Vitajte Neregistrovaný užívateľ na stránkach GastroSlovník.sk Dvojica #3
 
Dnes je Štvrtok, 24 Jan. 2019 · Dvojica #3
Kuchárske techniky

Vyrobte si doma vlastné sushi Video icon


Autor článku

Meno: GastroSlovnik

Pridané: 11 Aug. 2010

Počet videní: 11492x

Ďalšie články užívateľa
Video k článku
Video
Vyrobte si doma vlastné sushi

Dôležitú úlohu pri výrobe sushi zohráva i sójová omáčka a wasabi. Sushi sa totiž pred konzumáciou namáča do sójovky a wasabi sa pridáva do nigrizushi alebo do sójovej omáčky pre pikantnosť chuti. Ďalšou ingredienciou je zázvor alebo ďumbier, ktorý sa konzumuje nakladaný (zaváraný) – gari. Kúsky sushi za zajedajú zázvorom ako na Slovensku kura nakladanými uhorkami.

Sushi ryža
Pravá sa vyrába z guľatej ryže, vyrobenej špeciálne pre sushi a nazývanej shari, ryžového octu, soli a výnimočne i zo saké (japonský druh alkoholu).
Na výrobu troch valčekov sushi potrebujeme 1 šálku ryže. Ryžu opláchneme, nasypeme do hrnca a podlejeme vodou (na šálku ryže spotrebujeme približne 1,2 šálky vody). Varíme ju pri vyššej teplote počas pravidelného miešania až do bodu varu, keď znížime teplotu a zakryjeme hrniec pokrievkou. O 6 až 8 minút je ryža hotová ( v priebehu ju radšej predbežne kontrolujeme). Pri príprave sushi ryže je dôležité používať len drevený príbor. Taktiež platí, že používame iba vrchnú ryžu, nie ryžu prilepenú o spodok hrnca. Ryžu ochutíme ryžovým octom, cukrom a soľou (na 1 šálku ryže potrebujeme 1 menšiu čajovú lyžičku octu, ? polievkovej lyžice cukru a ? čajovej lyžičky soli). Zmes premiešame a necháme vychladnúť, pretože sushi ryža musí mať izbovú teplotu.

Výroba Nigrizushi
Základom nigrizushi, ktorá sa nezavinuje do valčeka, je presné vytvarovanie ryže. Navlhčenými rukami vytvarujeme pripravenú a uvarenú sushi ryžu do podlhovastého valčeka. Tento valček poslúži ako „podložka“ pre ďalšie ingredencie. Spodok valčeka z ryže by mal byť o trochu rovnejší ako jeho vrch. Filety lososa, tuniaka či inej ryby nakrájame na hrubšie plátky tak, aby nám tvarom a veľkosťou pasovali na ryžový valček. Každý kúsok potrieme trochou wasabi a natretou stranou opatrne položíme na ryžový valček a pritlačíme, aby sa ryba k ryži prilepila.

Výroba Makizushi
Na bambusovú doštičku položíme plátok nori (morskej riasy) drsnejšou stranou nahor. Predtým ako nanesieme na nori ryžu, si navlhčíme ruky vo vode. Do vlhkých rúk naberieme hrsť ryže a modelovaním z nej vytvoríme guľu. Položíme ryžu na plátok nori a jemne, rovnomerne rozotierame tak, aby nám zostal asi 2 cm široký voľný okraj (takže ryža zakrýva asi ? obsahu morskej riasy). Na okraj natretý ryžou položíme rybu (surovú, tuniaka, a pod.) a plátky zeleniny (najčastejšie sa používa mrkva, uhorka a zelená cibuľa). Zeleninu prikladáme tak, aby spolu s rybou vytvorila obdĺžnik alebo hranol. Pomocou bambusovej rohožky kúsok po kúsku a hlavne pomaly zavinujeme sushi. Rohožku musíme držať pevne a sushi zavinovať na tesno, aby držalo tvar. Vždy, keď zavinieme kúsok sushi, posunieme bambusovú rohožku na začiatok, aby sme ju nezrolovali spolu s nori. Stočený valček nakrájame na kolieska (sushi sa konzumuje ako jednohubka). Po každom reze si nôž utrieme do navlhčeného obrúsku, aby sme nepošpinili ryžu vo vnútri sushi. Pri konzumácii jednotlivé kúsky namáčame do omáčky vyrobenej zo sójovky a wasabi (wasabi je štipľavý krém vyrobený z japonského chrenu).

Výroba Uramaki, obráteného sushi
Uramaki je obrátené sushi preto, lebo nori (morská riasa) s náplňou ( väčšinou rybou) je vo vnútri a ryža na vrchu. Ide skôr o západný druh sushi ako o klasické japonské jedlo. Na výrobu uramaki budeme potrebovať bambusovú rohožku, ktorá je z jednej strany okrúhla a z druhej strany plochá (lacnejšie varianty bývajú bohužiaľ z oboch strán okrúhle). Bambusovú rohožku musíme obaliť do plastového vrecúška. Začíname a končíme tou stranou, ktorá je okrúhlejšia . Rohožku obalíme do takýchto troch vrstiev. Zrolovaním rohožky vytlačíme nadbytočný vzduch z obalu. Nori v strede zlomíme a položíme na rohožku drsnejšou stranou nahor asi 5 cm od kraja. Navlhčenými rukami urobíme z vopred pripravenej sushi ryže guľôčku. Položíme ju na nori a rovnomerne rozotrieme na približne jednocentimetrovú vrstvu. Ryžu počas natierania pritláčame, aby sa o nori prilepila. Nori starostlivo preklopíme tak, že ryža je naspodku rohožky a hladká časť riasy navrchu. Na kraj položíme rybu a plátky zeleniny (mrkvu, uhorku, zelenú cibuľu). Bližšou časťou rohožky postupne a pomaly zavinieme sushi s nori do valčeka, presne takým spôsobom ako pri Makizushi (kúsok po kúsku, tesne k sebe, pevne). Uramaki nakrájame na kolieska (nôž si po každom kúsku utrieme navlhčeným obrúskom) a konzumujeme so sójovou omáčkou.

L.Z.

Komentáre (1)
  • avatar

    Vyzerá to byť zložité, len sa toho netreba báť. Keď začnete, zistíte aké je to jednoduché, poprípade si pozrite video smile

    21. Aug. 2010 - 23:51 pridal Yuro
Pridať komentár
Prihláste sa a pridajte komentár.