Vitajte Neregistrovaný užívateľ na stránkach GastroSlovník.sk Dvojica #4
 
Dnes je Štvrtok, 25 Apr. 2019 · Dvojica #4
Suroviny

Sladký život so stéviou Video icon


Autor článku

Meno: GastroSlovnik

Pridané: 13 Mar. 2012

Počet videní: 2779x

Ďalšie články užívateľa
Video k článku
Video
Sladký život so stéviou

Ak milujete sladké a už dlho hľadáte zdravšiu náhradu rafinovaného cukru, siahnite po tropickej rastlinke zvanej stévia. Ocenia ju najmä diabetici, ľudia s diétou, obézni a všetci, ktorí si cenia svoje zdravie. Stévia cukrová ako prírodné nekalorické sladidlo totiž okrem príjemnej chuti ponúka mnohé zdraviu prospešné látky. Je nenáročná na pestovanie a využíva sa aj v kozmetickom priemysle. Jednoducho malý juhoafrický zázrak.

Na zemi rastie viac než 150 druhov stévie, avšak len cukrová, ako jediná z nich, obsahuje sladké látky zvané steviol glukozidy alebo stéviozidy . Stévia cukrová je viacročná bylina z čeľade astrovitých, ktorá na našom území dorastá do výšky 60 až 80 centimetrov. Jedinečná nie je ani tak svojim výzorom – typickými malými kopijovitými , jemne zúbkovanými lístkami a drobnými bielymi kvetmi, ale jedinečnosť skrýva vo vnútri. Jej blahodarné účinky poznali Indiáni z pralesa Južnej Ameriky už pred mnohými storočiami . „Pravlasťou“ stévie je územie dnešného Paraguaju, kde ju už stovky rokov prežúva kmeň Quaranajov, ktorí sa aj v súčasnosti tešia vysokému zdraviu, dokonalému chrupu a životnej energii.

Stéviu cukrovú môžete poznať aj pod názvom sladká tráva alebo medové lístky, či pod anglickým „pyseudonymom“ Sugar baby, v odborných kruhoch ju skôr oslovujú latinským názvom Stevia rebaudiana. Listy stévie majú sladkú, ale zároveň osviežujúcu chuť, nulový glykemický index, nijaké kalórie ani sacharidy. Jej sladiace látky nespôsobujú zvýšenie hladiny cukru v krvi, naopak, pomáhajú ho udržiavať v rovnováhe v krvi aj v pečeni. Napriek tomu je približne 25 až 30-krát sladšia ako cukor a samozrejme niekoľkonásobne zdravšia. Dokonca 80 až 95-percentný roztok stévie je 250 až 300-krát sladší ako klasické sladidlo. Nie je preto vhodná len pre diabetikov, ľudí s diétou a so zvýšeným cholesterolom, dokážu ju využiť všetci. Ako ekonomické a navyše nesmierne zdravé prírodné sladidlo.
Okrem stéviozidov obsahuje aj iné, ľudskému telu prospešné látky. Napríklad flavonoidy známe svojimi antioxidačnými účinkami, vodorozpustné chlorofyly a xantofyly, voľné uhľohydráty a sedemnásť amínokyselín, (z toho 8 esenciálnych). Stévii sa nevyhýbajú ani vitamíny ako vitamín A, C, beta-karotén (provitamín A), tiamín (vitamín B) , vitramíny O, E, K, P, riboflavín. Obsahuje aj saponíny a vlákninu, ktoré sú dôležité pre tráviacu sústavu, proteíny alebo triesloviny s antioxidačnými účinkami. Z minerálnych látok sa v stévii nachádza fosfor, vápnik, železo, horčík, chróm, kobalt, selén, kremík. V sladkej tráve dokonca nájdete 53 rôznych éterických olejov.

Nielenže poskytuje nekonečný zdroj cukru bez využitia chemikálii a bez kilogramov tuku navyše, ktorým si môžete osladiť nápoje, jogurty a potraviny, stévia oplýva aj liečivými účinkami. Pomáha udržovať rovnováhu cukru v krvi a v pečeni, reguluje bunkový metabolizmus, znižuje únavu a únavový syndróm. Stévia podporuje činnosť pankreasu, pomáha pri liečbe cukrovky druhého typu – typického civilizačného ochorenia. Vďaka saponínom a vláknine podporuje trávenie, okrem toho chráni pred vysokým krvným tlakom, zhutňuje svalovú hmotu, lieči akné a ekzémy. Stévia sa využíva aj pri liečbe závislostí, znižuje totiž chuť na alkohol a tabak. Množstvo antioxidantov zapríčiňuje silné antibakteriálne a protivírusové účinky, urýchľuje hojenie rán, zamedzuje tvorbe jaziev, znižuje tvorbu baktérií v ústach, tým obmedzuje vznik zubného kazu a zápalu ďasien. Ako náhrada cukru zabraňuje hypo a hyperglykemickým stavom, normalizuje činnosť fermentov v organizme. Obsahuje látky, ktoré vytvárajú pružnosť buniek, iné látky bránia vytváraniu žalúdočných vredov, ďalšie zvyšujú imunitu alebo zlepšujú spánok a činnosť mozgu. Medzi ďalšie účinky patrí duševná sviežosť a pokojný spánok. Zatiaľ nebol zistený ani preukázaný nijaký negatívny vplyv stévie na organizmus človeka.

