Vitajte Neregistrovaný užívateľ na stránkach GastroSlovník.sk Dvojica #3
 
Dnes je Sobota, 20 Júl 2019 · Dvojica #3
Kuchárske techniky

Planking – príprava jedál na dreve Video icon


Autor článku

Meno: GastroSlovnik

Pridané: 28 Máj 2011

Počet videní: 4614x

Ďalšie články užívateľa
Video k článku
Video
Planking – príprava jedál na dreve

Technika varenia, grilovania alebo inej tepelnej prípravy jedla na kúsku tvrdého dreva. Povrch jedla sa dotýka dreva a vyťahuje z neho prirodzené chuťové a aromatické zložky. O pôvode prípravy pokrmu na dreve, po anglicky planking, sa i doteraz vedú dohady. Najčastejšou zmienkou sú domorodí Američania žijúci na severozápade Tichomoria, ktorí si s obľubou na otvorenom ohni pripravovali vareného lososa na veľkých kusoch červeného cédru. Keďže je nepotrebné pri tejto technike používať akýkoľvek olej, maslo alebo tuk a jedlo sa varí na „prírodno, ide o veľmi zdravé varenie, ktoré navyše vynikajúco a netradične chutí.

Táto metóda sa samozrejme s postupom času zmodernizovala a plankovanie sa môže uskutočňovať i v pohodlí domova. Vonku na grile, vo vnútri v trúbe alebo dokonca v mikrovlnke. Drevá do pece sú hrubšie , väčšie a takisto drahšie ako dosky na gril. Drevo nevyberajte len podľa toho, či ho budete používať na grile alebo v trúbe. Uvažujte aj nad tým, aké pokrmy budete najčastejšie plankovať . Najčastejšie sa na plankovanie používa viacúčelový obdĺžnikový plát dreva dĺžky 35 centimetrov a šírky necelých 20 centimetrov. Okrem neho nájdete na trhu oválne, štvoruholníkové a individuálne tvarované veľkosti. Niektoré dosky obsahujú i kôru, ktorá okrem estetického efektu dodáva jedlu i ďalšiu úroveň chuti. Výber je avšak na samotnom zákazníkovi.

Ak ste šikovní a máte dostatok dreva, tento „kuchársky nástroj“ si môžete vyrobiť i sami. Používajte len prírodné, nespracované drevá . Pred použitím je potrebné ho dokonalo obrúsiť, aby ste sa vyhli nežiaducim trieskam, ktoré by mohli znehodnotiť výsledné jedlo. Dôležitým faktorom je i druh dreva. Každý je totiž odlišný a dodáva jedlu inú chuťovú zložku. Na ryby je najlepší céder a jelša, kuracie a bravčové bude chutiť najlepšie na stredne aromatických drevách ako je javor, jabloň, orechovec. Nakoniec , hovädzina a zverina si môžu dovoliť aromatickejšie drevo zo stromov ako dub a biely orech. Každé drevo zo spomínaných stromov má svoju charakteristiku, arómu a chuť. Výber je len na vás, môžete experimentovať, máte voľné ruky. Céder je korenistý, aromatický, jelša je zemitá a jemná, javor jemne sladistý, mäkký, čerešňa jemná s ovocnou príchuťou, biely orech dymový a pikantný.

„Plankovať“ sa môže naozaj všetko, od mäsa, rýb, cez zeleninu, až po syry. Ako si pripraviť drevo na plankovanie jedál? Pred grilovaním ho minimálne na polhodinu namočte do vody, aby sa predišlo zuhoľnateniu a zhoreniu. Položte drevo do plechu na pečenie, zalejte ho vodou a zaťažte ťažším predmetom, aby bolo drievko ponorené celé. Namiesto plechu môžete použiť poriadne vyumývaný a čistý kuchynský drez, vedro, detskú vaničku. Tam pobudne dovtedy, pokým nebude dokonalo nasiaknuté vodou. Niektorí gurmáni používajú namiesto vody jablkový džús, víno alebo zmes vody, džúsu a vína, aby dodali jedlu ešte ďalšie chuťové rozmery.

V grile si pripravte nepriamy oheň s dvoma zónami – jedna zóna bude obsahovať viac uhlia, bude silnejšie horieť a druhá menej, bude horieť jemnejšie. Dosku dreva si jemne nahrejte na priamom ohni s väčšou teplotou, až pokým drevo trochu nesčernie a nezačne dymiť. To trvá približne 5 minút. Potom dosku prevráťte, presuňte na stranu s jemnejším ohňom, na sčernenú stranu položte pokrm a pokryte pokrývkou. Jedlo ani dosku nemusíte pretáčať, preklápať alebo akokoľvek vylepšovať. Najvhodnejšou teplotou na plankovanie je 180 až 210 °C. Vždy majte po ruke fľašu s vodou, aby ste pokvapkali , namočili drevo, vždy keď viac sčernie alebo začne horieť. Ak nie je doska príliš obhorená alebo zničená, môžete ju použiť znova i niekoľkokrát. Len ju dôkladne opláchnite čistou vodou a vysušte. Neskladujte ju vlhkú, mohla by splesnivieť.

L.Z.

Komentáre (0)
    Nebol pridaný žiadny komentár.
Pridať komentár
Prihláste sa a pridajte komentár.