Vitajte Neregistrovaný užívateľ na stránkach GastroSlovník.sk Dvojica #3
 
Dnes je Štvrtok, 22 Aug. 2019 · Dvojica #3

Hliva kotúčová (Pleurotus eryngii )

Pridať výraz do slovníka
Slovenský výrazHliva kotúčová (Pleurotus eryngii )
Slovenský výklad

Hliva kotúčová je druh huby, ktorej klobúk dosahuje 60- 100 mm, je hrubo mäsitý, v pôdoryse polkruhovitý al. vejárovitý, nad hlúbikom vždy prehĺbený, zvyčajne excentrický, iba zriedkavo centrálny, hnedý až sivohnedý, za mladi lúčovito vláknitý, v dospelosti vláknito šupinkatý a na okraji podvinutý.
Lupene sú 5 mm široké, stredne husté, vystriedané lupienkami, na hlúbik zbiehavé, na ostrí celistvé, najprv krémové, potom sivasté, na ploche sivokrémové.
Hlúbik je 30- 40 mm dlhý a 15- 25 mm hrubý, nepravidelne valcovitý al. obrátene kužeľovitý, excentrický a zriedkavo centrálny, hladký, biely až krémový.
Dužina je biela, mäkko mäsitá, má príjemnú chuť i vôňu.
Výtrusný prach je biely, vytrusy sú pozdĺžne elipsoidné, hladké, bezfarebné.
Výskyt a rozšírenie – rastie od mája do konca októbra na lúkach a pasienkoch v spoločnosti kotúča poľného, na kt. pravdepodobne cudzopasí.
Praktický význam – je to dobrá jedlá huba.

Použitá literatúra:??Aurel DERMEK, RNDr. Pavel LIZOŇ., 1980: Malý atlas húb. Slovenské pedagogické nakladaťelstvo v Bratislave., 548 str. náklad 59 850 ks


Späť na výsledky hľadania