Vitajte Neregistrovaný užívateľ na stránkach GastroSlovník.sk Dvojica #2
 
Dnes je Utorok, 19 Nov. 2019 · Dvojica #2

Drobuľka Candolleova (Psathyrella candolleana)

Pridať výraz do slovníka
Slovenský výrazDrobuľka Candolleova (Psathyrella candolleana)
Slovenský výklad

Drobuľka Candolleova je druh huby, ktorej klobúk má v priemere 40- 70 mm, najprv je klenutý, neskôr plochý, tenko mäsitý, za mladi oinovatený, v dospelosti holý, lúčovito vráskavý al. aj hladký, za vlhka hnedastý, za sucha okrovobelavý, na temene žltookrový, v dospelosti má na okraji fialový odtieň.
V mladosti je ovešaný zvyškami plachtičký, ktoré neskôr miznú.
Lupene sú 4- 6 mm široké, husté, pripojené, pri hlúbiku vykrojené, najprv belavé, neskôr ružovkastá s fialovým odtieňom.
Hlúbik je 50- 150 mm vysoký a 5- 10 mm hrubý, valcovitý, rúrkovitý, pod klobúkom rhovaný, hodvábny, lesklý, biely.
Dužina je tenká, krehká, biela, chuť má nenápadnú a vôňu mierne hubovú.
Výtrusný prach je purpurovohnedý.
Výtrusy sú krátko elipsoidné, hladké, hnedočervenkasté.
Výskyt a rozšírenie – rastie od jari do jesene v listnatých lesoch parkoch i v záhradach.
Praktický význam – je to jedlá huba, vhodná najmä do polievok


Použitá literatúra:??Aurel DERMEK, RNDr. Pavel LIZOŇ., 1980: Malý atlas húb. Slovenské pedagogické nakladateľstvo v Bratislave., 548 str. náklad 59 850 ks.


Späť na výsledky hľadania