Vitajte Neregistrovaný užívateľ na stránkach GastroSlovník.sk Dvojica #3
 
Dnes je Sobota, 7 Dec. 2019 · Dvojica #3

GastroSlovník

Pridať výraz do slovníka
  • Bruscare (Bruscare, Bruscare)

    Taliansky výraz znamenajúci “ pečený and uhlím “

  • Brine (Brine, Brine)

    Termín brine nájdete zväčša na konzervách alebo zaváraninách. Tento termím označuje vodu (nálev)…

  • Minestrone (Minestrone, Minestrone soup)

    Minestrone je Talianska zeleninová polievka so základnými surovinami sú fazuľa, celer, mrkva, zukiiny,…

  • Fiddlehead (Fiddlehead)

    Fiddleheads green sú zvinuté mladé listy papradia, používané v gastronómii ako zeleninová príloha…

  • Katsuobushi (Katsuobushi, Katsuobushi)

    Katsuobushi je japonský výraz pre sušeného, údeného tuniaka pruhovaného nakrájaného na tenučké…

  • Crodino (Crodino, Crodino)

    Crodino je Taliansky nealkoholický aperitívový drink distribuovaný vo fľašiach o obsahu 1dl. Aperitív…

  • Umeboshi (Umeboshi, Umeboshi)

    Umeboshi sú často nazývané “zaváranými Japonskými slivkami” aj ked toto ovocie sa skôr podobá…

  • Kuzu (Kuzu, Kuzu)

    Kuzu je škrob získaný z koreňa Japonského vínneho kríka. Je ľahko stráviťelný má liečivé…

  • Teh botol (Teh botol)

    Teh botol je obľúbený drink z Indonézie vyrábaný spoločnosťou Sosro. Jedná sa o sladený jasmínový…

  • Rize (Turecký čaj Rize, Rize tea)

    Rize je severovýchodná provincia v Turecku. Rovnakým názvom je označovaný aj silný čierny čaj,…

  • Vitello tonnato (Vitello tonnato, Vitello tonnato)

    Vitello tonnato je Talianske studené jedlo najznámejšie v Piemonte a Lombardsku. Jedná sa o nezvyčajnú…

  • Propolis (Včelí propolis)

    Čo je to propolis? Propolis je zmes živíc zozbieraných zo stromov a kvetov spracovaných s včelím…

  • Trdelník (Trdelník)

    Trdelník je sladká špecialita z kysnutého cesta. Z cesta sa vyrobia cca 5cm široké pásy, ktoré…

  • Vol au vent (Vol au vent, Vol au vent, Vol au vent)

    Vol au vent je okrúhly dutý slaný koláčik z lístkového cesta, plnený rôznymi plnkami napríklad…

  • Vermicelli (Vermicelli, Vermicelli, Vermicelle)

    Vermicelli je druh cestovín tenších ako napríklad špagety. Ázijské vermicelli sú číre priehladné,…

  • Verjus (Verjus, Verjus)

    Verjus voľným prekladom zelený džús je kyslá šťava vyrobená z nedozretých plodov ovocia. Používa…

  • Buccinum (Whelk, Whelk - Weilk - Buccinum - Busycon)

    Buccinum alebo whelk tiež weilk je jedlý druh stredne veľkého morského slimáka so špirálovitou…

  • Sous vide (Sous vide, Sous vide, Sous vide, Sous vide, Sous vide)

    Sous vide je francúzsky výraz „vo vákuu“ a znamená metódu varenia vo vákuovo uzavretých plastových…

  • Chutney (Čatní, Chutney)

    Výraz Chutney pochádza z Indickej kuchyne, kde je takto označovaná príloha k jedlám s kúskami…

  • Blue steak (Blue stejk, Blue steak, very rare steak)

    Hovädzí steak minimálne tepelne upravený. Zvonka opečený a zvnútra surový, úplne krvavý.