Vitajte Neregistrovaný užívateľ na stránkach GastroSlovník.sk Dvojica #4
 
Dnes je Štvrtok, 21 Nov. 2019 · Dvojica #4
Suroviny

Vonku pichá, v tele hladí – gaštan jedlý


Autor článku

Meno: GastroSlovnik

Pridané: 4 Sep. 2013

Počet videní: 4304x

Ďalšie články užívateľa
Vonku pichá, v tele hladí – gaštan jedlý

Ak si myslíte, že základnou potravinou našich predkov, ktorú mali, aj keď už iné nebolo a ktorá ich neraz zachránila od krutej smrti hladom, sú zemiaky, boli ste uvedení do omylu. Áno, platilo to pred sto aj pred dvesto rokmi. Ale oveľa, oveľa skôr, než sme prišli na chuť zemiakom, zachraňoval ľudstvo pred hladomorom gaštan.

Konkrétne tony gaštanov jedlých (Castanea sativa Mill), plodov stromu správne nazývaného gaštan siaty, ktorý nie je s pagaštanom konským vôbec príbuzný, darmo sa podobajú. Patrí k najstarším stromom sveta, v pohode prežije polstoročie a ak je v dobrej kondícií, ročne sa na jedinom kmeni urodí aj sto kíl gaštanov.

Kde vyklíčilo prvé semienko tohto užitočného stromu so sladkými plodmi, nie je celkom jasné. Najpravdepodobnejšie to bolo kdesi v Ázii, odkiaľ sa potom dostal na sever Afriky aj do južnej Európy. Legenda hovorí, že zdecimovaná grécka armáda prežila počas ústupu po výbojoch v Malej Ázii (401 – 399 p.n.l.) práve vďaka gaštanom. 400 rokov pred naším letopočtom! Kde vtedy ešte boli zemiaky?!

O stovky rokov neskôr sa spolu s vojenskými výpravami Rimanov či Tatárov dostali jedlé gaštany aj k nám. Ale aby to nevyzeralo, že to bol bežný armádny proviant. Roky rokúce to bola základná potravina mnohých národov na juhu Európy, pretože dobre zasýtila a dala sa použiť na mnoho spôsobov: ako príloha k mäsu, ako náhrada za múku, robili a dodnes sa z nej robia dezerty, pudingy, kaše, polievky, kandizované dobroty. Vynachádzaví ľudia prišli aj na to, ako z gaštanov uvariť likér či pivo a dokonca sa nimi dalo istý čas aj platiť. Drevo sa využívalo ako odolný stavebný materiál a radi ním kúrili, lebo dobre hrialo, no takmer nedymilo.

Chlieb zo stromu
Gaštanu siatemu sa hovorí aj chlebový strom. Bochníky na ňom samozrejme nikdy nerástli a ani nebudú, ale v čase neúrody obilia sa jedlé gaštany využívali ako výborná náhrada za múku. Dnes je už takýto scenár nepravdepodobný, máme aj múku, aj gaštany. Bežnou surovinou, ktorá sa používa po celý rok, sú najmä v talianskej a francúzskej kuchyni, ale našli by ste ich aj v japonských jedlách, v Turecku, Španielsku alebo v Chorvátsku. V našich obchodoch natrafíte s najväčšou pravdepodobnosťou na gaštany dovezené z juhu Európy. Najchutnejšie sú tzv. maróny, čo je označenie pre stredne veľké plody.

Neváhajte, kupujte a jedzte ich do sýtosti. Sú mimoriadne výživné a vhodné aj pre celiatikov, diabetikov (neobsahujú glukózu) či ľudí so srdcovými problémami. Nie, na liečbu zlomeného srdca nezaberajú, ale majú preukázateľne pozitívne účinky na srdcový sval, žalúdok, žily a obličky. Iba tri percentá tuku, zato 10-percentný podiel bielkovín a 30- až 60-percentný podiel škrobu (časť vo forme sacharózy) robí z jedlých gaštanov zdravú sladkú pochúťku. Vitamínu C je v nich toľko, ako v citróne, bohaté sú aj na vitamíny skupiny B a z minerálnych látok stoja za zmienku zinok, železo, horčík, fosfor, vápnik, draslík a tanín– všetko prospešné nielen pre telo zvnútra, ale aj pre vlasy a nechty. 100 g gaštanov pritom znamená maximálne 200 kalórií (665 – 830 KJ).
Tento mix látok pomáha z pečene vyplavovať jedy, podporuje trávenie, dobre funguje proti hnačke, zápalových ochoreniach, poruchách obličiek a gaštany sa odporúčajú aj na zníženie krvného tlaku. Údajne gaštany pomáhajú aj pri únave, vyčerpaní, zaženú úzkosť, nechutenstvo aj chronický kašeľ. Liečivé účinky majú aj listy a kôra. Macerát alebo nálev z listov používajú liečitelia pri bronchitíde a astme. Uľahčuje vykašliavanie hlienu a pôsobí protireumaticky. Odvar z kôry sa osvedčil pri krvácaní tráviaceho ústrojenstva.
Nuž, vyzerá to, že tento jeden strom vydá za potraviny a lekáreň dokopy.

