Vitajte Neregistrovaný užívateľ na stránkach GastroSlovník.sk Dvojica #4
 
Dnes je Nedeľa, 22 Sep. 2019 · Dvojica #4
Kuchárske techniky

Svieže letné dekorácie Video icon


Autor článku

Meno: GastroSlovnik

Pridané: 2 Júl 2011

Počet videní: 6513x

Ďalšie články užívateľa
Video k článku
Video
Svieže letné dekorácie

Šokujte priateľov! Pripravte im oslavu plnú prekvapení. Okrem delikátnych chutí ponúknite aj pastvu pre oči. Že neviete ako? Poradíme vám. Pár jednoduchých grifov vám pomôže ozdobiť jedlo na tisíce spôsobov. A nemusíte sa báť! Všetko zvládnete s prehľadom a ľahkosťou.

Leto je výzvou pre malých aj veľkých kulinárskych majstrov. Záhradné párty, grilovanie, večerné posedenia s priateľmi sa bez dobrého jedla nezaobídu. S trochou fantázie môžete pre svojich najbližších pripraviť nádherné kreácie. Umenie zdobenia jedla nie je až také nedostupné. Jednoduché a krásne dekorácie vytvárame z ovocia, zeleniny alebo byliniek. Potrebujete na to len trochu fantázie.

MELÓN – šťavnatý kôš plný zdravých chutí
Hádam nič nie je sezónnejšie ako červený melón. Schlaďte svojich hostí vitamínovou bombou servírovanou priamo v ňom. Melón použite ako nádobu na ovocný šalát. Skôr ako začnete , dôkladne ho umyte studenou vodou. Premyslite si, aký tvar by ste chceli „vykresať“. Určte si, ktorá časť bude tvoriť spodok a opatrne zrežte čo najtenší kúsok. Vytvoríte tak rovnú plochu, aby melón mohol samostatne stáť. Ceruzkou si na šupku nakreslite tvar, aký si predstavujete a môžete začať vykrajovať. Dávajte pozor, aby bol váš náčrt súmerný. Najprv si vykrojte len jednoduchý tvar. Rôzne ozdobné oblúčiky budete robiť dodatočne, keď odstránite dužinu. Tú neskôr použijete do ovocného šalátu.
Okrem melóna pridajte do šalátu jahody, maliny, hrozno, broskyne, pomaranče… Akékoľvek ovocie, ktoré máte radi. Šalát sa odporúča pripravovať v osobitnej miske, aby sa chute čo najlepšie zmiešali. Najlepšie je podávať túto pochúťku chladenú.

CITRUSY
Citrusy sú nenáročné, efektné a chutné. Ak sa chystáte dekorovať, už v obchode si vyberajte ovocie pravidelného tvaru s bezchybnou šupkou. Z pomarančov, limetiek alebo citrónov sa dajú vytvoriť zaujímavé kreácie.
Do kôry si vykrojte úzke pozdĺžne žliabky smerujúce od jedného konca ovocia na druhý. V pravidelných odstupoch vykrojte šesť, osem alebo desať zárezov. Takto upravený kúsok ovocia nakrájajte na tenké plátky. Získate vrúbkované dekoratívne kolieska.
Ak kôru odkrojíte špirálovite, dostanete materiál vhodný na výrobu jednoduchého kvetu. Podľa vlastnej fantázie stočte tento rovnomerný pásik a prizdobte lístkami mäty. Efekt je zaručený.
Trochu náročnejšie na prípravu sú rezančeky z citrusovej kôry obaľované v cukre. Vynikajúco chutia a sú vkusné. Odkrojte si prúžky kôry a odstráňte biele vnútorné časti. Široké pruhy nakrájajte na tenké rezančeky. Z vody a cukru uvarte sirup, v ktorom sa rezančeky povaria asi 10-12 minút. Hotové kúsky obaľujte v cukre. Každý sladký dezert získa nový chuťový odtienok a tiež profesionálny vzhľad.

POPULÁRNA MRKVA
Mrkva je hádam najdostupnejšou zeleninou. Má vynikajúce chuťové a nutričné vlastnosti. Okrem toho poskytuje materiál na najrôznejšie dekorácie. Škrabkou si odkrojte prúžky tenké ako papier. Zviňte ich akoby na natáčku a zafixujte špáradlom. Ak ich poriadne schladíte v ľadovej vode, skrútia sa do špirál. Z takto postáčaných prúžkov môžete vytvárať ďalšie dekorácie – ruže, alebo abstraktné tvary. Fixujte ich pomocou špáradla.
Pre zručnejších ponúka mrkva aj ďalšie možnosti. Ostrým nožom vyrežte štyri drážky po celej dĺžke mrkvy. Drážky sa snažte vyrezávať rovnomerne, pretože od toho závisí celý tvar výslednej dekorácie. Takto pripravenú mrkvu nakrájajte na jemné kolieska. Vzniknú vám kvietky, ktoré môžete dozdobiť podľa ľubovôle. Použite kaviár, kúsok paštéty alebo štipku majonézy. Stonku a lístky vytvoríte z byliniek. Nezabudnite, že všetky ingrediencie, ktoré použijete na zdobenie by mali byť súčasťou jedla.

PARADAJKOVÁ RUŽA
Pripravujete taliansku špecialitu? Paradajky je niekedy potrebné zbaviť šupiek. Začnite šúpať navrchu paradajky a snažte sa urobiť čo najširší a najdlhší pás šupky. Použite ostrý nôž, aby ste sa vyhli odkrajovaniu dužiny. Šupku si položte na pracovnú dosku. Zviňte ju do tvaru ruže, pridajte pár zelených lístkov alebo vňať. Cestoviny aj pizzu môžete teraz servírovať ako v pravej talianskej reštaurácii.
Ak nemáte dosť trpezlivosti alebo času, pomôžte si cherry paradajkami. Nakrojte ich smerom do prostriedku, akoby ste chceli získať štyri lupienky kvetu. Dajte pozor, aby ste paradajku neprekrojili úplne. Ak odstránite dužinu a jadierka, získate priestor na olivu, ktorú vložíte do vzniknutého kvietku. /Veľmi podobne môžete upraviť aj akékoľvek ovocie s kôstkou. Namiesto olivy použite želatínový cukrík či čučoriedku./

JARNÁ CIBUĽKA
Vďačnou prílohou ku grilovaným špecialitám je jarná cibuľka alebo mladý cesnak. Aj táto bežná zelenina môže na tanieri vyzerať netradične. Prekrojte steblo cibuľky alebo cesnaku približne na polovicu. Samotná cibuľa však musí ostať celá. Následne vykrúťte nožom stonku tak, akoby ste chceli skučeraviť stužku na vianočnom balíčku. Mali by ste dostať dekoratívny výsledok ako na obrázku. Hotovú cibuľku ponorte do vody s niekoľkými kockami ľadu, aby vám vydržala, kým začnete servírovať.
Servírovať jedlo takýmto spôsobom je nielen efektné a príjemné prekvapenie pre hostí. Môže vám tiež pomôcť vyriešiť problém, ak vaše deti odmietajú jesť ovocie a zeleninu. Ponúknite svojej ratolesti detský svet na tanieri. Žiadny malý tvrdohlavec neodolá, ak sa na neho z taniera usmeje slniečko, kvietok alebo rozprávková postavička.

- mh –

Komentáre (0)
    Nebol pridaný žiadny komentár.
Pridať komentár
Prihláste sa a pridajte komentár.