Vitajte Neregistrovaný užívateľ na stránkach GastroSlovník.sk Dvojica #1
 
Dnes je Nedeľa, 8 Dec. 2019 · Dvojica #1

Hríb horký (Boletus radicans)

Pridať výraz do slovníka
Slovenský výrazHríb horký (Boletus radicans)
Slovenský výklad

Hríb horký je druh huby, ktorej klobúk je v priemere 60- 200 mm, najprv je polguľovitý, neskôr klenutý, v dospelosti plocho rozprestretý, na okraji podvinutý, bledosivý až belavosivý, otlačením modrie, ohryzené miesta sa sfarbujú na žlto al. červenkasto.
Rúrky sú 15- 30 mm dlhé, za mladi bledožlté, neskôr citrónovožlté, na reze modrejúce, pri hlúbiku vykrojené.
Ústia rúrok sú drobné, najprv citrónovožlté, neskôr takmer okrové, na otlačených miestach modrejú.
Hlúbik je za mladi vajcovitý, v dospelosti kyjačikovitý a na báze zahrotený, 40- 130 mm vysoký a 30- 80 mm hrubý.
Na vrchole cittónovožltý, v strede bledožltý a dolu okrovohnedastý, na otlačených miestach modrie.
Na povrchu je hladký, jemne plstnatý, vrchol je ozdobený sieťkou.
Dužina je najprv citrónovožltá, neskôr žltá, v hlúbiku okrovožltá, v báze okrovohnedastá, nad rúrkami sýtožltá, na reze modrie.
Za mladi je tuho mäsitá, v starobe je mäkká.
Vôňu má nepríjemnú a chuť má horkastú.
Výtrusný prach je olivový.
Výtrusy sú vretenovité, hladké, žltozelené.
Výskyt a rozšírenie – rastie v nížinných listnatých lesoch, najmä pod dubmi a bukmi.
Praktický význam je to nejedlá horká huba s nepríjemnou vôňou.


Použitá literatúra:??Aurel DERMEK, RNDr. Pavel LIZOŇ., 1980: Malý atlas húb. Slovenské pedagogické nakladateľstvo v Bratislave., 548 str. náklad 59 850 ks


Späť na výsledky hľadania