Vitajte Neregistrovaný užívateľ na stránkach GastroSlovník.sk Dvojica #3
 
Dnes je Utorok, 22 Aug. 2017 · Dvojica #3
Zdravá výživa

Pekárenské výrobky a ich kvalita I. časť


Autor článku

Meno: GastroSlovnik

Pridané: 6 Apr. 2016

Počet videní: 1188x

Ďalšie články užívateľa
Pekárenské výrobky a ich kvalita I. časť

Máte pocit, že dnes sa už nedá kúpiť kvalitný chlieb? Myslíte, že biele pečivo je nevhodné, nezdravé a dokonca môže ohroziť naše zdravie? Je pravda, že dnešný chlieb pekári vylepšujú zbytočne chemickými prípravkami?

Je to pravda, alebo dohady? Každý z nás hľadá pre seba ten najvhodnejší pekárenský výrobok. Mnoho poloprávd a dohadov ovplyvňuje naše rozhodovanie a nakupovanie chleba a pekárenských výrobkov. Možno je čas tieto tvrdenia potvrdiť, alebo vyvrátiť.

Chleba nevydrží dlho čerstvý, ale rýchlo splesnivie alebo stvrdne.
O tom či kúpime kvalitný pekárenský výrobok rozhoduje jeho proces výroby. Jedná sa hlavne o čas kysnutia a čas pečenia. Pekárenské výrobky sa pečú krátko a pri vyšších teplotách .Trvanlivosť chlebov si stanovuje sám výrobca a ručí za kvalitu väčšinou 24 hodín od dodania.

V súčasnej dobe zákazníci preferujú čerstvosť chleba, preto sú chleby dodávané v menšej hmotnosti. Problém s čerstvosťou dnes nie je problém nakoľko pekári pečú chlieb sedem dní v týždni. S tohto dôvodu nie je nutné nakupovať chlieb do zásoby.

Je tmavé pečivo je celozrnné?
Tmavá farba pečiva nemusí automaticky znamenať, že kupujeme celozrnné pečivo. Viac ako 40 % zákazníkov sa pri výbere pečiva orientuje podľa farby, čo však nemusí znamenať že zloženie pekárenského výrobku je celozrnné.

Tmavá farba pečiva môže byť dosiahnutá pražením jačmeňa, raže, alebo pridaním kávoviny, alebo karamelovej zložky. Podľa vyhlášky v prípade chleba nesmú byť použité syntetické farbivá.

Ako spoznáme naozajstné celozrnné pečivo?
Celozrnné pečivo musí obsahovať 80 % celozrnných múk z celkovej hmotnosti. Ak je na prvom mieste uvedená hladká pšeničná múka a celozrnná múka na druhom, alebo treťom mieste nemôžeme považovať výrobok za celozrnný. Poradie jednotlivých múk tak udáva v akom množstve boli vo výrobku použité. Pečivo, ktoré považujeme za viaczrnné musí obsahovať minimálne 5 % iných obilnín ako pšenicu, alebo raž.

Aký je rozdiel medzi dopekaným a upečeným pečivom.
Pečivo ktoré je upečené je hotové pečivo, ktoré sa nechá vychladnúť a znovu sa zahreje, aby pôsobilo čerstvo. Dopekané pečivo je do predajne dovezené nie celkom dopečené a do hotovej podoby sa dopeká priamo v predajni.

Bežné pečivo kysne pri teplotách 35 až 40 stupňov 30 až 40 minút. Dopekané pečivo pred hlbokým zmrazením kysne pri izbovej teplote dve hodiny, kde prebiehajú kvasné procesy podobné napríklad zreniu mäsa. Tieto procesy vedú k lepšej nutričnej hodnote pekárenských výrobkov. Vďaka nedokončenému pečeniu a následnému hlbokému zmrazeniu zostáva v pečive vyšší podiel vody čo vedie k tomu, že po dopečení zostáva výrobok dlhšie vláčny.

Je cena chleba adekvátna jeho kvalite?
Tak ako pri každom výrobku platí, že za kvalitu si treba priplatiť. Cena zahŕňa suroviny na prípravu, náklady na výrobu a samozrejme treba prihliadať na zisk pre pekára. Cena jedného kilogramu konzumného chleba v Slovenskej republike je v porovnaní s inými krajinami nízka. Situácia vo vyspelých štátoch EÚ je v cene pekárenských výrobkov odlišná. Opäť však záleží na kvalite. Pokiaľ nakupujeme chlieb v bio- pekárňach a dávame prednosť kvalitným kváskovým celozrnným chlebom ich cena je s európskymi krajinami porovnateľná. Pre porovnanie cena chleba v Nemecku je 2,40 €. Kvalitný špaldový kváskový chlieb na Slovensku môžeme nájsť od 2,25 € do 3,40 € za 500 g.

Autor: Júlia Rašlová

Články s podobnou tématikou: Chlieb náš každodenný

Komentáre (0)
    Nebol pridaný žiadny komentár.
Pridať komentár
Prihláste sa a pridajte komentár.