Vitajte Neregistrovaný užívateľ na stránkach GastroSlovník.sk Dvojica #1
 
Dnes je Štvrtok, 19 Sep. 2019 · Dvojica #1
Tovaroznalectvokáva

Spracovanie kávy


Autor článku

Meno: GastroSlovnik

Pridané: 18 Mar. 2015

Počet videní: 1176x

Ďalšie články užívateľa
Spracovanie kávy

Po zbere sa káva presúva do výrobnej oblasti. Na konci tohto procesu je zelená káva pripravená na vývoz.

Po zbere sa káva presúva do výrobnej oblasti. Na konci tohto procesu je zelená káva pripravená na vývoz.
Používajú sa tri metódy:
suchá metóda
mokrá metóda (praná)
dvoj-praná metóda

Suchá metóda
Najstaršia známa metóda, ktorá sa používala už v dávnych časoch Arabmi na strednom východe. Používa sa dodnes v oblastiach, kde suché podnebie uľahčuje sušenie „čerešní“. S touto metódou, ktorá je lacnejšia a vyžaduje si menej práce, sa úroda hneď po zbere poukladá do tenkých vrstiev a nechá sušiť vonku asi dva až tri týždne.
Po pobyte pod slnečnými lúčmi nasleduje odkôstkovanie v špeciálnych strojoch, aby sa oddelili zrnká od dužiny a dvoch ochranných vrstiev. Táto metóda sa bežne používa hlavne v Brazílii, Západnej Afrike a Juhovýchodnej Ázii (Vietnam, Laos).
Prináša tzv. prírodnú kávu, ktorá má rôzne farby a odlišuje sa svojou žlto-zelenou (Arabica) alebo hnedo-zelenou (Robusta) farbou.

Mokrá metóda (praná, alebo washed)
Mokrá metóda sa používa najviac v krajinách Strednej Ameriky, Mexika , Kolumbie, v Afrike (Keňa a Tanzánia) a v Indii. Zdokonalili ju Holanďania v roku 1740 a používa sa v krajinách s pomerne daždivým podnebím. Od suchej metódy sa líši predovšetkým tým, že je náročnejšia a vyžaduje si viac práce. „Čerešne“, ktoré musia byť zrelé a skoro rovnakej farby sa umiestnia do stroja na lúpanie, ktorý odstráni vonkajšie vrstvy od zrnka. Tento proces musí začať najneskôr do jedného dňa od zberu, pretože sa treba vyvarovať predčasnej fermentácii, ktorá má nasledovať až v ďalšom kroku, a to ponechaním zrniek vo veľkých nádržiach s vodou jeden až dva dni. Počas fermentácie sa úplne oddelí oplodie od zrniečka. Potom sa zrniečka umyjú a vysušia na slnku, alebo pomocou mechanických sušičov. Touto metódou si zrnko zachová svoj pergamen a striebornú „blanku“. Musí sa však skladovať v dobre vetraných priestoroch. Je to jedna z najkvalitnejších káv, nielen kvôli svojmu vzhľadu (zelenomodrá Arabica a Zelenožltá Robusta). Káva spracovaná takýmto spôsobom sa označuje aj ako „praná“ káva.

Polopraná (semi-washed)
K tradičným metódam pridáme ešte jednu, takzvanú „semi-washed“, používanú za posledných pár rokov, najprv v Costarike a potom v iných krajinách, napr. v Kolumbii a Brazílii. Hneď po zbere špeciálny stroj oddelí dužinu a oplodie od zrnka. Proces vynecháva fázu fermentácie alebo sušenia sušičmi na slnku pre oddelenie oplodia. Navyše šetrí vodu, čo je v týchto krajinách prínosom. Káva, ktorá sa vyrobí týmto spôsobom je označovaná aj ako „semiwashed“.

Komentáre (0)
    Nebol pridaný žiadny komentár.
Pridať komentár
Prihláste sa a pridajte komentár.