Vitajte Neregistrovaný užívateľ na stránkach GastroSlovník.sk Dvojica #5
 
Dnes je Piatok, 22 Nov. 2019 · Dvojica #5
Tovaroznalectvoćaj

Zelený čaj


Autor článku

Meno: GastroSlovnik

Pridané: 8 Apr. 2015

Počet videní: 1070x

Ďalšie články užívateľa
Galéria obrázkov

Viac obrázkov
Zelený čaj

Zelený čaj je plný energie

Zelený čaj a všetky ostatné základné druhy čaju sa vyrábajú z toho istého kra čajovníka (Camellia sinensis) a rozdiel v chuti, farbe a účinkoch spôsobuje proces spracovania jednotlivých čajov.
Zelený čaj sa suší ihneď, šťava zostáva v bunkách a tak nedochádza k fermentácii (fermentácia je proces, pri ktorom sa škrob mení na cukry, listy tmavnú, uvoľňujú sa látky, nastávajú dohady, či ide vlastne o fermentáciu alebo oxidáciu). Je tvorený len sparenými, usušenými a zvinutými lístkami. Fermentácii sa vyhýba zvyčajne použitím horúcej pary, v Číne opražením na panvici Wok alebo pečením. Lístky sa zavinú a sušia v koši alebo na slnku.

Svetložltá až zelená tekutina horkastej chuti patrí medzi najlahodnejšie a najobľúbenejšie čaje s mnohými priaznivými zdravotnými a inými účinkami. Za najlepší čaj vo všeobecnosti sa považuje čínsky pevninský zelený, ktorý okrem intenzívnej sladkastej vône dokáže okúzliť i osviežujúcou, mierne trávnatou chuťou.

Zelený čaj bol prvým objaveným čajom, z Číny ho do Japonska doviezli mnísi a v 17. storočí sa dopravil i do Európy a jej kolónii. Neskôr ho nahradil čierny čaj, ktorý si obľúbili najmä Briti. Módny pokus o zdravý životný štýl šíriaci sa v druhej polovici dvadsiateho storočia otvoril zelenému čaju nové dimenzie a tento lahodný nápoj sa v 90.tych rokoch stal nesmierne obľúbeným.

Prečo je zelený čaj taký úžasný?
Už tisícky rokov fascinuje ľudí svojimi liečivými účinkami. Skrýva v sebe neskutočne veľa látok, ktoré svojim pozitívnym pôsobením utužujú telo a osviežujú myseľ.
Obsahuje kofeín, ktorý je oproti iným čajom svojím pomalým šírením a dlhším trvaním povzbudivých účinkov oveľa efektívnejší. Tento čajový kofeín prekrví mozog a zvýši koncentráciu. Vysoké množstvo mangánu zabezpečí posilnenie imunitného systému a vyplavenie množstva toxických látok. Vďaka fluóru, ktorého vysoký podiel obsahuje, ničí baktérie nachádzajúce sa v ústnej dutine, zmierňuje zápach z úst, zabraňuje vzniku zubného kazu a spevňuje chrup. Triesloviny upokojujú rozdráždení žalúdok a črevá, a aktivujú trávenie. Dostatok zeleného čaju sa postará o žalúdočné problémy a štíhlu líniu.

Vďaka svojmu spracovaniu sa zelený čaj stáva pomocníkom v boji proti rakovine. Zložka čaju katechin má protirakovinové účinky, keďže zabraňuje vzniku zhubných nádorov. Taktiež má blahodarný vplyv na činnosť srdca. Znižuje cholesterol, hladinu cukru, vysoký krvný tlak a aktivuje látkovú premenu. Zvyšuje obranyschopnosť organizmu voči chrípkovým a iným vírusovým ochoreniam.
Spomaľuje proces starnutia, regeneruje bunky a preto sa stal predmetom kozmetického priemyslu. Krémy, deodoranty, telové mlieka a sprchové gély dodávajú pokožke pružnosť a energiu. Zelený čaj pôsobí i protizápalovo a je súčasťou hlavne kozmetiky na aknóznu pleť.

Čo je to EGCG?
Ide o rastlinnú substanciu, ktorá priaznivo zasahuje do mnohých enzýmových procesov, čím znižuje aktivitu tukov, spomaľuje procesy starnutia a v spojení s konzumáciou jabĺk, červeného hrozna a červenej cibule zastavuje rast rakovinotvorných buniek v žalúdku, v pečeni a na koži. Zabraňuje zrážaniu krvi, vzniku porážky a infarktu.

Príprava
Na každých 1,5 – 2 dl vody použite 1 kávovú lyžičku sypaného čaju. Uvarenú vodu nechajte chvíľu ochladnúť a až potom do nej nasypte zmes. Ak zmes zalievajte, lejte vodu po okrajoch, aby ste prúdom lístky nestláčali. Lúhujte podľa typu čaju. Čínske čaje si vyžadujú 2 až 3 minúty a japonské od 1 po 2 minúty. Čím dlhšie necháte čaj lúhovať, tým bude nielenže trpkejší a horkejší, ale bude obsahovať i menej povzbudzujúcich látok.
Čaj prelejte cez sitko do druhej nádoby a pite neosladený alebo mierne ochutený citrónom. Lístky zeleného čaju je možné zalievať i opakovane. Vylúhovacia doba sa zníži o polovicu udaného času. Pri opakovanom zalievaní lístkov sa uvoľňujú i polyfenoly, tzv. zlaté bane antioxidantov, ktoré zohrávajú dôležitú rolu v zabraňovaní vzniku rakoviny.
Za deň vypite maximálne päť šálok takéhoto čaju. Jeho nadbytok môže totižto spôsobiť nespavosť alebo poruchy spánku. Taktiež sa neodporúča jeho veľké množstvo tehotným a dojčiacim ženám. V tehotenstve jeho vysoký nadbytok môže poškodiť vývoj plodu a vysoké množstvo kofeínu môže u dojčaťa vyvolať poruchy spavosti.

Druhy zeleného čaju
Čínsky zelený čaj
Zatiaľ čo čajové guľôčky Gun Powder vynikajú hrubou a silnou chuťou, zmes Chun Mee prekvapí svojou ľahkosťou a sviežosťou. Oolong je polozelený čaj, ktorý je čiastočne fermentovaný, niekedy sa k nemu primiešavajú kvety z jazmínu (vznikne jazmínový čaj).
Japonský zelený čaj
Práškový čaj obľúbený pri klasických čajových rituáloch sa nazýva Matcha, najdrahší a najlepší Gyokuro zaujme svojou silnou arómou a *Sencha* voňajúci po kvetoch je japonským národným nápojom.

L.Z.

Komentáre (0)
    Nebol pridaný žiadny komentár.
Pridať komentár
Prihláste sa a pridajte komentár.