Vitajte Neregistrovaný užívateľ na stránkach GastroSlovník.sk Dvojica #1
 
Dnes je Sobota, 19 Okt. 2019 · Dvojica #1

fondue

Pridať výraz do slovníka
Slovenský výrazfondue
Anglický výrazfondue
Nemecký výrazFondue
Francúzsky výrazfondue savoyarde
Taliansky výrazfondue
Slovenský výklad
fondue

Najznámejšie a najobľúbenejšie švajčiarske jedlo. Kúsky jedla” – mäsa, pečiva, ovocia sa napichnuté na dlhú vidličku namáčajú do horúceho oleja, syru, omáčky, čokolády alebo karamelu. Názov pochádza z francúzštiny, pretože pokrm vznikol vo francúzskej oblasti Švajčiarskych Álp, a to z francúzskeho slovesa v minulom čase – fonde, čo znamená roztopil sa, roztavil sa. Fondue si pripravuje každý sám, na dlhú vidličku si nabodne kúsok mäsa a vloží ho do hliníkového, keramického, porcelánového alebo kovového hrnca zvaného caquelon, v ktorom sa nachádza vriaca tekutina. Pod hrncom je malý varič, sviečka alebo gélový alkoholový kahan či horák. Prečítajte si celý článok TU


Späť na výsledky hľadania