Vitajte Neregistrovaný užívateľ na stránkach GastroSlovník.sk Dvojica #5
 
Dnes je Sobota, 24 Aug. 2019 · Dvojica #5

Hríb modrejúci (Boletus pulverulentus)

Pridať výraz do slovníka
Slovenský výrazHríb modrejúci (Boletus pulverulentus)
Slovenský výklad

Hríb modrejúci je druh huby, ktorej klobúk je v priemere 40- 55 mm, najprv je polguľovitý, neskôr klenutý a napokon vankúšovitý, olivovohnedý, v mladosti jemne zamatový, v dospelosti holý, suchý, za dazdivého počasia je slizký.
Rúrky sú 7- 15 mm dlhé, pri hlúbiku vykrojené, nejprv bledožlté, neskôr olivovožlté.
Ústia rúrok sú za mladi labyrintované, neskôr hranaté, pri otlačení silno modrejú.
Hlúbik je najprv trochu bruškatý, neskôr valcovitý, dolu zúžený, 40- 70 mm vysoký a 6- 18 mm hrubý, na vrchole žltý, dolu jemne červeno vločkatý.
Dužina je mäkká, žltá, na báze hlúbika hnedočervená, na reze intenzívne modrie.
Chuť má miernu a vôňu nenápadnú.
Výtrusný prach je olivový.
Výtrusy sú vretenovité, hladké, medovožlté.
Výskyt a rozšírenie rastie v listnatých aj zmiešaných lesoch, najčastejšie pod dubmi a bukmi.
Plodnice sa môžu objavovať od mája do októbra.
Praktický význam je to dobrá jedlá huba, avšak má mäkkú dužinu a modrie.


Použitá literatúra:??Aurel DERMEK, RNDr. Pavel LIZOŇ., 1980: Malý atlas húb. Slovenské pedagogické nakladateľstvo v Bratislave., 548 str. náklad 59 850 ks


Späť na výsledky hľadania