Vitajte Neregistrovaný užívateľ na stránkach GastroSlovník.sk Dvojica #2
 
Dnes je Sobota, 26 Sep. 2020 · Dvojica #2
Suroviny

Medvedí cesnak - Allium Ursinum


Autor článku

Meno: GastroSlovnik

Pridané: 5 Máj 2011

Počet videní: 3327x

Ďalšie články užívateľa
Medvedí cesnak - Allium Ursinum

Prvé známky o používaní medvedieho cesnaku sa našli v Dánsku, datujú sa do doby mezolitu a neolitu. Mimoriadne obľúbeným sa stal v 19. storočí vo Švajčiarsku, kde sa pridával do krmiva dojníc. Mlieko týchto kráv malo jemnú cesnakovú príchuť a maslo sa tešilo veľkej obľube.

Rastlinku skromného vzhľadu, ktorá však prekvapí lahodnou chuťou a  arómou, môžete pri troche šťastia nájsť na tienistých, vlhkých miestach jarného lesa. Prívlastok medvedí cesnak nezískal náhodou. Je totiž obľúbenou pochúťkou medveďa hnedého, ktorý ju vyhľadáva najmä po prebudení zo zimného spánku. Nie náhodou. Okrem mimoriadne pozitívneho terapeutického účinku pri vysokom krvnom tlaku, pomáha pri najrôznejších ochoreniach žalúdka a čriev, ako sú koliky, akútne i chronické hnačky či nevoľnosť. Vynikajúci je tiež na prečistenie obličiek a močových ciest.

V súčasnosti sa v kulinárstve používajú najmä listy a kvety rastliny. Fantázii sa skutočne medze nekladú. Medvedí cesnak môžete použiť do šalátov, nátierok, polievok, ako korenie nuž a prekvapivo aj na prípravu bylinkového pesta, kde je ním možné nahradiť bazalku. V Rusku sa dokonca konzervuje soľou a slúži ako príloha. Jemná chuť i aróma poteší najmä jazýčky milovníkov prirodzene delikátnych chutí.

Mnohí svetoví šéfkuchári oceňujú nielen chuťové bohatstvo, ale tiež skvelé dekoratívne vlastnosti tejto bylinky. Jemné biele kvietky a sýtozelené listy dokážu príjemne osviežiť každý tanier.

Ak máte chuť využiť prvé teplé jarné dni a urobiť si radosť vlastnoručným zberom medvedieho cesnaku, buďte opatrní! Je totiž možné zmýliť si ho s niekoľkými druhmi prudko jedovatých rastlín, ako je ľalia, áron škvrnitý a jasietka. Hľadajte predovšetkým na vlhkých a tienistých miestach. Každý list tejto rastliny vyrastá z vlastnej stonky, je hladký, kopijovitého tvaru. Zbierajte vždy tie, ktoré Vás oslovia sýtozelenou farbou- majú najbohatšiu chuť i arómu. Nežné biele kvietky sú roztrúsené pomedzi ne. Veľmi dobrým spôsobom identifikácie je rozotrieť kúsok listu medzi prstami. Ak zacítite jemnú cesnakovú vôňu, Ste na správnej adrese. Medvedí cesnak zaručene spestrí každé jarné jedlo a obohatí ho o cenné živiny.

– mh –
Komentáre (0)
    Nebol pridaný žiadny komentár.
Pridať komentár
Prihláste sa a pridajte komentár.