Vitajte Neregistrovaný užívateľ na stránkach GastroSlovník.sk Dvojica #1
 
Dnes je Nedeľa, 8 Dec. 2019 · Dvojica #1

Čechračka podvinutá (Paxillus involutus)

Pridať výraz do slovníka
Slovenský výrazČechračka podvinutá (Paxillus involutus)
Anglický výrazBrown roll-rim
Nemecký výrazKahler Krempling
Francúzsky výrazPaxille enroulé
Slovenský výklad

Čechračka podvinutá je druh huby, ktorej klobúk má v priemere 40- 120 mm, najprv je klenutý, na okraji nápadne podvinutý, neskôr plocho rozprestretý a v strede vtlačený s okrajom stále podvinutým, krovohnedý, na otlačených miestach tmavne, na povrchu je hledký, jemne plstnatý, neskôr holý, suchý, matný a za vlhka je slizký.
Lupene sú 4- 6 mm široké, tenké, husté, na hlúbik zbiehavé, za mladi zvlnené a bledookrové, neskôr olivookrové, po otlačení zostavajú tmavé škvrny.
V dospelosti bvajú sieťkovito pospájané.
Húbik je valcovitý, plný, 30- 60 mm vysoký a 10- 20 mm hrubý, hladký, holý, žltookrový, na otlačených miestach hnedne .
Dužina je najprv žltkastobelavá, neskôr hnedastá, mäkká, šťavnatá, chuť má kyslastú a vôňu nenápadnú.
Výtrusný prach je okrovohnedastý.
Výtrusy sú elipsoidné, hladké, okrovohnedasté.
Výskyt a rozšírenie – raste v listnatých aj ihličnatých lesoch.
Plodnice sa objavujú od júna do októbra.
Praktický význam – v minulosti bola považovaná za jedlú hubu horšej chuťovej kvality, avšak ukázalo sa, že spôsobila aj veľa otráv, preto ju považujeme dnes za jedovatú.


Použitá literatúra:??Aurel DERMEK, RNDr. Pavel LIZOŇ., 1980: Malý atlas húb. Slovenské pedagogické nakladaťelstvo v Bratislave., 548 str. náklad 59 850 ks


Späť na výsledky hľadania