Použite stévie nie je vonkoncom náročné. Ochutenie čerstvými, mrazenými alebo sušenými lístkami, ktoré sú najsladšie, závisí aj od osobnej chuti, avšak zväčša sa odporúča použiť na jeden liter čaju tri lístky stévie . Do pohára čaju, kávy alebo iného nápoja stačí pridať jeden lístok. Jedna rastlina stévie cukrovej vám dodá približne pol kilogramu sušených lístkov, čo sa rovná zhruba sto kilogramom cukru. Lístkami osladíte aj pečené, varené pokrmy, teplé a studené nápoje. Je odolná voči teplu, ani vplyvom varenia sa jej sladkosť nezníži. Môžete ju žuvať, čím nahradíte kalorické a nezdravé sladkosti, lízanky, bonbóny a cukríky. Pri žuvaní vydrží v ústach sladká chuť veľmi dlho. Bonusom je oveľa nižší pocit hladu a obmedzenie chuti na sladké alebo energeticky výdatnejšie jedlo.

Pestovanie stévie cukrovej je pomerne jednoduché. Táto rastlinka vyhľadáva svetlé a teplé stanoviská, ale neznesie priame slnečné žiarenie. Pestujte ju v črepníku s rašelinovo-hlinitým substrátom, umiestnite ju na stole neďaleko okna alebo v okne na východnej strane. Neodporúča sa pestovať voľne na poli, pretože ľahko vymŕza. Je potrebné aspoň čiastočne nahradiť klimatické podmienky v juhoamerickej oblasti. Preto je vhodný najmä fóliovník. Ak ju pestujete vo vnútri, od polovice mája preneste črepník so stéviou na balkón alebo do záhrady na svetlé, polotienisté miesto chránené pred vetrom. Na konci jesene ju opätovne presuňte do vnútra, do miestnosti s izbovou teplotou od 15 do 20 stupňov. Rastlinku nechajte pravidelne vyschnúť , a potom ju dostatočne zalejte. Podnebie jej prirodzeného výskytu je tropické s pravidelnými veľkými zrážkami, polievanie by malo imitovať juhoamerickú klímu. Hnojte ju bežnými hnojivami pre izbové kvety, a to každé dva týždne. Pri nižších teplotách, keď zhodí takmer všetky listy, ju nepolievajte, len výnimočne. Keď rastlina narastie, poprípade každú jar , ju presádzajte do väčšieho črepníka. Stévia sa dobre tvaruje rezom. Množte ju členením, rozdelením trsu, odborne vzdelanejší a zruční aj stonkovými alebo koreňovými odrezkami.

Zaujímavosti
V Japonsku sú steviozidy vďaka uzneseniu vlády hlavným nekalorickým sladidlom. Po zistení, že vyplavujú rádionuklidy, sa používajú skoro všade , extrakt zo stévie je dokonca sladidlom diétnej coly. Preto sú Japonci aj po ožiarení po zhodení dvoch bômb Američanmi v druhej svetovej vojne v podstate zdraví a netrpia nijakými dlhodobými následkami.

Z toho istého dôvodu, že vyplavujú rádionuklidy, steviozidmi sladili čaje a iné nápoje robotníkom odstraňujúcim následky výbuchu atómovej elektrárne v Černobyle.

Stévia sa používa v potravinárstve pri výrobe žuvačiek, zubných pást, kloktadiel a ústnych vôd. Lieči zápaly ústnej dutiny , ďasien a zamedzuje  vznik zubných kazov,

V kozmetike využívajú vodný extrakt listov Stévie, ktorý dokonalo ošetruje kožu a ničí baktérie. Kozmetické pleťové výrobky zabezpečujú vďaka stévii mäkkú, ale pružnú pokožku bez vrások.

V USA a v Európe majitelia cukrovarov, výrobcovia náhradných sladidiel a iní dlho lobovali proti registrácii steviozidov ako náhrady sladidla. Európska únia nechcela registráciu z dôvodu pozorovania stévie a jej prípadných negatívnych účinkov na ľudský organizmus. Potom avšak urobili prešľap a schválili ju ako krmivo pre zvieratá . Európska komisia nakoniec v druhej polovici roka 2011 schválila používanie steviolových glykozidov ako sladidla v potravinách a nápojoch.
Odporúčaný denný príjem extraktov zo stévie je 4 miligramy (mg) na kilogram telesnej hmotnosti za deň.

L.Z.

Komentáre (0)
    Nebol pridaný žiadny komentár.
Pridať komentár
Prihláste sa a pridajte komentár.