Vitajte Neregistrovaný užívateľ na stránkach GastroSlovník.sk Dvojica #1
 
Dnes je Nedeľa, 21 Júl 2019 · Dvojica #1
Tovaroznalectvoćaj

Oolong čaj


Autor článku

Meno: GastroSlovnik

Pridané: 8 Apr. 2015

Počet videní: 1436x

Ďalšie články užívateľa
Oolong čaj

Oolong – drak medzi čajmi

Približne 500 rokov starý druh sa definuje ako polozelený a poločierny čaj, ktorý je fermentovaný len sčasti (na 20 až 60 percent, čo spôsobuje variabilitu farby a chuti). Vnútorná časť listov tak zostáva zelená. Chuťou pripomína čaj zelený (okrem trávnatej chute) a farbou nálevu, ktorá je žltá až svetlo-hnedá, má bližšie k čiernemu čaju. Zatiaľ, čo sa na výrobu zelených a čiernych čajov používajú len výhonky a prvé dva listy (na najkvalitnejšie a najdrahšie dokonca iba púčik a priľahlý lístok), oolong sa môže spracovávať zo všetkých piatich lístkov kra. Naplno vyzreté listy sa po odtrhnutí nechajú zvädnúť na priamom slnku, potom natriasajú v bambusových košoch, kde dochádza k fermentácii (oxidácii), ktorá sa prerúša sušením vysokou teplotou (chutia trochu pripečene). Zelenšie oolongy sa pevne zvinujú, pričom tie tmavšie zostávajú voľne pokrčené (zostávajú v tzv. dračej forme) Takto vznikne výborný oolong, v čínštine Wu Long, čo v preklade znamená červený drak.

Zo všetkých čajov najviac povzbudzuje metabolizmus, a tým pomáha ľuďom pri chudnutí. Pravidelné pitie oolongu zabezpečuje človeku udržať si štíhlu líniu. Jeho typický prírodný„oolongovský“ polyfenol (prítomný vďaka čiastočnej fermentácii) totižto neumožňuje ukladanie tukových buniek do väziva. I keď nezabraňuje vzniku kardiovaskulárnych chorôb tak ako zelený čaj, obsahuje oveľa väčšie množstvo povzbudzujúcej látky kofeínu.

Na prípravu tmavšieho oolongu používame horúcejšiu vodu, pri zelenšom type o trochu chladnejšiu (80-85 stupňov). Ako platí pri väčšine druhov čajov, na šálku (2 decovú) použijeme jednu čajovú lyžičku násypu (i keď všetko prirodzene závisí od individuálnej chuti, niekto pije slabší čaj, niekto má rad silný) a lúhujeme okolo dvoch minút. Lístky oolongu sa zalievajú viackrát, až pokiaľ sa výrazná chuť nestratí.

Medzi tmavšie oolongy patrí Shiu Shien (vodná víla) a Da Hong Pao (veľké šarlátové rúcho). Príkladom na jemnejší a viac zelenejší oolong je Te Guanyin (železná bohyňa milosrdenstva).
Medzi najväčších výrobcov Oolongu patrí Číne a Taiwan.

L.Z.

Komentáre (0)
    Nebol pridaný žiadny komentár.
Pridať komentár
Prihláste sa a pridajte komentár.