Vitajte Neregistrovaný užívateľ na stránkach GastroSlovník.sk Dvojica #2
 
Dnes je Utorok, 17 Sep. 2019 · Dvojica #2
Tovaroznalectvodestiláty

Pisco


Autor článku

Meno: GastroSlovnik

Pridané: 20 Feb. 2015

Počet videní: 977x

Ďalšie články užívateľa

Juhoamerické brandy

Ovocné brandy vyrobené z bieleho muškátového hrozna, o ktorého pôvod sa bijú dva juhoamerické štáty – Chile a Peru. Pisco sa síce začalo vyrábať v Peru, avšak v čase španielskej kolonizácie, ktorej súčasťou bola kolónia na dnešnom území Chile, sa hrozno dovážalo i sem a vyrábalo sa z neho Pisco. Ani jeden z národov neupustí od presvedčenia, že práve on je pôvodným výrobcom ,ktorému patrí patent na Pisco.
Pritom obe tieto rovnomenné ovocné brandy sa líšia nielen svojou výrobou, ale i chuťou.
Peruánske pisco sa spracúváva z očistených bobúľ hrozna vybranej odrody viniča a skvasený mok sa destiluje v medenom destilačnom prístroji. Navyše k dozrievaniu nedochádza v dubových sudoch, ale v interných kadiach.
Čílske pisco má bližšie k vodke ako ku koňaku. Nepretržitá destilácia v stĺpovom destilačnom prístroji a dozrievanie v sudoch sú ďalšie aspekty, ktoré ho odlišujú od svojho soka z Peru.
Oblasti Pisco v Peru a Valle del Río Elqui v strednom Čile sú vďaka svoje priaznivej klíme a pôde geograficky najvýhodnejšími miestami na výrobu tohto 36 až 46 percentného alkoholu.

L.Z.

Komentáre (0)
    Nebol pridaný žiadny komentár.
Pridať komentár
Prihláste sa a pridajte komentár.