Vitajte Neregistrovaný užívateľ na stránkach GastroSlovník.sk Dvojica #4
 
Dnes je Nedeľa, 22 Sep. 2019 · Dvojica #4
Tovaroznalectvodestiláty

Tequila a Mescal


Autor článku

Meno: GastroSlovnik

Pridané: 20 Feb. 2015

Počet videní: 1763x

Ďalšie články užívateľa
Tequila a Mescal

Predchodcom v súčasnosti mimoriadne obľúbenej tequily bol starodávny nápoj Aztékov pulque. Vyrábal sa z kvasenej šťavy agáve a zo začiatku sa nepálil. Španieli neskôr naučili Aztékov páliť destiláty a vznikol alkoholický nápoj vino mescal. V 18. storočí sa výroba mescalu presunula do okolia mesta Tequila, ktorej názov sa použil i pre samotný destilát. Tequiliana Weber , odroda agáve sa stala najvhodnejšou surovinou pre výrobu tequily, nápoja patriaceho do skupiny mexickej liehoviny Mescalu.

Všetky druhy tequily sa dajú rozdeliť do dvoch hlavných kategórií: mixto a 100% agáve.
Zatiaľ čo masa mixta musí obsahovať minimálne 51% modrého agáve a cukru z cukrovej trstiny, tequila 100% agáve je vyrobená , ako hovorí už samotný názov, výlučne z modrého agáve.

Aké je tajomstvo výroby tequily?

Stred modrého agáve obsahuje sladkú rastlinnú šťavu (aguamiel) a nazýva sa i srdce alebo piňa. Srdce sa oddelí od vonkajších listov a niekoľko desiatok ťažké piňe agávu sa pečú alebo dusia v obrovských betónových peciach minimálne jeden deň. Keď piňe vychladnú, pomelú sa a zbavia sa prebytočnej sladkej vody. Na rad prichádza kvasenie, bez ktorého by nevznikol žiadny alkohol. Teraz nastáva čas rozhodovania, či sa vyrobí tequila mixto alebo tequila 100% modré agáve, ktoré sa páli pri nižších teplotách než mixto. Obidva druhy sa pália dvakrát, z čoho vznikne 55% liehovina, ktorá sa po procese dozrievania riedi vodou a plní do fliaš. Konečný obsah alkoholu v tequile je 38% až 50%.

Mexický zákon definuje tequilu ako liehovinu z modrého agáve vyrobenú výlučne v týchto štátoch Mexika: Jalisco (provincia, v ktorom sídli mesto ), Michoacán, Guanajuato, Nayarit, Tamaulipas a zároveň rozlišuje tri druhy tohto alkoholického nápoja: blanco, reposando, aňejo.

Blanco
Ide o striebornú alebo plata tequilu, ktorá zrie v dreve po dobu menšiu ako 60 dní a následne odpočíva v cisternách z ušľachtilej ocele.

Reposando
Zo španielčiny tequila oddýchnutá, ktorá zrie v dreve 60 dní až jeden rok. Reposando sa môže prifarbovať a dochucovať.

Aňejo
Zrie minimálne jeden rok, má najtmavšiu farbu a svojou arómou a chuťou pripomína i tie najkvalitnejšie koňaky. Najvzácnejší a najlepší druh tequily.

Pýtate sa, prečo sme zabudli na zlatú tequilu? Tequila Gold nie je samostatným druhom tequily, vyrába sa z blanco dofarbením karamelom.

Čo je to MESCAL?

Vyrába sa v okolí mesta Oaxaca a ide o mexický destilát s červíkom na dne (el gusano). Tequila patrí do kategórie alkoholických nápojov vyrábaných z agáve , ktorým sa hovorí mescal. Rozdiel medzi mescalom a tequilou je však v tom, že mescal sa vyrába z iného druhu agáve, konkrétne z Agave striata, pulque maguey, maguey silvestre a maguey tobala, a srdcia agave sa varia iným spôsobom ako pri príprave tequily. Piňe pri údení nasávajú arómu dreveného uhlia, čo zapríčiňuje originálnu chuť každého mescalu.

L.Z.

Komentáre (0)
    Nebol pridaný žiadny komentár.
Pridať komentár
Prihláste sa a pridajte komentár.