Vitajte Neregistrovaný užívateľ na stránkach GastroSlovník.sk Dvojica #7
 
Dnes je Streda, 17 Júl 2019 · Dvojica #7
Kuchárske techniky

Rotary Vacuum Evaporator - rotačný vákuový odparovač Video icon


Autor článku

Meno: GastroSlovnik

Pridané: 5 Aug. 2011

Počet videní: 3282x

Ďalšie články užívateľa
Galéria obrázkov
Rotačný vákuový odparovač firmy PolyScience
Viac obrázkov
Video k článku
Video
Rotary Vacuum Evaporator - rotačný vákuový odparovač

Tento prístroj vám ponúka neobmedzené možnosti infúzie, koncentrácie chutí a čistenia tekutín. Odparovač pracuje na báze obyčajného procesu destilácie, pri ktorej sa odparujú tekutiny – zvyčajne varom, tie sa zachytávajú a ochladzujú, čím sa opätovne menia na kvapaliny. Avšak rotačný vákuový odparovač dodáva tomuto procesu dve nové dimenzie : pracuje s minimálnou teplotou a pod zníženým tlakom vzduchu, bod varu kvapalín sa následne znižuje a k odparovaniu dochádza pri nižších teplotách ako 35 °C.

Vďaka udržovaniu týchto nízkych teplôt nepodlieha zloženie jedla procesom varu a cenné chuťové zložky sa tak uchovávajú a dodávajú unikátnu komplexnosť chutí. Rotácia odparovacej banky zvyšuje plochu pre rýchlejšie odparovanie a neustále zmiešava odparené zlúčeniny. Destilácia 1,5 litra tekutiny môže trvať 4 až 8 hodín, čo závisí aj od obsahu, tepla a podtlaku.

Kulinárskou výhodou rotačného vákuového odparovača je, že môžete vyrobiť dva odlišné pokrmy z jednej ingrediencie pomocou jedinej kuchárskej techniky. Touto metódou môžete získať základné zložky na infúziu alebo zintenzívniť chuť bez vplyvu na štruktúru alebo zloženie vášho výtvoru. Rotačným vákuovým odparovačom vytvoríte čistú zeleninovú a ovocnú esenciu (paprikovú, jahodovú, jablčnú), bylinnú infúziu z tymianu, bazalky, citrónovej trávy, rozmarínu, odvar z kvetov a korenín, dubu alebo iných driev, z ktorých sa vyrábajú sudy pre dozrievanie destilátov. Samozrejmosťou je i destilácia džúsov, čokolády, sirupov, nektárov, pyré a podobne. Podarí sa vám vyrobiť čokoládový nápoj alebo zredukovať čokoládový vývar. Tento prístroj sa používa i na destiláciu čistej esencie pálivých papričiek.

Zdroj: cuisinetechnology.com

Komentáre (1)
  • avatar

    Táto doba smeruje k tomu že z reštauračných kuchýň sa stanú laboratriá :(

    12. Aug. 2011 - 18:57 pridal Maja
Pridať komentár
Prihláste sa a pridajte komentár.