Vitajte Neregistrovaný užívateľ na stránkach GastroSlovník.sk Dvojica #3
 
Dnes je Utorok, 22 Aug. 2017 · Dvojica #3
Novinky Produkty

Nikka Whisky Video icon


Autor článku

Meno: GastroSlovnik

Pridané: 19 Apr. 2015

Počet videní: 609x

Ďalšie články užívateľa
Galéria obrázkov
Masataka TaketsuruDva liehovary Nikka Whisky - Yoichi a MiyagikyoLiehovar YoichiLiehovar Miyagikyo
Viac obrázkov
Video k článku
Video
Nikka Whisky

Masataka Taketsuru je vnímaný ako otec Japonskej whisky, narodil sa v roku 1894 v rodine ktorá vyrábala saké od roku 1733.

Po absolvovaní odbornej prípravy na chemika bol Masataka Taketsuru najatý spoločnosťou Settsu Shuzo z Osaky, ktorá plánovala vyrábať Japonskú whisky. Mladý Taketsuru bol v roku 1919 vyslaný do Škótska s cielom získať skúsenosťi a potrebné technické znalosti o výrobe whisky. Študoval na univerzite v Glasgowe umenie miešania a destilácie whisky. Velmi rýchlo sa mu stali vášňou Keltské tradície, ktorým sa rozhodol zasvätiť celý svoj život. Jeho snom bolo vytvoriť sladový liehovar v Japonsku. Po návrate do Japonska v roku 1920, si uvedomil že projekt na ktorý bol najatý, nikdy neuvidí svetlo sveta. Po zrútení burzy v roku 1922 prišiel o svoju prácu a o rok neskôr sa pridal ku skupine Kotobukiya, pre ktorú postavil liehovar v blízkosti mesta Kyoto. Takto sa stal otcom prvej Japonskej whisky v roku 1924. V roku 1934 sa rozhodol postaviť na vlastné nohy. Masataka Taketsuru zúročil svoje skúsenosti získané v Škótsku, že životné prostredie je nevyhnutné pre výrobu kvalitnej whisky, založil spoločnosť Nippo Kaju. Dal postaviť a sám aj dohliadal na výstavbu liehovaru Yoichi na Hokkaido. V roku 1939 začal produkovať svoje prvé zmesi. Vypukla vojna, čo mu však nezabránilo vyrobiť jeho prvú fľašu v roku 1940. V roku 1952 sopločnosť definitívne prijala meno Nikka Whisky. Jeho rastúci úspech mu umožnil založiť další liehovar v roku 1969 na ostrove Honschu neďaleko mesta Sendai. Masataka Taketsuru zomrel o desať rokov neskôr vo veku 85 rokov. Jeho múzou počas života bola Jessie Roberta Cowan, ktorú spoznal pri štúdiách a s ktorou sa oženil v Glasgowe v roku 1920. Spoločne sa presťahovali do Japonska, kde si Jessie Roberta zmenila meno na Rita, naučila sa Japonsky a do Š kótska sa už nikdy nevrátila.

Liehovar Yoichi
Yoichi produkuje bohaté, rašelinové a telnaté whisky. Whisky získava jej bohaté arómy a telo z destilácie s priamym ohrevom, kde je sú zahriate destilačné nádoby s jemným, práškovým prírodným uhlím – takzvanou tradičnou metódou, ktorá sa dnes už zriedka používa dokonca aj v Škótsku.

Liehovar Miyagikyo
Miyagikyo produkuje jemné a stredne plné whisky. Pre umiestnenie tohoto liehovaru bolo vybrané toto miesto z niekoľkých dôvodov, akými sú jeho čistý vzduch, správna vlhkosť pre skladovanie a zrenie whisky plus podzemná voda filtrovaná vrstvou rašeliny.

Zdroj: nikka.com, nikkawhisky.eu

Komentáre (0)
    Nebol pridaný žiadny komentár.
Pridať komentár
Prihláste sa a pridajte komentár.