Vitajte Neregistrovaný užívateľ na stránkach GastroSlovník.sk Dvojica #1
 
Dnes je Pondelok, 16 Sep. 2019 · Dvojica #1
Tovaroznalectvocigary

Správne fajčenie cigár


Autor článku

Meno: GastroSlovnik

Pridané: 8 Apr. 2015

Počet videní: 5375x

Ďalšie články užívateľa
Správne fajčenie cigár

Každý vie, že cigara nie je cigareta, a že poriadne kvalitný kúsok cigary si samozrejme vyžaduje i poriadny kúsok elegancie pri jej zapaľovaní a fajčení. Fajčenie cigary nie je každodenná, bežná záležitosť, je to sviatok, ktorý si ako iné tradície vyžaduje vykonanie istých rituálov. Len vtedy si dokáže fajčiar bravúrne vychutnať pobafkávanie dobre spracovaného tabaku. Ak fajčíte lacné cigary, kúpené v každej predajni tabaku a časopisov, nerobte si žiadne starosti. Väčšinou ide o lacné zmesi tabaku a kadečoho, často bližšie nešpecifikovaného, čiže s týmto výrobkom môžete zaobchádzať ako s obyčajnou cigaretou. Ak ste avšak pravým fajnšmejkrom a ste ochotný investovať do ručne balenej kvality alebo kvalitnejšej strojovo balenej cigary, robte všetko preto, aby fajčenie stálo za to.

Ako sme už spomínali v článku o výrobe cigár, hlava cigary sa na konci zaviečkuje malým odrezkom z krycieho listu, čo nazývame klobúčik. Pred fajčením sa musí tento klobúčik orezať, čo sa vykonáva rôznymi nástrojmi, ktoré možno kúpiť v špecializovaných tabakových obchodoch. Najčastejšie sa používajú malé gilotíny s jednou alebo dvoma britvami. Sú dostatočne ostré a pomerne ľahko sa s nimi narába. Ďalej sa kupujú i cigarové nožničky, orezávače rôznych oblých tvarov a skúsenému odborníkovi postačí i obyčajný, ale poriadne ostrý nôž. Klobúčik neorezávajte celý, nechajte približne trojmilimetrový kúsok jeho konca, ktorý si vložíte do úst. Taktiež ho neprepichujte, cigaru len zbytočne prehrejete, pretože dym bude prúdiť rýchlo, a tak cigara stratí svoju jedinečnú chuť. Vždy odrezávajte konček klobúčika, nikdy nie jeho spodnú alebo vrchnú časť, poškodíte tým krycie listy. Nesnažte sa odrezať klobúčik tupým nožíkom, rez nebude vyrovnaný, krycie listy mierne poškodené a cigara sa bude ťažko ťahať. Klobúčik skúste pred orezaním jemne olízať alebo priložiť k perám, bude mäkší a ľahšie sa odreže.

Po vydarenom orezaní klobúčika prichádza na rad zapálenie cigary. Ak ste zvyknutí na benzínové zapaľovače a na hocaké kuchynské zápalky, ktoré poslúžia pri akejkoľvek cigarete, budete musieť svoje nutkanie použiť to isté náčinie jednoducho potlačiť. Kúpte si špeciálny cigarový zapaľovač s jedným, dvoma alebo troma plameňmi, ktorý je propán-butánový, nie benzínový, a vďaka ktorému cigaru rovnomerne zapálite. Druhou možnosťou sú dlhé, pomaly horiace cigarové zápalky s menším množstvom síry a treťou, najjednoduchšou, pripálenie drevenou trieskou, ktorú zapálite akýmkoľvek spôsobom. Zapálenie cigary trvá trochu dlhšie, plameň sa dotýka cigary len veľmi jemne alebo vôbec, cigara okolo neho krúži, aby sa rovnomerne opálila. Cigaru doslovne pošteklite ohňom po celom povrchu jej päty ( nikdy ju neopaľujte po celej dĺžke), po opálení si ju vložte do úst, plameň od päty vzdiaľte asi o jeden centimeter, pomaly ťahajte a cigaru obtáčajte. Ak horí rovnomerne, môžete začať s hlavnou a najobľúbenejšou činnosťou,  fajčením.

Cigarový dym sa samozrejme nešlukuje, tabak obsahuje minimum nikotínu a a dym je veľmi zásaditý, a preto by vdychovanie iba zbytočne rozdráždilo dýchacie cesty. Dym iba vtiahnete do ústnej dutiny, kde si chuť cigary vychutnáte jazykom. Dôležitou zásadou je pomalé fajčenie. Cigareta sa fajčí rýchlo, zo zvyku. Keď máte málo času a ste v strese, zapálite si. Ak chcete relaxovať a užiť si pokojný čas, fajčíte cigaru. Najlepšie avšak chutí pri takzvanom chladnom horení. Ak totiž ťaháte silno a často, prehreje sa a nepríjemne zhorkne, preto robte medzi jednotlivými ťahmi pol minútové až minútové prestávky a ťahajte jemnou alebo strednou silou. Na rozdiel od cigarety, cigarový popol opadáva sám, preto cigaru neodklepávajte a po vyfajčení ani nehaste pritlačením k popolníku, dohorí sama. Popol odklepte len vtedy, ak vám sama prestane horieť, čo je celkom bežné, najmä ak ste za polovicou dĺžky cigary. Po odklepaní popola do nej fúknite, aby z nej vyšiel zbytočný dym z minulého fajčenia a znova si ju zapáľte spôsobom, ktorý sme opisovali na začiatku. Ak na druhú polovicu cigary nemáte chuť, nevadí, môžete si ju pokojne odložiť na večer alebo na zajtra. Nebude síce taká skvelá, ale zo svojej chuti a arómy stratí len minimum.

Cigaru nefajčite celú, nemá síce presne označený filter, ale posledná tretina až štvrtina jej dĺžky akoby funkciu filtru vykonávala. Nemusíte očami kontrolovať zostávajúcu dĺžku, to, že cigara končí, zistíte podľa horúceho dymu a silnej pachute. Ak ste nováčik, ktorý si práve nakúpil sadu haván za pomerne hriešnu cenu a máte strach, aby ste to hneď na začiatku nepokašľali, pokojne si môžete celý proces vyskúšať na lacných strojových cigarách. Keď budete cítiť, že vám to ide, siahnite po poriadnej Corone a všetkým ukážte svoje profesionálne schopnosti.

L.Z.

Komentáre (0)
    Nebol pridaný žiadny komentár.
Pridať komentár
Prihláste sa a pridajte komentár.