Vitajte Neregistrovaný užívateľ na stránkach GastroSlovník.sk Dvojica #2
 
Dnes je Štvrtok, 17 Okt. 2019 · Dvojica #2
Spoločenská etiketa

Správne stolovanie a konzumácia jedál


Autor článku

Meno: GastroSlovnik

Pridané: 15 Nov. 2009

Počet videní: 6489x

Ďalšie články užívateľa

Ako srávne stolovať,poradiť si s pečivom na stole alebo s polievkou

Pri stolovaní je veľmi dôležité začať s jedlom v ten istý čas ako ostatní, pričom ako prvá začína jesť dáma alebo najváženejší hosť. So studenými jedlami, ako sú predkrm alebo dezert, nenastáva nijaký problém. Horšie je, keď musíte počkať na spolu stolujúcich pri hlavnom jedle. V tomto prípade budete musieť oželieť teplé jedlo alebo počkať dokým Vám ostatní prítomní navrhnú, aby ste s jedlom začali i bez nich. Riskujete avšak trochu trápne situácie, keď jedna strana sa venuje jedlu a druhá len nemo hľadí. V dobrých reštauráciach vám prinesú jedlo v rovnaký čas. Na Slovensku avšak tento zvyk ešte nedorazil a obsluha servíruje jedlá podľa toho, ktoré sú pripravené ako prvé. Môže tak nastať niekoľko minútový rozdiel v podávaní jedál.

Keďže sa všetok použitý riad odnáša naraz, zbytočne nezdržujte konzumáciu. Ak ostatní prísediaci čakajú len na Vás, vzdajte sa jedla na Vašom tanieri, odložte príbor a umožníte tak servírovanie ďalšieho chodu.

Pri  stole seďte vzpriamene, nedotýkajte sa lakťami hrán, neopierajte si hlavu, nerozťahujte sa na úkor susedov. Medzi chodmi si môžete oprieť o hrany stola len prvú tretinu predlaktia, ruky nenechávajte v lone, ale na kolenách. Nefajčite, nemľaskajte, nerozprávajte sa s plnými ústami, netelefonujte, nesŕkajte, neolizujtee nôž. Nefúkajte do polievky, počkajte, kým sama vychladne. Padnutý príbor alebo servítku zo zeme nezdvíhajte, poproste obsluhu.

Za nijakých okolností si nevyberajte z úst zvyšky jedla prstami, špáradlo používajte mimo stolovacieho priestoru a stôl opúšťajte len v naozaj  nevyhnutých prípadoch. Nevypľúvajte chrupavky alebo iné nejedlé časti večere na Váš tanier. Použite na to tú istú časť príboru, ktorou ste si ich dali do úst.

Jedlo v reštaurácii nekonzumujte takým spôsobom ako doma. Aj v konzumácii platia isté pravidlá, bez ktorých budete v spoločnosti pôsobiť ako neslušný neokrôchanec a neznalec etikety stolovania.

Pečivo
Z košíka na pečivo si zoberte jeden kus a preneste si ho na svoj tanierik. Odlomte si kúsok, natrite maslom a vložte ho do úst. Pečivo sa neohryzávate, Pečivom si môžete pomáhať pri konzumovaní niektorých predkrmov.

Polievky
Či už sa jedná o krémovú polievku v hlbokom tanieri alebo vývar v šálke, nikdy do polievky nefúkajte a pri jej konzumácii nesŕkajte. Polievku naberajte len do polovice lyžičky a do úst vkladajte len špičku lyžice. Polievku by ste nemali zjesť celú, naklonenie taniera je prípustné len šikmo doprava pre pravákov a to len s minimálnym uhlom odklonu. Vývar zo šálky môžete dopiť.

L.Z.

Komentáre (0)
    Nebol pridaný žiadny komentár.
Pridať komentár
Prihláste sa a pridajte komentár.