív a prísad. Takými sú napríklad aj výrobky Goody Foody, ktoré dnes dostať už takmer v každej predajni.

Zhrnutie:

Do jedálneho lístka zaraďte predovšetkým obilniny, strukoviny a zeleninu v rôznej úprave. Do procesu premeny si naplánujte aj aktívny pohyb a pravidelné cvičenie.

Komentáre (1)
  • avatar

    Pekný článok!

    8. Mar. 2012 - 13:14 pridal Maja
Pridať komentár
Prihláste sa a pridajte komentár.