Vitajte Neregistrovaný užívateľ na stránkach GastroSlovník.sk Dvojica #3
 
Dnes je Štvrtok, 22 Aug. 2019 · Dvojica #3

Hliva vŕbová (Pleurotus salignus)

Pridať výraz do slovníka
Slovenský výrazHliva vŕbová (Pleurotus salignus)
Slovenský výklad

Hliva vŕbová je druh huby, ktorej klobúk má v priemere 60- 250 mm, najprv býva takmer polguľovitý, neskôr klenutý, v pôdorys polkruhovitý, obličkovitý alebo lopatkovitý, sivý, sivohnedý až hnedý, hladký, holý, za mladi na okraji podvinutý.
Lupene sú 6- 12 mm široké, husté, biele až sivasté, hlboko zbiehajúce sa na hlúbik.
Hlúbik býva mimostredový alebo bočný, biely al. sivastý, takmer celý pokrytý lupeňmi, na báze býva chĺpkatý.
Dužina je biela, pružná, šťavnatá, má príjemnú chuť a vôňu.
Výtrusný prach je biely s fialkastým odtieňom.
Výtrusy sú elipsoidno valcovité, hladké, bezfarebné.
Výskyt a rozšírenie – rastie od októbra do marca na kmeňoch a pňoch listnatých stromov, najmä na vŕbach a topoľoch.
Praktický význam – je jedlá a rovnako chutná ako hliva ustricová.

Použitá literatúra:??Aurel DERMEK, RNDr. Pavel LIZOŇ., 1980: Malý atlas húb. Slovenské pedagogické nakladaťelstvo v Bratislave., 548 str. náklad 59 850 ks


Späť na výsledky hľadania