Vitajte Neregistrovaný užívateľ na stránkach GastroSlovník.sk Dvojica #1
 
Dnes je Nedeľa, 8 Dec. 2019 · Dvojica #1

Hríb brezový (Boletus betulicolus)

Pridať výraz do slovníka
Slovenský výrazHríb brezový (Boletus betulicolus)
Slovenský výklad

Hríb brezový je druh huby, kt. klobúk je v priemere 50- 150 mm, za mladi je polguľovitý, neskôr klenutý a v dospelosti vankúšovitý až plocho rozprestretý, belavosivý, najprv jemne plstnatý, neskôr holý, hladký, za sucha i počas dažďa je slizký.
Rúrky sú 10- 25 mm dlhé, najprv biele, neskôr bledožlté, v dospelosti žltozelené, pri hlúbiku vykrojené.
Ústia rúrok sú drobné, okrúhle, rovnako sfarbené ako rúrky, na otlačených miestach farbu nemenia.
Hlúbik je najprv bruškatý, neskôr valcovitý, hore tenší, dole zhrubnutý, plný, 50- 120 mm vysoký a 15- 40 mm hrubý, biely, na vrchole s jemnou sieťkou, kt. siaha do jednej tretiny.
Dužina je biela, pod pokožkou býva sivozelenkastá, na reze farbu nemení.
Vonia príjemne hubovo a má lahodnú chuť.
Výtrusný prach je olivovohnedý.
Výtrusy sú vretenovité, hladké, okrovohnedé.
Výskyt a rozšírenie – rastie od augusta do októbra v teplých listnatých lesoch, najmä pod brezami.
Praktický význam – je to výborná jedlá huba.


Použitá literatúra:??Aurel DERMEK, RNDr. Pavel LIZOŇ., 1980: Malý atlas húb. Slovenské pedagogické nakladateľstvo v Bratislave., 548 str. náklad 59 850 ks


Späť na výsledky hľadania