Vitajte Neregistrovaný užívateľ na stránkach GastroSlovník.sk Dvojica #1
 
Dnes je Nedeľa, 21 Júl 2019 · Dvojica #1
Tovaroznalectvokáva

Výber,čistenie a vytváranie zmesí kávy


Autor článku

Meno: GastroSlovnik

Pridané: 18 Mar. 2015

Počet videní: 950x

Ďalšie články užívateľa
Výber,čistenie a vytváranie zmesí kávy

Po celom procese zberu káva podstúpi ďalšiu sériu výberov, ktoré ju roztriedia do kategórií podľa jej komerčnej hodnoty (prihliadajúc na veľkosť zŕn, stupeň poškodenia a vlastnosti chuti), na základe medzinárodného hodnotenia a podľa potrieb zákazníkov.

Výber a čistenie:
Po celom procese zberu káva podstúpi ďalšiu sériu výberov, ktoré ju roztriedia do kategórií podľa jej komerčnej hodnoty (prihliadajúc na veľkosť zŕn, stupeň poškodenia a vlastnosti chuti), na základe medzinárodného hodnotenia a podľa potrieb zákazníkov. Potom sa balí do 60-70 kg vriec a je pripravená na svoju dlhú cestu loďou do iných krajín. Keď káva dorazí na cieľové miesto, putuje na praženie, kde sa ešte viac dbá na kvalitu a preto zrnká opäť prejdú čistením a výberom ako aj sušením, denzimetrickou a optickou selekciou. Pokiaľ káva neprešla žiadnym triedením v krajine pôvodu, tak ním musí prejsť pred pražením. Špeciálne stroje, známe ako dichromatické optické skenery preverujú farbu každého zrnka v rýchlosti asi 400 zrniek za sekundu.
Zrnká, ktoré sú mimo farebný rámec sa vylučujú, pretože môžu byť poškodené a mohli by ovplyvniť výslednú chuť kávy. Po starostlivom vytriedení nečistôt a nevhodných zrniek je káva pripravená na praženie.

Vytváranie zmesí: Vytváranie vynikajúcich zmesí je úlohou profesionálnych ochutnávačov, známych ako „cuppers“, ktorí si na základe mnohých skúseností vypestovali neobyčajný cit pre chuť a vôňu. Vďaka týmto zmyslom vyberajú a miešajú rôzne druhy káv, aby dosiahli špecifickú želanú chuť. Je známe, že tajomný pôžitok a harmónia zmesí sa dosiahne miešaním kávových zŕn z 5-6 rôznych krajín pôvodu, či zmesí Arabiky a Robusty, ako aj zŕn spracovaných rôznym spôsobom. Všetky tieto elementy určujú jedinečné kvality a charakteristiku kávy, výsledkom by mal byť vyvážený produkt s jasne vymedzenou chuťou, vôňou a štruktúrou. Samozrejme, čím väčší podiel v zmesi patrí Arabike, tým je káva kyselšia, aromatickejšia a sladšia. Zmesi, ktoré sú z Arabiky a Robusty sú štruktúrovanejšie, majú silnejšiu, ráznejšiu príchuť a čokoládovú arómu. Keď to zhrnieme, tak konečná zmes je výsledkom spojenia skúseností, umenia a techniky. Pre záruku, že spotrebitelia vždy dostanú rovnakú kávu, „cuppers“, ktorí pracujú pre najdôležitejšie spoločnosti vyrábajúce kávu, pravidelne navštevujú pestovateľské oblasti a kontrolujú novú úrodu, a tým zabezpečujú dodávku kvalitných zŕn pre svoje špeciálne receptúry.
Komentáre (0)
    Nebol pridaný žiadny komentár.
Pridať komentár
Prihláste sa a pridajte komentár.