Vitajte Neregistrovaný užívateľ na stránkach GastroSlovník.sk Dvojica #6
 
Dnes je Streda, 13 Nov. 2019 · Dvojica #6
Tovaroznalectvovíno

Portské víno


Autor článku

Meno: GastroSlovnik

Pridané: 8 Apr. 2015

Počet videní: 1512x

Ďalšie články užívateľa
Portské víno

Likérové víno vyrábajúce sa na severe Portugalska v údolí rieky Douro. Spolu so sherry, francúzskym Pineau des Charentes a maďarským Tokajom patrí do skupiny alkoholizovaných vín. Je to dezertné révové víno a vyrába sa zo špecifických odrôd hrozna ako touriga, mourisco, bastardo a z niektorých odrôd skupiny viničov známych pod menom tintas. Na výrobu portského sa používa skoro 50 povolených odrôd bieleho aj červeného hrozna. Výsledným produktom tak môže byť biele aj červené portské. Všetky odrody musia byť vypestované na presne vymedzenom území - pri strednom a vrchnom toku rieky Douro a v jej blízkom okolí.

Miešaním rozličných odrôd viniča vznikajú rôzne kombinácie, preto je portské veľmi rozmanité. Väčšinou ručne zberaný vinič sa lisuje tradičným spôsobom – šliapaním alebo lisovaním pneumatickými lismi. Kvasenie prebieha pri oveľa vyššej teplote ako kvasenie iných vín. Teplota v oceľových nádržiach dosahuje až 32 ° C. Pred ukončením fermentácie sa do približne 7-percentného vínového moku pridá vyše 70-percentný vínny destilát. Vysoko percentný alkohol ničí kvasinky a celú fermentáciu. Kvasenie je tak prerušené, čo má za následok, že cukor skvasil len čiastočne. Portské má preto vyšší obsah cukru a alkoholu. Ak sa fermentácia preruší skôr, víno je výraznejšie sladké, ak neskôr tesne pred jej dokončením, portské je suchšie. Po zime, ktorú vzniknutý alkohol prečká na farmách, putuje do prímorských pivníc, kde zrie v dubových sudoch približne dva roky. V týchto sudoch získava portské zlatistú farbu, karamelovú arómu a svojskú jemnosť. Zmiešanie rôznych ročníkov do konkrétneho produktu tu prebieha veľmi podobným spôsobom ako pri sherry. Najlepšie portské nechá majster vykvasiť i na niekoľko desiatok rokov. Slabšie mladšie zmieša s lepšími staršími sudmi, aby bolo víno chuťovo vyvážené. Výsledný produkt obsahuje od 19 do 22 % alkoholu a môže byť sladký, polosladký, suchý a extra suchý.

Na výrobu portského dohliadajú portugalské inštitúcie. Musí byť dodržaná povolená lokalita a označenie viniča do šiestich tried. Trieda A má najlepšie podmienky pre výrobu, kvalitnú pôdu, príznačnú polohu, výborné klimatické podmienky, kvalitné odrody hrozna, preto môže vyrobiť najviac portského vína, ktorého cena je samozrejme najvyššia. Naopak trieda F má na výrobu portského najmenej vhodné podmienky. Môže vyrobiť a posunúť na trh len limitovaný počet portského za najnižšiu cenu zo všetkých tried. Ak je kvalita portského veľmi slabá, dováža sa do liehovarov alebo sa z neho vyrába stolné víno.

Portské vína sa delia na drevené a ročníkové. Medzi drevené portské patria tzv. rubínové, zrejúce dva roky, zlatohnedé, ktoré vznikajú zmesou rôznych ročníkov a doba zrenia môže trvať i niekoľko rokov, a napokon najmladšie, biele portské.

Druhú skupinu portských vín tvoria tzv. ročníkové, ktoré okrem toho, že dozrievajú v dubových sudoch po dobu 2 rokov, zrú dokonca aj po naplnení do fliaš. Na minimálne 10 ročné zrenie, ktoré sa môže podľa rozhodnutia pivničného majstra zvýšiť i na niekoľko desiatok rokov, je potrebná vysoká kvalita hrozna a priaznivé počasie.

L.Z.

Komentáre (0)
    Nebol pridaný žiadny komentár.
Pridať komentár
Prihláste sa a pridajte komentár.