Vitajte Neregistrovaný užívateľ na stránkach GastroSlovník.sk Dvojica #2
 
Dnes je Piatok, 19 Júl 2019 · Dvojica #2

Smrčok hybridný (Morchella semilibera)

Pridať výraz do slovníka
Slovenský výrazSmrčok hybridný (Morchella semilibera)
Anglický výrazHalf-free morel
Slovenský výklad

Klobúk je malý, 20- 45 mm vysoký a 20- 35mm široký, dutý, zvoncovito kužeľovitý, k hlúbiku prirastený iba do polovice alebo do dvoch tretín
Na povrchu má pozdĺžne ostré rebrá, nepravidelne pospájané priečnymi rebierkami, ktoré uzatvárajú priehlbinky vystlané výtrusorodým rúchom.
Rebrá a rebierka sú tmavohnedé až čiernohnedé a priehlbinky medzi nimi bledohnedé.
Hlúbik je 40- 120 mm vysoký a 15- 25 mm hrubý, dutý, nepravidelne valcovotý, pozdĺžne ryhovaný a jamkatý, jemne poprášaný, biely al belavý.
Dužina je belavá až belavosivá, tenká, krehká, bez výraznej vône a chuti.
Výtrusný prach je biely. Výtrusy sú elipsoidné, hladké, bezfarebné, bez tukových kvapiek.
Výskyt a rozšrenie – smrčok hybridný rastie v apríly a máji v teplých listnantých lesoch v záhradách a parkoch. Hojne vyskytujúci sa je v lužných lesoch v povodí Dunaja.
Praktický význam – je to chutná jedlá huba a dá sa upravovať na rozličné spôsoby.


Späť na výsledky hľadania