Vitajte Neregistrovaný užívateľ na stránkach GastroSlovník.sk Dvojica #7
 
Dnes je Streda, 17 Júl 2019 · Dvojica #7
Tovaroznalectvoćaj

Žltý čaj


Autor článku

Meno: GastroSlovnik

Pridané: 8 Apr. 2015

Počet videní: 1490x

Ďalšie články užívateľa
Žltý čaj

Spoznajte tajomstvá žltého čaju

Žltý čaj je fermentovaný originálnym spôsobom a jeho príprava sa dlho udržiavala v tajnosti, keďže to bol nápoj cisárskych rodín. Podľa povesti išlo o čaje, ktoré mohli zbierať len panny- čiže boli veľmi vzácne. Sušia sa pomaly (i niekoľko dní) v hrubých vrstvách pod ľanovou prikrývkou pri striedaní vyšších a nižších teplôt a pred posledným dosušovaním je dodatočne zľahka fermentovaný. Fermentácia sa zastavuje sprudka. Kompletný postup náročnej a dlhodobej výroby pravého žltého čaju sa avšak utajuje i dodnes a jeho jediným vývozcom je Čína.

Poznáme žltý čaj s púčikmi, žltý čaj s malými lístkami a nakoniec žltý čaj s veľkými lístkami. Nálev má zlatožltú farbu a medovo nasladnutú chuť, v ktorej nieto horkastej trávnatej chuti zeleného čaju. Je možno ešte vzácnejší než biely.

Žltým čajom sa kedysi nazýval i čaj, ktorým kedysi platili roľníci dane svojmu cisárovi, pretože žltá je farba cisárov. Bohužiaľ v súčasnosti sa i zle fermentovaný zelený čaj predáva ako žltý, i keď ním v skutočnosti vôbec nie je.

Žltý čaj má približne tie isté zdraviu prospešné účinky ako zelený čaj (obsahuje vysoké množstvo antioxidantov a protirakovinových látok, je prevenciou pred srdcovocievnymi ochoreniami, má regeneračné účinky, atď.) Môže sa avšak pochváliť väčším pozitívnym pôsobením na poškodenie pečene.

Pripravuje sa tým istým spôsobom ako biely, do asi 80 stupňovej vody (nie do vriacej) nasypeme sušenú zmes (jedna lyžička na 1,5 až 2 deci) a necháme ju lúhovať 2 až 3 minútky. Často sa aromatizuje citrónovou kôrou alebo  jazmínom. Nemá bohužiaľ dlhú trvanlivosť (platí i o bielom a zelenom čaji), môže rýchlo zoxidovať, preto ho nedržte dlhšie ako niekoľko mesiacov.
Medzi najznámejšie odrody patria Huo Shan Huan Ya (Žlté púčiky z Huo Shan), Tian Zhu Chun Hao (Jarné vlasy z Thian Zhu) a Huang Da Cha (Veľký žltý čaj).

L.Z.

Komentáre (0)
    Nebol pridaný žiadny komentár.
Pridať komentár
Prihláste sa a pridajte komentár.