Uvarte to, upečte to
So surovými gaštanmi si poradí žalúdok diviaka, ale nie človeka. Navyše, tepelne nespracované sa nedajú zbaviť šupky a sú nesmierne horké. Varia sa narezané (krížom treba zarezať buď do špičky alebo vypuklej časti plodu), zaliate vodou alebo mliekom tak, aby ich tesne zakrývali. Po 20 minutách budú hotové. Aby sa ešte ľahšie ošúpali, môžeme ich dať potom na pár minút zapiecť do rúry (vyhriatej na 200 stupňov) alebo na gril. Aj samotné pečenie postačí na to, aby sa kôra lepšie oddelila od jadra. A tá vôňa, čo sa pritom šíri!!!

Olúpané gaštany sa dajú hneď použiť či zmraziť. Vcelku, prepasírované alebo rozmixované. Takto nachystané sú výborným základom na ďalšie spracovanie. Netreba sa však obmedzovať len na osvedčenú, chutnú, no predsa len klasiku v podobe plnky do mäsa, koláča alebo ako prílohu. S gaštanmi sa dá robiť oveľa viac vecí.

Napríklad z nich urobte džem alebo síce prácnu, ale nebesky chutnú polievku!
Na džem z gaštanov potrebujeme: 1 kg jedlých gaštanov, vanilkový struk, 800 g cukru, liter vody. Uvarené, očistené a prepasírované zemiaky zmiešame s prevarenou vodou s cukrom. Pridáme dužinu z vanilkového struku a 20 minút varíme na miernom plameni. Samozrejme, nepretržite miešame! Horúci džem naplníme do pohárov, zavrieme a uskladníme na tmavé, suché, chladné miesto.

Na polievku z gaštanov potrebujeme: 500 g gaštanov, 2 zemiaky, cibuľu, 2 strúčiky cesnaku, 2 l mäsového vývaru, 2,5 dcl mlieka, 1 PL masla a bobkový list. Do vývaru dáme nakrájané zemiaky, ošúpané gaštany a necháme pomaly variť, kým plody nezmäknú. Potom pridáme na masle opražený cesnak s cibuľkou, chvíľku povaríme a všetko rozmixujeme na jemný hustý krém. Rozriedime ho mliekom, pridáme bobkový list a ešte raz prevaríme. Servírujeme čerstvé s krutónmi.

Výpravy za jedením a poznaním
Aj sa chcete o gaštanoch dozvedieť ešte viac a hlavne, ak ich chcete ochutnať na všakovaké spôsoby, nevynechajte jesenné gaštanové slávnosti.
U nás doma sa tradične konajú na hrade v najmenšom slovenskom mestečku Modrý Kameň. Začiatok sedemnásteho ročníka slávností tento rok padol na 5. október. Viac informácií na http://www.modrykamen.sk alebo http://www.muzeum.sk.

Tradičné slávnosti jedlých gaštanov sa už od roku 1973 konajú aj v chorvátskych mestách Lovraň, Dobreč a Liganji. Tri októbrové víkendy sú trhoviská aj ulice plné gaštanových dobrôt, reštaurácie ponúkajú menu zostavené z gaštanov a ku všetkému sa podáva medica – destilát z medu a gaštanových kvetov. Usilovnejší sa môžu zapojiť aj do zberu plodov v gaštanových sadoch.

Gaštany a ich budúcnosť je témou aj pre vedcov, tí sa stretnú 9. až 12. decembra v maďarskom Debrecíne na II. európskom kongrese o gaštanoch. Spoluorganizátorom je aj Slovensko. Viac informácií na http://www.chestnutdebrecen.eu.

Komentáre (0)
    Nebol pridaný žiadny komentár.
Pridať komentár
Prihláste sa a pridajte komentár.