Vitajte Neregistrovaný užívateľ na stránkach GastroSlovník.sk Dvojica #7
 
Dnes je Nedeľa, 15 Sep. 2019 · Dvojica #7
Kuchárske techniky

Spracovanie a konzervovanie húb


Autor článku

Meno: GastroSlovnik

Pridané: 2 Feb. 2011

Počet videní: 12028x

Ďalšie články užívateľa
Spracovanie a konzervovanie húb

Ak nemáte v záujme spracovať čerstvo nazbierané hríby a chcete si ich uchovať na zimné obdobie, môžete si ich zamraziť, usušiť, sterilizovať, naložiť, marinovať alebo nasoliť.

Plodnice dubákov, kuriatok, pečiarok, ktoré idete zamraziť, očistite, vytrieďte na zdravé, nahlodané alebo plesňou chytené kusy vyhoďte, potom ich povarte v slanej vode alebo v roztoku kyseliny citrónovej. Vychladené a usušené ich vložte do nádob a vreciek, poriadne uzatvorte a vložte do mrazničky na vyššiu priečku. Ak huby radšej sušíte, taktiež ich najprv poriadne očistite a poumývajte. Samozrejme opäť vyberajte len zdravé kusy, nepoškodené mikroorganizmami či červíkmi, ktoré by mohli pri varení vyplávať. Na jednom plechu môžete sušiť najviac štyri druhy nakrájaných húb. Počas teplých dní ich sušte na slnku, ak je vonku vlhko tak na povale, v pivnici, nad pecou. Nesušte ich vo vnútri obydlia, počas sušenia sa zintenzívňujú aromatické látky v nich, čo niekedy spôsobuje prenikavý pach.

Pri sterilizácii huby zalievajte slaným , kyslým alebo i sladkokyslým nálevom. Očistené, nakrájané, suché hríby vkladajte do pohárov, pridajte mrkvu, cibuľu, korenie, kôpor a zalejte pripraveným nálevom. Poháre alebo iné sklenené nádoby dostatočne uzavrite, aby nedošlo k prevzdušneniu nádoby. Nemiešajte príliš mnoho druhov húb, vyberte maximálne štyri druhy. Nakladané huby obsahujú aj chemický konzervant . Pri nakladaní vyberajte tvrdé huby, ako sú kuriatka a rýdziky, mäkké huby by rýchlo zmäkli. Zdravé, čisté (sparené horúcou vodou), nakrájané huby vrstvite do pohárov, aby sa ich tam zmestilo čo najviac, pridajte soľ, cukor a kyslé mlieko, dolejte ešte teplou vodou, ktorou sa huby sparili. Takto naplnené nádoby poukladajte vedľa seba, prikryte čistou plachtou, plátnom alebo podobnou prikrývkou, na ktoré položte dosku a všetko zaťažte kameňom. Kameň musí byť čistý, predtým vyvarený vo vode, aby neobsahoval usadeniny a nežiaduce látky. Na nakladanie je potrebná teplota od 13 do 18 °C. Samotné kvasenie začína už o niekoľko hodín a pokračuje počas ďalších dvoch týždňoch. Na povrchu pohára sa vytvorí vrstva peny, ktorá sa musí pravidelne odstraňovať. Koniec kvasenia zistíte tým, že sa táto pena prestane tvoriť. Vtedy pohár vyberiete, dôkladne uzatvoríte a položíte na chladné a tmavé miesto.

Na marinovanie sa používa ocot, vďaka ktorému sa ničia škodlivé mikroorganizmy. Pri marinovaní nemiešajte druhy húb, do marinády vkladajte len klobúčiky rovnakého druhu huby. Pred samotným marinovaním huby asi 6 až 8 minút blanšírujte, odstráni sa nežiaduci sliz, ktorý obsahuje väčšina húb. Scedené huby varte vo vínnom alebo stolovom octe, pridajte korenie, bobkový list, cesnak, cibuľu, škoricu, soľ, cukor. Asi po 15 minútach takéhoto varenia, huby prudko ochlaďte studenou vodou. Navrstvite ich do pohárov, zalejte uvareným octom rozriedeným s vodou a dôkladne uzatvorte. Najlacnejším spôsobom spracovania húb je určite solenie nasucho alebo namokro. Mokré solenie sa používa pri uvarených alebo už predtým nasolených hubách. Huby sa po jednom ukladajú do väčších pohárov a vždy sa zasypú soľou alebo zalejú slaným nálevom.

L.Z.

Komentáre (0)
    Nebol pridaný žiadny komentár.
Pridať komentár
Prihláste sa a pridajte komentár.