Vitajte Neregistrovaný užívateľ na stránkach GastroSlovník.sk Dvojica #4
 
Dnes je Pondelok, 11 Dec. 2017 · Dvojica #4
Kuchárske techniky

Všetko čo musíte vedieť o sushi


Autor článku

Meno: GastroSlovnik

Pridané: 11 Aug. 2010

Počet videní: 6512x

Ďalšie články užívateľa
Galéria obrázkov
NigirizushiMakizushiUramakizushiInarizushi
Viac obrázkov
Všetko čo musíte vedieť o sushi

Sushi je najznámejšie a najobľúbenejšie japonské jedlo. Jeho história siaha až do 7. storočia, kedy sa výroba sushi presunula z Číny do ostrovného Japonska. Takže tradičné japonské jedlo má svoje korene v Číne a nie v Japonsku, ako by sme si mohli myslieť. Sushi sa spočiatku vyrábalo z viac praktických ako gurmánskych dôvodov. V tých časoch samozrejme neexistovali chladničky a výroba sushi bola jediná možnosť uskladňovania rýb. Na kvasenie rýb používali v tých krajoch dostupnú ryžu a soľ. Zo začiatku sa konzumovala len ryba a ryža sa, ako dodatočná ingrediencia, vyhadzovala. Až postupom času , keď sa do ryže začal pridávať i ocot, sa ryža stala základom sushi.

Sushi si ľudia často mýlia so sashimi, čiže surovou rybou. Ide o omyl, pretože v Japonsku sú to dve odlišné jedlá. Za hlavnú ingredienciu sushi sa totiž považuje lepkavá octová ryža a nie ryba v nej. Poznáme totižto i druhy sushi, v ktorých sa žiadna surová ryba nenachádza alebo je nahrádzaná inými morskými plodmi či dokonca mäsom.
Existuje viacero druhou sushi, ktoré sa líšia rôznymi náplňami, koreninami, ingredienciami a hlavne celkovým spájaním rozličných chutí.

Nigrizushi – ručne do valčeka vytvarovaná ryža s trochou wasabi a s rybou alebo inou ingredienciou na vrchu. Najznámejšie nigrizushi sú lososové, tuniakove, platesove, račie, nigrizushi s chobotnicou, lastúrou a inými morskými plodmi.

Makizushi – najznámejší druh sushi. Ryža s ostatnými ingredienciami (ryby, zelenina) sa obalí do plátku morských rias, ktoré sa nazývajú nori (makizushi sa nazýva i norimaki). Makizushi sa obaľujú nori pomocou bambusovej rohožky zvanej makisu. Poznáme veľa druhou makizushi. Tekkamaki je sushi plnené plátkami surového tuniaka, Kappamaki je verzia s uhorkou, Futomaki sú veľké a hrubé sushi s bohatou náplňou, ktorá niekedy pozostáva i z ôsmich ingrediencií (najčastejšie obsahuje tekvicové pásy kampyo, sladkú omeletu tamago a hríby shiitak).

Oshizushi – lisované sushi, vytvorené pomocou drevenej formy oshibako. Na spodok formy sa nanesú ingrediencie , ktoré sa pokryjú ryžou, forma sa zavrie, stlačí a vzniknuté kocky alebo obdĺžniky sa nakrájajú na malé kúsky.

Inarizushi – smažené tofu kúsky plnené sushi ryžou.

Chirashizushi – miska sushi ryže s miešanými ingredienciami ako surová ryba, hríby shiitake, omeleta, chaluhy, atď.

Dôležitú úlohu pri výrobe sushi zohráva i sójová omáčka a wasabi. Sushi sa totiž pred konzumáciou namáča do sójovky a wasabi sa pridáva do nigrizushi alebo do sójovej omáčky pre pikantnosť chuti. Ďalšou ingredienciou je zázvor alebo ďumbier, ktorý sa konzumuje nakladaný (zaváraný) – gari. Kúsky sushi za zajedajú zázvorom ako na Slovensku kura nakladanými uhorkami.

Návod ako si vyrobiť sushi nájdete Tu

Komentáre (0)
    Nebol pridaný žiadny komentár.
Pridať komentár
Prihláste sa a pridajte komentár.