Vitajte Neregistrovaný užívateľ na stránkach GastroSlovník.sk Dvojica #7
 
Dnes je Štvrtok, 14 Dec. 2017 · Dvojica #7
Suroviny

Rozmarín – korenie milencov


Autor článku

Meno: GastroSlovnik

Pridané: 20 Apr. 2016

Počet videní: 933x

Ďalšie články užívateľa
Rozmarín – korenie milencov

Rozmarín, bylina s výraznou vábivou vôňou, je známa už odpradávna. Preslávila sa svojimi blahodarnými účinkami na ľudský organizmus, legendy jej však pripisovali aj iné, magické vlastnosti. Domovskou krajinou rozmarínu lekárskeho je Stredomorie. Jej blízkosť moru naznačuje aj meno, ktoré v preklade znamená „morská ruža“. Vždyzelený husto rozkonárený ker bol hádam od nepamäti symbolom milencov, vernosti a nepoškvrnenosti nevesty a ešte donedávna zdobil zástupy svadobčanov. Rastlinu života a smrti poznali už starí Gréci a dodnes ženy v tejto oblasti sušia čerstvo vypratú bielizeň na konároch rozmarínu.

V našej kultúre je rozmarín doménou najmä ľudového liečiteľstva. Zaručene ho však nájdete v španielskej, talianskej či francúzskej kuchyni. Avšak aj slovenská gastronómia podlieha jeho čaru a čoraz viac ho používame na prípravu mnohých jedál. Čerstvými, sušenými listami, celými, mletými alebo drvenými dochucujeme rôzne druhy mäsa, najmä divinu, jahňacinu, ale aj hydinu, baraninu a samozrejme ryby. Výborne sa hodí aj do niektorých omáčok alebo plniek, zapekaných jedál, ozvláštni chuť zemiakov, ryže alebo doma upečeného chleba. Vetvičky rozmarínu môžeme pridať priamo do jedál alebo ich používame ako ihlice na grilovanie. Rozmarín dodáva jedlám trpko korenistú chuť a príjemnú vôňu. Že ste ho ešte nevyskúšali? Možno ním koreníte aj bez toho, aby ste o tom vedeli, pretože je neodmysliteľnou súčasťou rozličných koreninových zmesí, napríklad provensálskeho korenia. Kvety rozmarínu majú síce menej výraznú chuť, no zamrazené v kockách ľadu vznášajúce sa v pohári s nápojom alebo čerstvo natrhané a pridané do šalátu sú pôžitkom nielen pre chuťové bunky, ale aj pre oči.

Príslovie „láska prechádza cez žalúdok“ je všeobecne známe a možno práve vďaka nemu sa stal rozmarín symbolom milencov. Isté však je, že lásku svojich blízkych si môžete získať aj skvelými rybami alebo hydinou dochutenou rozmarínovým olejom, ktorý si môžete pripraviť za pol hodiny aj u vás doma. Na prípravu 250 ml rozmarínového oleja potrebujete:
2 neošúpané strúčiky cesnaku, 6 vetvičiek rozmarínu – iba listy, 250 ml extra panenského olivového oleja a 3 malé pekné vetvičky rozmarínu.

Cesnak dáme do vriacej vody a varíme ho asi 3 minúty. Potom strúčiky vyberieme, opláchneme studenou vodou, osušíme a ošúpeme. Rozmarín spolu s cesnakom rozpučíme plochou stranou veľkého kuchynského noža, dáme do malej panvice a zalejeme olejom. Na slabom ohni privedieme olej do mierneho varu, pričom rozmarín a cesnak pritláčame varechou, aby uvoľnili chuť. Za stáleho miešania varíme 3 minúty, potom odložíme z ohňa a za občasného miešania necháme vychladnúť. Medzitým vo vriacej vode 2 minúty blanšírujeme 3 vetvičky rozmarínu, ktoré následne opláchneme studenou vodou a necháme odkvapkať. Osušené vetvičky vložíme do vysterilizovanej fľaše. Pomocou lievika vystlaného navlhčenou čistou gázou prelejeme olej do fľaše, uzavrieme a uchovávame ho na chladnom mieste. Spotrebujeme do 6 týždňov.

(Rozmarín je súčasťou aj mnohých iných skvelých receptov, ktoré nájdete na našej stránke.)
Čaj z rozmarínu pomáha proti nafukovaniu, nechutenstvu, bolestiam hlavy, uľahčuje trávenie, posilňuje krvný obeh a zvyšuje krvný tlak. Je ideálnym pomocníkom pri odbúravaní stresu. Upokojuje myseľ, odháňa pocity úzkosti a uvoľňuje vnútorné napätie. Jeho priaznivé účinky si môžete užívať aj v podobe arómaterapie. Éterický rozmarínový olej krásne prevonia váš domov a osvieži jeho energiu. Silica sa však užíva iba externe! Pri požití môže spôsobiť gastritídu alebo nefritídu. V neposlednom rade môžete využiť účinky rozmarínu aj v domácnosti. Ak hrsť listov povaríte v dvoch pohároch vody získate ekologický dezinfekčný roztok na čistenie napríklad kúpeľne.

Z.B.

Komentáre (0)
    Nebol pridaný žiadny komentár.
Pridať komentár
Prihláste sa a pridajte komentár.